-7 C
Brønnøysund
søndag, november 28, 2021
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
HjemArtiklerMed hjerte for Helgeland

Med hjerte for Helgeland

Kjører du ut fra Mosjøen, sørover, og tar av mot Sjåmoen, kommer du til et lite veiparti i reneste Flåklypa-stil. Opp og ned bakker, og der et skilt til Liantunet

-

Kjører du ut fra Mosjøen, sørover, og tar av mot Sjåmoen, kommer du til et lite veiparti i reneste Flåklypa-stil. Opp og ned bakker, og der et skilt til Liantunet. Inn til høyre og opp en bakke. Der finner du overnatting, selskapslokaler, varm eldstue og like varme smil.

Det er hyggelig stemning i den 200 år gamle og fint renoverte eldstua på tunet til Else Irene og Asle Vesterbukt. Her har Else Irene akkurat stekt ferdig noen av sine gode lefser, og borte i sofaen på kammerset ligger pus på tunet og sover tungt.
– Han trives her han også, ler ekteparet, som er relativt nye i bygda. På to år har de fått realisert planer som gir ny næring.
– Vi har investert, men vi har også fått støtte fra Innovasjon Norge og næringsforeningen i Mosjøen. Vi er veldig takknemlige for det, sier de to, som har gård ikke så langt fra ski- og scooterløyper i Vefsn, og en helårs campingplass.

Den gamle låven på gården er totalrenovert, og innredet til selskapslokale og utleieenhet med raus stue og soveplasser til en familie. Selskapslokalet er en miks av gammelt og nytt. Raust og vennlig, med en gammel kaneslede som godt synlig pryd over kjøkkeninngangen. Sistnevnte er verdt å nevne for seg, for hit kan matentusiastene ta med gode råvarer, koke, steke og brase, for å servere til kjente og kjære ute i lokalene.
– Det varierer hva folk ønsker. De må gjerne lage mat selv, men vi kan servere treretters tallerkenmiddag eller koldtbord, sier Else Irene, som henter inn god hjelp når det er matlaging og servering.

Den flotte kanesleden hørte til gården, men ellers er lokalene et lite Helgeland. Inngangsdøra er fra Mo i Rana. Mellomdøra er fra Brønnøy, og en sengebenk i gangen er fra Leirfjorden. Bordene, som er i samme stil, har ekteparet fått kjøpt i Mosjøen, Herøy og Mo i Rana, og baren er fra Hemnes.
– Vi handler veldig gjerne på Helgeland, og har i tillegg funnet en del gamle ting her på gården og er stolte av å kunne vise disse frem. Det ligger mye historie i veggene her og vi er glade for å skape noe nytt av brukt, sier Asle.

Det er også tre soveplasser i den gamle eldstua, som er nennsomt renovert. Så grundig at det ble påstått at ønsket kjøkkenbenk ikke lot seg lage.
– Vi måtte til Ole Johnny Male, som har eget snekkerverksted. Ikke bare for det gamle huset ikke har rett gulv eller tak, men vi ønsket en løsning der baksterfjøla foran vinduet enkelt kan fjernes og gjøres om til sitteplass, forklarer Asle.
– Det gjorde vi i fjor før jul, da stua sto ferdig. Det var sånn stemning her inne, at jeg gleder meg allerede til å pynte til jul, smiler Else Irene.

Se gjerne mer om Liantunet på Facebooksidene til Else Irene og Asle.

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind
Forrige artikkelAvinorOfficial:
Neste artikkel– Vi står i hop