Amund Aanes (foto over) ekspederer nok en kunde. Den unge velvelstadkremmeren er nøktern når vi spør om det er mye positivt å høre på Jul i Sørbyen på Forsamlingslokalet i Brønnøysund- også åpent søndag 1. desember. 
– Jeg har ikke fått noen negative kommentarer på dette, sier han om en imponerende produksjon av trevarer. 

Men da passer det fint at mange andre gir ros til  produktene den unge finsnekkeren, hvis begrepet blir riktig om noen som gjør om tre til flotte smørekniver, skjærefjøler, julepynt og praktiske bruksgjenstander.
– Hvem som har lært meg dette? Pappa og farfar har lært bort hvordan sånt skal lages. Jeg gjør det fordi det er artig, sier han.
Han står midt i det folk omtaler som kvalitetsmesse, som kan forklares ved at tilbyderne har med seg håndlagede produkter, og der du faktisk ofte får pratet direkte med den som har skapt det som selges.
– Hva jeg selger mest av? Det må være disse God jul «merkelappene» i tre. De liker folk, sier Amund Aanes, og pappa Frank-Rune Aanes skyter inn at «lappene» er et produkt av smart bruk av trevare.
– Vi lager disse av restene som blir igjen etter at andre produkter skjæres ut, forklarer han.

Like bortenfor står Birgit Utvik med et så bredt utvalg i strikk, at ei dame får problemer med å velge hva slags sokker hun skal kjøpe til barnebarnet. Randi Strand har flotte lappeteknikkduker en dame gir ros til.
Evelyn Gregersen på standen bortenfor forfatter Gjøran Engen, har med seg en rekke ulike produkter og svarer på oppfordring at de perleborderte håndvarmerne er populære. Like ved henne påtreffes Bente Arnes som har en rekke hjemmelagede produkter, blant annet smarte toalettmapper og sjal som varmer.
– Hvordan jeg lager disse? De er av sau, et rent naturprodukt, og jeg klipper til, syr og setter på hemper for lukking. De er varme, det kan jeg love, sier hun.

Allerede på trappa møtte vi pynt laget av trioen Inger Laumann Elin Strandheim og Hilde Måsøy. Produkter som er laget av trevarer og annet, men også geleer og plommer i noe sterkt.
– Oi, så nydelig, utbryter en dame som går forbi deres produkter, snur og går tilbake og gjør en handel.
Blant de ulike tilbyderne finner vi privatpersoner men også næringsliv.
– Det er helt supert at det skjer noe i Sørbyen, dette skal initiativtakerne i Sørbyen Vel ha ros for, (les egen sak om hvem her), sier Hanne Arntzen fra Handelsstedet Forvik, som sammen med familie brenner kaffe, har i julegilde pakninger og stiller på ulike arrangementer.

På tur ut passeres julenek med røde bånd.
I døra hører vi ei dame si begeistret;
– Det var godt å ta et kakestykke i kafeen, men det aller beste var: Jeg fikk kjøpt gele og saft hos Steve Saltermark. Nå er jula berget!

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre

Bente Arnes lagger sjal av rent naturprodukt: – Dette er saueskinn og det varmer, det kan leg love, sier hun.