Gauper AS står det over døra. Vi går inn og møter en herlig miks av humor, fagkunnskap, kvalitetstrang, selvironi og deleglede.

Daglig leder Gregor Kurowski gir kunden nok en blokk med granitt-prøve for å ta med hjem og finne ut hva som vil passe. Kunden kvitterer med et par gode spørsmål og går til bilen med det som trolig vil gi renovert kjøkken, snart.
– Velkommen hit, hvordan kan jeg hjelpe, spør den polskfødte bedriftseieren, som tidligere holdt til i Sømna. Han forklarer at han kjøpte ut samarbeidspartneren han hadde der, nedskalerte fra åtte til fire ansatte og flyttet til Brønnøysund.
– Årsaken til dette, er at det er større kundegrunnlag her. Og så er folk fra distriktene flinkere til å kjøre bil og kommer seg hit, sier han med smil.

En kunde bar med seg noen slike for å teste på kjøkkenet.

For han og familien har lært mye om Norge de syv årene de har bodd her; både om hvordan vi nordmenn er, men også om hva vi trenger og liker i et hus.
– Før, i omtrent ti år, leverte vi møbler til Sør -Norge, hovedsakelig i Oslo, men så ble trangen til å bo på en mindre plass for stor og vi kom hit og startet opp. Vi hadde egen bedrift også i  Gdansk, og jeg har til sammen 33 års erfaring i dette, men det ble for mye folk og støy i hjemlandet, så vi kom hit. Vi anser det Sør Helgeland som et vakkert sted for et fredelig liv.  Nå har vi kjøpt oss tomt på Torget, så her skal vi bo, sier han og forklarer at han og fruen enn så lenge bor i andre etasje i det lille, fine trehuset som før har rommet alt fra garnbutikk til restaurant.

Vi sitter like ved et utstillingskjøkken inne hos Gauper AS, i naborom er det garderobe, mer kjøkken og fremvisning av smarte løsninger.
– Se her, trekker man ut hengestativ i garderoben her, kan den vippes ned, sånn at du får plass til mer i skapet. Og dette kjøkkenet er spesialtilpasset den som må sitte på kjøkkenet. Sånn trekker man ned hele hyllesystemet, sånn at man rekker alt fra øverst til nederst enkelt, sier han og viser løsningene som stadig finner vei til hus i nærområdet.
– Vel, vi har kunder mange steder, Trondheim, Stockholm, Tyskland men nylig har vi begrenset oss mer og mer til lokale kunder.

Gauper AS har blant annet levert til restaurant i Brønnøysund, Svang nå i år.

Hvordan løsninger kan skreddersys blir stadig nevnt, for i en verden der man kan kjøpe garderobeløsning, billige lys, servietter og potteplanter på samme sted, er det fortsatt mange som har hus der spesialløsninger kreves eller ønskes.
– Gamle hus kan kreve en helt spesielt tilpasset kjøkkenbenk og i nye hus kan det være ønske om en garderobe som er laget nøyaktig sånn eieren vil ha den.   Når vi for eksempel fikk en presis møbeldesign for restauranten Svang her i Brønnøysund, måtte vi matche forskjellige løsninger, og jeg håper at vi klarte å oppfylle målet. Det virker som om den jobben falt i smak, og da er vi fornøyde.

Bedriften har utstillingskjøkken i det lille, men innholdsrike huset i Sørbyen.

Nesten like kjekt  opplevde Kurowski det her om dagen, da da en kunde kom innom for å kjøpe hengsler.
– Han fant ikke noe sted, for det var spesiell type. Det skulle vise seg at vi hadde blant de 12 sortene hengsler vi har, det var fint det, sier han og forklarer at mange kunder leter etter møbeldeler og utstyr.
– Vi prøver å ha alle standard reservedeler til møbler i lageret. De er mindre populære å bestille, forklarer han.

Vindu er også del av sortimentet til bedriften.

At bedriften er bemannet med karer med glimt i øyet gir også nettsiden til Gauper AS bud om, for der presenteres daglig leder: far Gregor, kreativ leder: sønnen Patryk og gaupen Vikus, som minner mistenkelig om en fin, norsk skogskatt.
– Min kone Jarka er også involvert i selskapet. Hun hjelper meg mye i organisasjonssaker, sier han.
Navnet Gauper AS er kanskje ikke navnet vi forventer på en bedrift som spesialtilpasser møbler.
– Hvorfor vi valgte navnet? Det er da et universelt fint navn på et flott norsk dyr. Vi vil vise at vi tenker kvalitet og at vi er i Norge.
Vi har leverandører fra Italia, Østerrike, Polen og Tyskland og foretrekker varer med livstidsgarantier. Jeg er veldig glad i disse benkeplatene i kvarts og granitt som barnebarnet kan arve etter bestefar og bestemor, sier han i en kremmerånd som passer godt i Sørbyen, der det før var kremmere i nær hvert et hus.

Spesialtilpassede møbler og montering er to stikkord som går igjen i bedriften, og vi lurer på hva som er favorittjobben til daglig leder.
– Det er å lage kjøkken. Det er det beste jeg liker og vet!
– Er det fordi du er glad i å lage mat?
– Jeg er glad i å spise mat, ler han og viser raskt flere prøver han har i butikken. Nå på vinduer, to lags glass og tre lags glass.
– Vi selger dører også og skyvedører – sier han og følger med ut hvor fruen i huset har pyntet med planter. Vi ser på døra at det står at det er lurt å gjøre en avtale, for her er driverne stadig ute hos kunder.
– Ja, forresten, ta gjerne med at vi tar mål og prosjekterer gratis for innbyggerne i Brønnøysund, Sømna og omegn, sier han, og viser igjen kremmerånden som i sin tid bygget opp den lille kystbyen.

Vi passerer igjen Gauper AS, da står det et par og kikker i vinduet. De diskuterer blidt og høyt. Det kan godt høres at de vurderer nytt kjøkken. Kanskje Gregor Kurowski får en telefon.

Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Gregor Kurowski er daglig leder i Gauper AS og gleder seg stort over å bo i en liten by ved havet. – Det er fint å drive bedrift på et lite sted, og vi sender varer og gjør oppdrag også andre steder, sier han.