Hvordan beskrive Kred? Utested. Musikkscene for de lokale og storkanonene. Spisested med godt kjøkken. Stedet du har konferanse på. Pub med storbypreg. Quiz-krybba i Brønnøysund. Fotballpuben. Standupscenen.
– Visjonen vår var å skape et minikulturhus med spisested og pub, og ett år etter ser vi at vi har flere føtter å stå på, sier daglig leder Laila Brekk.

Denne høstdagen sitter daglig leder Brekk sammen med ansatt Jannicke Kvam og gjennomgår administrative og driftsmessige saker, og på spørsmål om hvor mange ansatte som tar del i arbeidet sier Kvam med glimt i øyet;
– Vi har nettopp sjekket. Det er et A4-ark med ansatte!

Allerede på døra inn levner det ikke noen tvil. Her finner du livescene og mulighet for å få en kopp kaffe og noe å bite i. Lokalbefolkningen gir mange stolte beskrivelser av Kred, for hit tar de med seg gjester for et måltid eller kald skumdrikke, for en livekonsert eller faktisk bokbad. Her har blant andre Hans Olav Lahlum briljert med fakta om amerikanske presidenter.
– Vi får veldig mange positive tilbakemeldinger. Og særlig artig var det i sommer da så mange turister ble glade for å finne fiskeretter i restauranten vår. Vi solgte svært mye fiskesuppe og bakt kveite… og de fiskerettene var bra da, sier Laila Brekk, som akkurat kan se signaturretten passere på fat; Kredburgeren som kan pakkes med så mye godsaker du klarer å tenke ut.
– Jo, vi selger mye av den der. Folk liker å kunne velge tilbehør og topping…

Det er ikke uten grunn at Beatles tusler nonsjalant over sørveggen på Kred. At du finner et par gitarer i størrelse XXXX-large på nordveggen. At det henger trommelampe i taket i lokalet som brukes til konserter, konferanser og quiz. At Freddie Mercury må passeres før du som mannfolk får lettet på trykket. Sjelen i lokalet spiller musikk, noe som ikke er tilfeldig. Mens Laila Brekk har stålkontroll på det driftsmessige, er eier to i trioen særdeles glad i musikk, og er en av de som står bak den årlige Rootsfestivalen i Brønnøysund, Stein Brekk. Han er erfaren quizmaster og kan gi verbal deng til den lagene som ikke har koll på Beatles-hits.
– Vi har konserter her med opp til 400 gjester, men vi kjører finere fester også, som jubileumsfester eller stilfulle treff for bedrifter. Vi er godt fornøyd med konferansemottakelsen, og vi vil gjerne nå bedrifter fra andre steder på Helgeland. Vi blir ikke lei oss om noen ringer fra Hattfjelldal, Mosjøen eller Mo i Rana, sier Laila Brekk, som også har med seg Joar Bakken på eiersiden.

Den som kjenner Kred fra de årene stedet holdt til 100 meter lengre nord i Storgata i Brønnøysund har merket seg at kjøkkenet er oppgradert betraktelig.
– Vi bytter ut menyen etter sesongen, og har akkurat nå en saftig lammerett vi anbefaler. Ellers jobber vi nå med julebordsesongen, og har laget to typer menyer; En for de som vil ha tradisjonell julemat, og en for de som vil ha annen treretters på julebordet. Det viser seg at folk velger tradisjonelt, noe vi gjerne bistår med å få til, sier hun om planke med spekemat, flatbrød, sild og rømme, julens varmmat og karamellpudding til dessert.
– Julebordene starter fra 17. november hos oss, og enkelte lørdager er fulle. Men ta kontakt, vi skal prøve å finne et godt tidspunkt for god firmafest, sier Brekk.

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind