Hun holder utegåerhøna Ravn forsiktig, men Ravn er skikkelig irritert og høres ut som nettopp; en sint ravn.
– Vi kan heller gå innendørs, så får du se noe vi aldri trodde var mulig, sier Hanne Vevelstad, som også gjenbruker et naust til bruk for de fjærkledte.
Vi er på Nordvoll gård på Vevelstad, hvor Hanne, mannen og to barn bor med praktfull utsikt mot sundet og havet. Hanne jobber i barnehagen, men har et syssel til som hun startet med ved en tilfeldighet. Mer om det senere, for nå går vi inn på et særdeles godt oppvarmet rom, hvorfra vi hører godslige pipelyder.
– Oppi der er Mirakel og Vidunder. De har fått navnene sine, for de skulle ikke ha levd!
Ventetid – og skuffelse
Hvorfor de to gule nøstene av hønsetypen lohman ikke skulle ha pepet og vugget rundt foran oss har følgende grunn; Da Hanne fikk tilsendt 14 egg fra en oppdretter, la hun dem forsiktig inn i rugekassa som står på et egnet rom i huset. Hun fikk vite at denne typen egg ville klekke i løpet av maksimalt 21 dager. Etter den tid må eggene kasseres.
– Vi ventet, ventet og ventet. Det er utrolig spennende å gå og kikke inn, om det er kommet en liten sprekk i skallet, et lite hull vi kan høre lyder fra. Men ikke noe skjedde. Skuffelsen på dag 21 var stor, og eggene skulle ut av rugekassa, men vi lot dem ligge litt til, forklarer Hanne.
Først Mirakel – så Vidunder
Hanne og de to barna kjente på skuffelsen, og litt sorg, for det å se liv komme til i huset er fint, selv om det kun er små nøster.
– På dag 23 gikk jeg inn for å kassere eggene, men da var det en stor sprekk i skallet. Ved litt hjelp kom Mirakel ut av skallet og da var det jammen meg nok en liten skapning på tur ut av skallet i rugekassa.
– Vidunder kom til på dag 24, og nå på dag 25 ser vi nok en kylling på tur ut av skallet. Det ga skikkelig opptur, sier hun.
Gjenbruk av naust
Vi går ut igjen, mens Hanne forklarer hvorfor hun har kjøpt syv sorter høns, som alle legger egg med ulike farger, de små lohman-nøstene er type nummer åtte.
– Jeg er registrert hos Mattilsynet og ønsker å drive økologisk. Akkurat nå lar det seg ikke gjøre, for hønsene kan ikke gå fritt der de er. Derfor gjør jeg noe jeg aldri har gjort før: Et gammelt naust får isolasjon, vegger og tak. Her inne skal hønsene bo, og så blir det utgang, slik at de kan vandre fritt rundt her. Først da kan vi snakke om økologiske egg igjen, sier hun om den fargerike eggemiksen hun kaller eventyrlige.
– Fargene spenner fra grønn til hvit, men de som egger mest og best egg er faktisk vanlige, norske jærhøns!
Noe helt nytt av gammelt
Vi forlater det lille bygget Hanne tenker å ha ferdig i løpet av noen få dager.
– Jeg har aldri gjort noe sånt før, så det må jeg da få til, sier hun og innrømmer at litt forklaringshjelp har hun fått av mannens familie.
– Men snekringen tar jeg selv, så tenker vi at det går bra. Jeg er veldig glad i gjenbruk, så at naustet skal få nytt liv som hønsehus synes jeg er flott, sier hun.
En tilfeldighet – på besøk
Så over til historien om hvordan denne familien Vevelstad i juni 2020 fikk kyllinger i hus.
– Vi var på besøk på Austbø hos noen venner, og da vi skulle dra hjem ga mannen i huset med oss en helt uvanlig gave: Ungene fikk med seg åtte rugeklare egg, sånn at de også kunne få oppleve små kyllinger komme til. Vi takket ja, og jeg måtte løpe bygda rundt for å få lånt en rugemaskin. Det skulle gå over all forventning: Det ble fire høner og en hane av gaven, og ungene var elleville av glede. Det var jeg også, for det skulle vise seg å være fin terapi å gå i hønsehuset og sanke egg!
På tur fra Nordvoll gård kikker vi bort på Ravn som spankulerer rundt og ser fornøyd ut nå.
Dagen etter kommer en melding fra Vevelstad: En kylling til er klekket ut! – Den var fin!
Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534