Vi svinger inn på det som for noen år siden ganske så sikkert var et alminnelig gårdsbruk under Bjørufjellet i Sømna. På en gammel driftsvegg står det Nordgården pub og spiseri og rundt er det så mye blomsterprakt at vi først får lyst til å gå en runde i området.

Men matlysten vinner og kokk Janne Lise Åsvang blir glad når hun er kommet inn i lokalene og ser interiøret.
– Her var det stilig. Gammel stil mikset med det nye, og se den gamle høvlebenken er i bruk til å sette fat og dessert på, sier hun og går rundt maten som er mulig å få kjøpt hver eneste dag denne uken i juli, med siste dag i rekke den 27. juli.
– Det er en spennende buffet. Det skal bli artig å teste noe som ser ut til å være en miks av norsk og asiatisk, sier hun.

Jeg kjører ikke denne dagen og spør ved disken hva slags egenbrygget øl som kan passe til maten, og får beskjed om at Trænstaven er ny og sommerlig.
– En halvliter må da duge, mener jeg og går til bordet ved vinduet der synet av mer blomsterprakt gjør det hyggelig å sitte.
– Jeg vet ikke om jeg vil klare å smake på alt, sier kokken, og vi blir enige om å velge bort det vi ofte finner i nord; baccalao, for her er det så mye annet spennende å prøve.

Testing av asiatiske retter med svin, kylling, ris og ikke minst vårruller ga raskt klare favoritter. Vi begge var svært begeistret for vårrullene.
– Disse er jo sprø, smaker svært godt og er milde og fine. Det smarte de gjør her er å sette frem en saus vi kan ha til, men i tillegg står det beholdere med to ulike typer chilli, den ene sterkere enn den andre, sånn at folk kan velge selv, skikkelig familievennlig, sier vår medbrakte kokk.

Min favoritt blir en rett med kylling, der sprø grønnsaker av typen paprika, gulrøtter og løk, og en svært god saus sammen med cashewnøtter gir en herlig miks av teksturer og smak.
– Det var litt lite cashewnøtter, men heldigvis står nøtter av typen i en egen skål. Utrolig hvor mye bedre nøttene smaker med en liten steking, mener jeg.
– De er nok frityrstekt, og ja, det er et smart grep hvis man skal bruke nøtter i eller til middag, sier kokken Janne Lise.

Hennes favoritt er en rett med svinekjøtt og basilikum.
– Veldig gode smaker, løftet av limeblad, som gjør veldig mye av seg. Alt i alt er jeg veldig fornøyd med måltidet, maten var innbydende, og selv om vi kom hit sent på dagen var det rikelig mat, sprø grønnsaker og innbydende bord. Hvis jeg skulle trekke noe som helst var desserten litt kjedelig med karamellpudding. En enkel fruktsalat med ananas, kiwi, appelsin og mango kunne ha vært en god avslutning på måltidet, mener hun.

Vi går ut i den vakre sommerkvelden og finner like vakker hage med lysthus og folk som har kjøpt seg en øl for å nyte i hagen som er del av restauranten.
– Bare det å se på blomstene, kjenne duftene og kjenne roen er dessert nok, egentlig, sier jeg.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre