Vi står frosne ved hurtigrutekaia i Brønnøysund og venter på at restauranten vi skal spise i nærmer seg.
– MS «Polarlys» ligger rundt fire timer her på julaften, men stedlige gjester får dessverre ikke lov til å spise middag om bord ved kai den dagen, sier jeg, som har sjekket muligheten for et måltid også da.

For om det i år er endringer i rutinene på matservering for folk som kun tar en tur om bord, er vi denne dagen velkomne – om vi bare skal ha et enkelt måltid ved kai.
– Jeg håper de har noe julemat, sier jeg og ser sammen med fotograf Raymond A. Hagen at cruise- og nytte-langs-kysten-skipet som ble renovert i 2016 legger til kai. Det er mørkt og kaldt denne desemberdagen, men det strømmer ut turister som har med seg fotoutstyr, tursko, varme jakker og luer som ville tåle, nettopp polartrakter.
– Hvorfor kalle en båt for polarlys. Hva betyr egentlig det, undrer jeg i det vi tar trappen opp til fjerde dekk, der vi kan spise i en slags bistro der et akvarium med kongekrabber tripper rundt, og der sjampanjefaktoren er så tilstede at en flaske Bollinger står i kjøleskapet ved noe juice, klar til helling i glass. Et eget glasskap med ulike vinddråper står mellom bistroen og en egen hvitduk-avdeling.

 

Jeg skal bli skuffet, for den spennende juletallerkenen er på menyen, men ikke for hurtiggjester.
– Dere skal av båten igjen? Da rekker dere neppe denne, det tar rundt 20 minutter å lage, beklager en av kokkene, og anbefaler heller dagens, som enten er svin anrettet til jul eller laks. Vi bestemmer oss for å gå for sistnevnte.
– Hm, hun sa det ville ta tre minutter å lage, det tror jeg ikke helt på, sier fotografen, som like etterpå skal bli svært begeistret.
– Det var kjapt, og dette var nydelig utseende tallerken med mat, sier han og smaker på fisk, brokkoli, paprika og rotgrønnsaker som er anrettet i en hvitvinssaus.
– Laksen er perfekt stekt, jeg er imponert, sier han. Flere ganger.

Ingrediensene kan nok kalles husmannskost, men dette er av den mer avanserte og veljusterte typen, for alle smakene passer i hop og sausen knytter det hele sammen. Små sprø biter gir en tekstur som utfyller matopplevelsen.
– De små rødbetechipsene er nydelige. Jeg kunne godt ha hatt en skål ved siden med disse, sier jeg og nyter stunden der vi plutselig sitter i et internasjonalt miljø med engelsk- og tysktalende ved nabobordene.
– Til og med potetene var veldig bra. Jeg sitter her og leter etter noe som kan gjøres bedre, men jeg klarer ikke å finne noe, sier fotograf Hagen.

Vi avslutter måltidet, og rekker en ruslerunde i den store gavebutikken, en tur opp i bakeriet med iskrembar og en tur bak på dekk på det 123 meter lange skipet, der vi kan  kikke rett ned på Brønnøysundregistrene.
– Jeg går foran på skipet og tar noen bilder, sier fotografen, og jeg henter frem mobilen. På hurtigrutens nettsider finner jeg ut hva polarlys er; Fellesbetegnelsen for nordlys og sørlys.
Vi går av motorskipet «Polarlys» og blir enige om at en tur-retur Rørvik ønskes i julegave.

Tekst: Hege Sæthre Lind – Foto: Raymond A. Hagen og Hege Sæthre Lind

Midtinorge.no tok en liten mattest på hurtigruteskipet «Polarlys»