Har du aldri prøvd sjakk, backgammon, Geni eller Trivial pursuit, eller er du lidenskapelig brettspillspiller som aldri kan få nok?
– Vi har åpen spillekveld på folkebiblioteket i Brønnøysund den 21. november. For alle fra 6 til 100 år! Kom og spill, sier biblioteksjef Merete Bratteteig. 

Biblioteket, som ligger «på loftet» til samfunnshuset i Brønnøysund er åpent for alle og for så mye. Du kan lese dagens lokalaviser der. Du kan låne med deg noen filmer, gode bøker eller sette deg ned og lese noen magasiner. Men nå også for første gang; spilleaften for den som elsker brettspill, eller har lyst til å prøve.
– Vi liker at det skjer noe på biblioteket, og fikk høre om andre bibliotek som inviterte til brettspillkveld. Vi fikk lyst til å prøve og har vært i kontakt med noen som kunne tenke seg til å sponse noen spill. Siden vi har noen spill her allerede er vi i gang, sier biblioteksjef Bratteteig.

Brettspill er kjent for de fleste. Ludo er en gammel traver, de fleste har prøvd Monopol, enkelte har gode barndomsminner om Den forvunne diamanten, og andre husker stigespillet som en artig syssel. Mer ukjent er nok strategispill for de fleste, som Brass Lancashire der du plutselig er en konkurrerende bomullsentreprenør i England under den industrielle revolusjonen, eller  7 Wonders, der du leder en av de berømte byene i antikken.
– Du må gjerne ta med egne brettspill, og lær gjerne bort til andre som tar en tur hit. Vi kommer til å se an interessen, men hvis folk synes dette er kjekt, vil vi prøve å få til faste spillekvelder, sier Bratteteig.

Vi kikker inn på bibliotekets allbruksrom, der det står to sjakkbrett klare til spill. Vi finner to karer på ni år, som gjerne forlater dataspill på pc til fordel for en begynnende runde i brettspillet som er svært omtalt om dagen.
– Sjakk er kjent ja. Vi ser på mesterskapet med Magnus Carlsen! Pappa og jeg så på tv at han spilte i går, sier Alfred Meisfjord Fjellsøy.
– Oi, her står brikkene feil. Svart konge er på hvit plass. Vi må bytte, sier Linus Hallvig Tjernsmo, som sammen med kameraten raskt får brikkene på plass, og starter et spill.
– Det er skikkelig gøy å spille. Jeg slo pappa i går, tilføyer Alfred Meisfjord Fjellsøy, og smiler bredt.
– Jeg elsker sjakk!

Bratteteig liker selv å spille spill, og håper at enda flere skal få lyst til å bruke biblioteket fremover.
– Vi har innomellom forfatterbesøk her, og vi gleder oss til i starten av desember, for da kommer Magnar Solbakk hit og holder lysbildekåseri om 60-tallet i Brønnøysund. Det tror vi blir både fint og spennende, sier hun.

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind

Brettspill på biblioteket: Fra venstre Linus Hallvig Tjernsmo og Alfred Meisfjord Fjellsøy fra Brønnøysund, tok en liten begynnende sjakkrunde en fin lørdag formiddag i november.
– Vi ser Magnus Carlsen på tv, sier de to.