Hildegunn Nordum fra Utværet Lånan og Hanne Arntzen fra Handelsstedet Forvik representerer vårt distrikt på en av verdens største messer innen mat, reiseliv og landbruk; Grüne Woche i Berlin, som er fra 18. – 27. januar i år.
– Vi er veldig fornøyde med starten på messa, sier Nordum, som her møter statsråd Bård Hoksrud.

Statsråd Bård Hoksrud i Landbruks- og matdepartementet åpnet 18. januar den norske standen, som består av hele 80 ulike norske produsenter fra fjell og fjord i Norge, se mer på regjeringens sider. Til alle fremmøtte sa Hoksrud at han er trygg på at utstillerne representerer noe av det ypperste fra sine regioner. Han sa også at det er et kvalitetsstempel å bli valgt ut som utstiller til den norske standen på den store messen i Tyskland, et område som er svært viktig marked for Norge, både for varer og innen turisme.

Fra vår region deltar Utværet Lånan, som produserer håndlagde edderdunsdyner og andre produkter innen edderdun, og som tilbyr ærfuglsafari og safari til Lånan som ligger i havgapet i Vega kommune.
Den andre bedriften som representerer vårt område er Handelsstedet Forvik fra Vevelstad, som har med seg produkter fra sitt kaffebrenneri og som blant annet tilbyr overnatting.
– Vi deler et bilde fra når statsråd Hoksrud besøkte vår stand, sier Nordum, som opplyser at også ordførerne fra de to kommunene på Helgeland deltar.

At dette er et viktig og nyttig sted å delta på, viser tall fra Grüne Woches egne nettsider; Siden 1926 har 33 millioner personer besøkt messen som arrangeres hvert år. Nordum og Arntzen er to av rundt 1600 utstillere fra mer enn 60 land.
Og i 2018 ble det omsatt varer for 488 millioner kroner på ti dager, ifølge regjeringen.no og det er derfra vi låner dette bildet som er tatt av Landbruks -og matdepartementet og som viser den norske standen.
– Det er mange besøkende på den nordnorske området av standen og mange stopper opp hos oss og kjenner på edderdun, sier Nordum.

Det er gode muligheter for å møte potensielle nye kunder, men nettverket til de som deltar kan også bli svært mye større etter deltakelsen på Grüne Woche.
– På første kveld var vi på den norske ambassaden i Berlin der vi fikk pratet med folk og fikk stående buffe. Fantastisk god mat og veldig god stemning, sier Nordum, som er her sammen med Arntzen og de to lokale ordførerne på ambassaden: Kari Anne Bøkestad Andreassen fra Vevelstad og Andre Møller fra Vega.

Nordum er svært positiv til denne muligheten til å få vist frem lokalt næringsliv, og være på en messe der det stimuleres til samarbeid og nyskaping på tvers av grensene.
– Det er fantastisk moro å få være med på dette, sier Nordum, som har lånt oss de tre bildene fra deres stand og fra ambassaden.
Det er Landbruks- og matdepartementet sammen med Innovasjon Norge og ambassaden som inviterer med de norske bedriftene til en messe som i år vil få rundt 400 000 besøkende.

Tekst: Hege Sæthre Lind