14 C
Brønnøysund
lørdag, august 13, 2022
spot_img

Mye Smak!

-

Servitøren setter min tallerken på bordet, en rett fra den nye menyen.
– Så er det kanskje feil å velge hjort på Smak som praktisk talt ligger ved havets matfat, men sesongen roper på vilt, mener jeg og ser på mine to spisekamerater som har fisk på tallerkenen.

En chef i sving på restauranten Smak. Her serveres lunsjretter og treretters middag.

Jeg får ikke mye gehør, for her er karene i full sving med å teste nye retter i restauranten på Havbrukssenteret på Toft i Brønnøy.
– Tre hovedretter. Er ikke det litt lite, undrer Raymond A. Hagen, som i dag er med for å fotografere det vi hadde lyst på; middag med dessert. Forrettene får vente til en annen anledning.
– Jeg ser at det er en del spennende å prøve ut på lunsjmenyen også. Bao bun skal være svin i barbequedrakt og vi har tidligere vært her og spist poke bowl, som her består av marinert laks med godsaker som mango og jordskokkchips, sier jeg.

Hjort, og grønt som smaker riktig godt

Og løfter kniven.
For nå skal hjorten smakes på

Den serveres med potet, gulrot, stjerneløk delt i to – godt tilberedt, og en saus jeg ikke helt klarer å plassere.
– Syrlig og god saus, godt komponert til kjøttet, som er stekt fullstendig etter min smak. Jeg likte spesielt grønnsakene, som kjentes så ferske at de mistenkes å komme rett fra åkeren, sier jeg.
–   Åååååh, sier Hagen.
Som ikke svarer meg, men som er aldeles henrykt, engasjert i sin tallerken mat.
– Fisken, er helt perfekt, sier han om dagens; som er en torsk dandert i en saus som står til fisken, blomkålen og de små sprø bitene av, hva er det, sopp?
– Jeg er jammen ikke sikker, men det fungerer utrolig godt i lag. Når det blir noe sprøtt til den myke fisken, de myke potetene og den fløyelsaktige hollandaisen, da blir det rett for meg, sier han.

Dagens var torsk med en fløyelsfinish i sausform

Vår spisepartner, som har valgt røye er ganske så enig med fotografen. Han nikker fornøyd med potetpureen, som ved bordet nokså enkelt blir kalt stappa.
– Fisken var veldig, veldig god. Den sprøfriterte serranoskinka var helt samstemt røya. Stappa var delikat. Dette må prøves, mener han.
Alle rettene er visuelt fristende, og vi er ikke sikre på om tre ulike retter er for lite, når det kan kombineres med ulike forretter og desserter.
– Her har de forrettene kamskjell, lakserull og skogsoppsuppe. Jeg kommer veldig gjerne tilbake og spiser hjorten på nytt jeg, og tar da en forrett i stedet for dessert.

Røye i regi av Smak

Det sa jeg før jeg smakte desserten.
Som jeg begeistret, og lett absurd, måtte prate om til servitøren.
– Dere har jo prestert å lage to desserter i ett. Jeg forventet kun hvit sjokolademousse, som menyen lovet. Men den hadde jo følge av en aldeles fantastisk marengs med en sitroncurd. Og når sjokolademoussen i tillegg hadde en overraskelse med mye smak som bør oppleves… Dette ble en perfekt avslutning, mener jeg.

Sjokoladedrøm. Rett og slett

Vi har følge av tyske besøkende, lokale gjester og en og annen som kommer innom for å se på menyen og vurdere om de skal spise her en kveld. For fortsatt er det gjester på hyttene ved havet på Toft og kanskje blir det mer trafikk hele året når nordmenn besøker Norge.
Vi hører en kommentar på tur ut.
– Vi skulle bare spise her en kveld, men det ble jammen meg to på rappen!

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 95807534
Foto av retter: Raymond A. Hagen

Karamellisert ananas. – Mange smaker, sier Raymond A. Hagen