Anette Larsen Hestås hadde i flere år bokblogg, men fant en dag nettstedet snail mail penpals.
– Nå har jeg brevvenner fra hele verden, og deler livet på Sør-Helgeland med andre. Utrolig gøy, sier hun og viser frem kunstferdige konvolutter fra Uganda.

For de som sender brev til hverandre via snailmailpenpals.net henter ikke frem en hvit konvolutt, skriver på navn og adresse og slenger på et frimerke. Her er de reneste kunstverk, som gjerne inneholder en liten, rimelig overraskelse.

Men tilbake til det med bokblogg, for også i Brønnøysund finner du entusiastiske boklesere som deler sin interesse på nett.
– Jeg startet å blogge i 2009, og var aktiv i mange år. Jeg leste masse, skrev masse og leste andre bokblogger, men kjente til slutt at det ble litt stressende å skulle lese ei bok i uka, og holde oppe tempoet på skrivingen samtidig, så jeg ga meg i 2017. Da leste jeg nesten ikke lengre og fikk heller lyst til å ta opp en gammel hobby, brevskriving! Det var ikke vanskelig å finne et nettsted som formidler kontakt, så jeg var raskt i gang, sier hun.

I dag har Larsen Hestås rundt 20 brevvenner, og har nettopp sendt av gårde et brev til Sør-Afrika med teposer og stickers.
– Det er vanlig å legge noe ved, og te er byttevare nummer en. Stickers, som er små lapper du kan klistre på brev, eller selvlagede små bilder er andre populære byttevarer, og det er stor stas å sende av gårde og få slike små overraskelser delt i konvolutter, sier hun.
Vi får se den lille skrivestua i huset på Hestøya i Brønnøysund, og her er alt skrive- og kreativitetshjertet kan begjære; penner, tusjer, stempler, pynt og stæsj.
For meg er dette en måte å slappe helt av på. En halvtime nå og da gir en helt annen ro i kroppen, for jeg merker meg utsagnet om livsstilen i dag: Før var det mye å stri med, i dag er det mye å streame. Her er det fullstendig ro. Det gir mye, sier hun.

Og hva hun skriver om kommer naturlig nok an på den langveisfarende samtalen som pågår, for folk interesserer seg for ulike ting.
– Men noe er felles. De fleste lurer på hvordan dagliglivet er i Norge, og da forteller jeg om naturen her, om praktfulle turopplevelser, om Torghatten, om kajakkpadlere vi ser i sundet på tur hjem fra jobb og om hva annet folk kan oppleve her, sier hun og viser frem konvolutter fra Luka i Taiwan og Woody fra Hong Kong.
– Brevkontakten utvikler seg gjerne til å også kommunisere via Messinger. Jeg var ute og gikk her om dagen, og fikk et bilde fra ei i Sør-Afrika. Jeg tok bilde av det fine vinterværet, og fikk rask respons om at hun var misunnelig på snøen. Så får jeg glimt fra en helt annen hverdag og et annet liv i retur, sier hun.

Anette Larsen Hestås har også prøvd den svenske instagramkontoen Tekompis, der du melder deg på og får en adresse til noen du skal bytte te eller te-relaterte saker med.
– Den første jeg fikk kontakt med het Anette, som meg. Det var jo spesielt. Enda mer artig var det da vi oppdaget at vi begge har en søster som heter Susanne … Vi to har holdt kontakten og har skrevet brev til hverandre etter det, sier hun og anbefaler de som liker å skrive brev og å være kreative om å begynne eller ta opp hobbyen som folk verden rundt har kjær.
– Du skriver tilbake når du vil. Ikke noe press. Etter jeg fant den nye hobbyen har jeg funnet tilbake til lesegleden. Nå legger jeg ut små snutter om bøkene jeg leser på Instagram under «anettedragonfly». Det kjennes godt å dele igjen!

Foto: Olav Søla/Coldfeet Media   Tekst: Hege Sæthre Lind