Møter turister og lager røykeri inne i berget

0
45

Lykke gård & Røykeri står fint til navnet sitt også denne fine vårdagen. Kerstin Meschner steller med nyskapt blomsterbed, Sebastian Meschner skal snart hente ut grillet laks fra eget røykeri og i vakker utsikt spankulerer hanen og flokken hans ute på tunet.

Små glimt av humor er å finne på Lykke gård & Røykeri.

Hun vinker blidt når nye kunder kommer til den renoverte gården et langt steinkast unna Torghatten i Brønnøy.
– Om vi selger røket laks i tillegg til egg i dag? Ja, det gjør vi, bli med bort hit og se, sier Kerstin Meschner – som i likhet med ektemann Sebastian opprinnelig er tysk, men som godt kan tas for å komme fra Vestlandet.
– Vi bodde ti år i Rogaland, så kom vi hit til Torget i 2018. Da hadde vi kjøpt denne gården, og var klar for å skape vår arbeidsplass og å få laget egnete produksjonslokaler og bolig. Alt er fortsatt under arbeid, men vi er kommet godt i gang, sier hun.

Det våres på Lykke gård & Røykeri.

Sommer- og vinterversjoner

Vi står nå foran et selvdesignet og selvsnekret røykeri som dufter fristende av laks og krydderier.
– Vi lager ulike typer laks vinter og sommer. Akkurat nå har vi en kaldrøkt med einerbær, en varmrøkt med tandoorikrydder og en beiset laks med einebær, sitron og dill, forklarer hun om det som minner om gravet laks.
Sebastian Meschner åpner dørene til det smart utformede røykeriet og lar kundene velge stykker.
– Dere foretrekker halestykket? Da fikser vi det, sier han.

Kerstin Meschner foran salgsboden du finner langs veien til Torghatten i Brønnøy. De har besøk både av fastboende og turister.

Jobber også i stein og tre

Vi slår av en prat om arbeidet som er utført rundt og i huset.
– Kerstin er fullbefaren snekker etter renovering av huset og jeg er steingærn, ler han og forklarer at han i Rogaland jobbet mye med natursteinarbeid, skifter, brustein og murerarbeid. Et arbeid som tydelig har fortsatt her.
– Vi har opparbeidet tomten mye. Steinmurene har vi laget og den nye veien inn til eiendommen var god å få på plass. Den forrige veien var ille på vintertid – den blåste igjen av snø hele tiden, sier de to.

Sebastian Meschner lager selv røykeri – og planlegger nytt som skal være inne i berget. Foto: Hege Sæthre

Frekk hønsehauk

En hane gir tydelig uttrykk for at han er sjefen og vi får vite at det en gang har vært skikkelig drama i hønsegården. Men da var det en frekk hønsehauk som hadde hovedrollen.
– Han fløy inn gjennom luka i hønsehuset og drepte den ene hanen. Det var svært overraskende, men vi fikk berget falken og satt den ut i naturen igjen. Det er en flott rovfugl, men vi vil jo helst ikke ha den rundt her, sier Sebastian Meschner og bekrefter at de i tillegg til å produksjon av blant annet jordskokk, blå poteter, ulike viltskinker og pølser, har nye planer på gården og i omegn.
– Området dere ser her, denne lille fjellrabben, skal vi få meislet ut, for å få laget røykeri inne i berget. Det kommer til å ta litt tid, men det skal komme på plass, sier han.
– Akkurat nå lager vi kjølerom tilknyttet huset. Det skal bli godt å få ferdig, tilføyer Kerstin Merschner.

Har fått gode råd

Nå skulle man tro at de hadde mer enn nok med å produsere, renovere og bygge blant annet nytt tilbygg på huset, men begge to har jobber i Brønnøy. Hun på flyplassen, han som guide på Norsk Havbrukssenter.
– Arnfinn Torgnes på havbrukssenteret har gitt oss gode råd til bedriften vår, og takket være den lokale interessen har vi fått satt opp kjøleskap med våre produkter på havbrukssenteret. Vi møter også turistene ved  reklamebanner på flyplassen. Mange stopper og kjøper varer i den lille bua vi har ved veien, og innimellom drar vi på hurtigrutekaia og selger det som er i sesong der. I tillegg leverer vi fast til gourmetrestauranten Svang i Brønnøysund, sier hun.

Har allerede fått faste kunder med sine lakseprodukter.

Liker å skape

Begge sier de trives på gården du finner like ved veien til Torghatten.
– Vi er ikke byfolk og vi liker å skape noe selv. Her bor vi sammen med sønnen vår Dylan som er grafisk designer, så si gjerne ifra hvis dere vet om noen som trenger bistand med det, sier Kerstin Meschner.
– Til sommeren tenker vi å starte opp med guidete turer fra Lykke gård. Da blir det blant annet turer opp i Torghatten. Vi eier litt tomt i området her og tenker å tilrettelegge den til koselige opplevelser. Det blir fint, sier Sebastian Meschner.

Tekst: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
Foto: Olav T. Søla 

Kerstin og Sebastian Meschner driver Lykke gård & Røykeri like ved Torghatten i Brønnøy. – Vi liker å skape, sier de to, som satser på alt fra grønnsaker, viltpølser av ulike typer, lakseprodukter til turisme. Foto: Hege Sæthre