– Oi, jeg er visst litt tidlig ute på morgenen og handler, sier kunde Andrea Sund i Helgeland Sushi sine lokaler i Brønnøysund.
– Vi fikser vi, sier driverne Katri og Dmitri Podgornoi.

For om de egentlig starter salget litt senere på formiddagen denne lørdagen, er de i gang med produksjonen som gjør mengder av nylaget riktig klebrig ris og ulike typer havskapninger og litt grønt om til spiseklare holdevennlige biter.
– Jeg er ikke så dreven på sushi, så jeg bruker å kjøpe maki tempura. Jeg liker best de friterte bitene, forklarer kunde Andrea Sund, og kikker inn i en kjøledisk som tilbyr drikke til maten.

Andrea Sund er å treffe på Helgeland Sushi denne formiddagen i september. Bak disken er Katri Podgornoi. 

Skulle du lure på hva slags sted dette er, finner man enkelt på brreg.no at vi er inne i et AS registrert i juli i år, der daglig leder og styreleder heter Murat Dogan, og Dmitri Podgornoi forklarer at det også i Sandnessjøen kommer et lignende sted.
– Vi har faktisk inne ei her nå som skal jobbe der, men hun får opplæring her, sier han med smil.

Dmitri Podgornoi kan vise til erfaring fra London, Tyskland og Skottland, og kan berette at han har opplevd å jobbe med erfaren japansk chef.
– Jeg har laget sushi i 20 år, og har i 11 år bodd i Norge. Drømmen min var å bo ulike plasser i landet og få oppleve Norge. Det har jeg gjort, Jeg har bodd i byer fra helt i nord til helt i sør. Nå har kona mi og jeg flyttet hit fra Hammerfest, og det er et spennende sted å jobbe på.

Full fart bak disken, og smilene er på plass!

Jobbe gjør de mens de slår av en prat, og konseptet i Helgeland Sushi er både tilgangs- og kundeorientert.
– Vi lager sushi av ferske råvarer vi får tak i, og da er det lokal laks, torsk, kveite og en del annet. Vi kjøper inn en del utenlandske varer som tunfisk og ål, og ris selvsagt, sier han og forklarer at de ikke har en egen meny på stedet.
– Vi vil at kundene skal få det de ønsker, så nå følger vi med på hva de liker – har vi råvarene tar det jo bare noen minutter å lage. Dersom de ikke ser det de vil ha i hyllene her, så kan vi prøve noe nytt. Kreative kunder er spennende, det er for eksempel veldig gøy når vi får inn noen som ønsker en spesiell meny til selskap, sier han.

En ny rull med sushi blir kuttet opp i spisebiter av fru Katri. Hun forklarer at mannen er fra Estland og hun fra Finland. Språket inne i butikken er engelsk, men vi hører norsk med kundene.
– Jeg har mange års erfaring som leder i bedrifter i Finland, men ikke innen dette. Her får jeg opplæring av Dmitri og storkoser meg, for jeg liker å være på et så lite sted – og folk er så vennlige her, sier hun, og byr midtinorge.no på en smak. Svært pent rullet sushi med fersk fisk, grønn tang, soyasaus og en annen saus å dyppe i.

Spiseklar sushi lages på minutter. – Stadig flere har oppdaget stedet og kommer innom, sier driverne i Brønnøysund.

Kunde Andrea Sund har akkurat fått sin mat i boks og en bæresnill og bærekraftig papirpose.
– Jeg synes sushi er veldig godt, det kan nesten være vanedannende, synes hun, og takker for at hun fikk handle tidlig før hun forsvinner ut i Havnegata.
Dmitri Podgornoi jobber videre og bekrefter at sushi er en personlig favoritt.
– Det jeg liker best er kamskjell. Jeg er fridykker og bodde ei tid i Trondheim. Da var det mye dykking etter kamskjell nær Hitra. Helt nydelig!

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Dmitri Podgornoi har 20 års erfaring med å lage sushi – Jeg liker å være kreativ, sier han.