Torghatten Arena er Brønnøysund idrettslags (BILs) nye sportslige storstue.
Den er klar for store sportsarrangementer takket være stå-på-mot, gjenbruk, gode sponsorer og ikke minst ei ressursgruppe utenom det vanlige.

Mandager klokka ni er ressursgruppa i gang med planlegging i kafelokalene til den nye idrettshallen. Ei gruppe ledet an av Ole Inge Jenssen, som tidligere var leder for fotballgruppa.
– Ressursgjengen består av 12 personer. Vi er alle pensjonister som har bakgrunn og erfaring fra BIL som ledere, aktive, styremedlemmer. Vi har lang dugnadserfaring fra laget, forklarer Jenssen.
Han har denne dagen med seg en håndfull stå-på-folk, som i alle fall ikke er stillesittende pensjonister.

Nå er hall ferdig rigget – det er lageret sin tur. Inne her skal det komme opp hyller denne dagen.

Her går det fort å få unna kaffekoppen og å sette i gang med oppgavene som skal gjøres.
– Vi kjenner alt rundt idrettslaget med drift, behov, utfordringer ved anleggene og byggene. Vi møtes ukentlig og jobber på anleggene og idrettslagets bygninger. Her gjøres vedlikehold, reparasjon, utvikling og fornying, forklarer han og bekrefter hva en av våre tipsere har sagt. «Dette er en gjeng som ikke bare samarbeider godt om Torghatten Arena, de tenker på andre og de er sosiale også. Innimellom tar de seg en fotballtur sammen et sted; som Bodø, og storkoser seg med godt spill»
Jenssen oppsummerer slik hvorfor gruppa jobber godt i lag.
– Vi gjør jo en samfunnsnyttig jobb som gir oss mange gode sosiale stunder og opplevelser. Vi er vår egen pensjonistforening, aktivitetsgruppe, turarrangører og mental støttegruppe, sier han.

Vi står inne i en hall på imponerende 98 gange 70 meter. Den har ikke bare treningsbane for fotball og kamparena til og med fjerde divisjon, men også trefelts løpebane og fasiliteter til å holde arrangementer. Her kan gode hjelpere sørge for kaffe og et enkelt måltid for utøvere og tilskuere og her er det god plass for de som har lyst til å juble for innsatsen på arenaen.

Ole Inge Jenssen passer på at nettet henger slik det skal.

Veien hit – til en stor arena for flerbruk – starter for 105 år siden. Da ble Brønnøysund idrettslag stiftet takket være staute atleter. Raskt fikk de med seg løftende, hoppende, brytende, svømmende, trillende og driblende utøvere. I BIL finner du småtasser som lærer turn og du finner gullgutter som har deltatt i mange tiår. Her er topputøvere og her er helsetrimmere, men altså flest innen fotball.
– Her har vi 12-14 lag i ulike aldersgrupper, jenter og gutter. Da er det mange oppgaver rundt trenere, vedlikehold og alt som trengs for å få det til å fungere bra. Jeg måtte ønske flere frivillige meldte seg til tjeneste, sier Jenssen, før vi tar en runde rundt i anlegget hvor ball skal trille på eviggrønt gress.

Her er ett av guttelagene som skal bruke banen. Foto: Gisle Brekke Arntzen.

Den godt opplyste hallen innbyr til aktivitet og det er ikke vanskelig å se for seg at dette har tatt år å få på plass. Faktisk startet arbeidet allerede i 2006. Da ble en plasthall planlagt – og for å gjøre en omfattende historie kort kom hallen opp i 2013 – men området var ikke værmessig egnet for denne løsningen. Nå kan alle være glade for å ha på plass et solid bygg, som kan bruke hver eneste dag i året – om ønsket.
– Veien hit har vært lang, og vi i ressursgruppa har hele tiden jobbet etter behov. Vi har servet arbeiderne med henting av utstyr, vi har transportert, håndtert søppel og bistått fortløpende, forklarer Ole Inge Jenssen.

Skjønnulf Stangnes, Eirik Stokkvold og Arnor Laumann kan glede seg over å ha fått på plass stoler fra auditoriet i det gamle Brønnøysundregister-bygget.

Han passerer 100 klappstoler som er hentet fra det gamle Brønnøysundregistret, som måtte vike plass for nytt bygg. Her står stolene fra det gamle registerauditoriet, og ser jammen nye ut.
– Vi har modifisert dem og fått satt dem på rekke. Det tok noen dugnadstimer for å få til det, men det ble bra, sier Jenssen.
Han skyver på sikkerhetsnettet som er kommet på plass. Han sørger for at det henger riktig, slik at tilskuere skal slippe å få en velplassert skruball i hodet.

Mange sponsorer har fått sin reklame opp, men stålvaiere henger klare for flere for de som er med på å gjøre det mulig å drive idrettslag. – Vi har også en egen traktorgruppe i BIL, som sørger for maskinelt vedlikehold av kunstgressbanene, børsting, harving, rensing og tilførsel av gummigranulat. Gruppa består av  Tommy Vonheim, Erling Laugen og Kenneth Welde, sier Jenssen. 

– Vi har nylig fått opp flere hundre meter stålvaiere for å henge opp sponsorreklame. En del sponsorer er på plass, men det er ennå rom for mange flere til å støtte BIL. Husk dette er en av de mest besøkte områdene i kommunen, sier lederen for ressursgruppa.
De har denne sommeren fått mye ros for å ha renovert den gamle paviljongen i Sørbyen og rustet opp området rundt.
– Det er et viktig landemerke vi ønsket å beholde. Nå ser vi frem til at Sinus skal lyssette paviljongen, sånn at det fine smykket også kan vises i den mørkere årstiden, sier Jenssen.
Han legger til at Brønnøy kommune har lovt å opparbeide området rundt med et terrassert amfi.
– Da blir det et nytt samlingssted for innbyggerne ved store anledninger!

Enkelt å koble på musikk. Med mobil og bluetooth er mye gjort.

Han viser videre rundt i et anlegg som konkretiserer begrepet bærekraft. Her gjenbrukes kjøkken, sanitærutstyr og vaskemaskiner fra det gamle bygget til Brønnøysundregistrene, her er det hyller og reoler fra samme sted og en rekke bord og stoler fått fra videregående skole.
– Vi har fått lyd- og branndører fra registrene, det har spart oss for hundretusenvis av kroner i nykjøp. Vi har hentet ned taklampene – de hang jammen høyt og utilgjengelig.  Vi har gjenbrukt kunst fra samme sted. Vi er fornøyde med å ha fått brukt alt dette på nytt. Kjøkkenet er av god kvalitet og vi ser for oss mye bruk av dette i årene fremover, sier han.

Han viser vei forbi trucken som laget har overtatt fra Sømna meieri, vi går opp trappa til speakermøterommet – opp ei ståltrapp Torghatten Midt har brukt pent før, og gitt til videre liv i hallen. Vi er i speakerbua der et musikkanlegg kan kobles digitalt på mobil for trening og vi ser ut over den grønne matten, nå i nytt perspektiv.
– Lydanlegget i hallen er montert og levert av Vega Media AS, og det må være lov til å si; de en god samarbeidspartner for BIL. Vi er så takknemlige for støtten vi har fått og får. Vi er glade for at også andre ser hvor mange som får nytte av dette anlegget. Og det blir spennende å se når den første større turneringen arrangeres her og det første store kulturarrangementet kan arrangeres. Med plass til mer enn 1000 publikummere til stede!

BIL har flere hus i anlegget, klubbhuset foran og i bakgrunnen vises hallen, som har funnet sin plass på et tun i Brønnøysund som er tilrettelagt særlig for barn og unge.

Vi forlater hallen  og går til lageret, hvor teamet er godt i gang med å lage hyller som skal romme utstyr, med å justere inngangspartiet til lagerport og med å rydde og stelle.
– Vi ønsker å se vårt arbeid i et miljø og samfunnsperspektiv. Gjennom trening i BIL vil vi at de aktive barna og ungdommene lærer seg å ta vare på anlegg, bygning og utstyr. Det er viktig å vare på verdier, det å lære seg praktiske gode ferdigheter, sier Jenssen, som håper at praksisen med å forlate både klær og utstyr på banen skal ende.
– Det utrolig mye klær og utstyr som ligger igjen på idrettsbanene i dag, som blir kastet. For oss som ser dette sløseriet er det skrekkelig, sier han.

Men lar igjen et smil få plass når vi spør hva som er kjekkest med å være i ei ressursgruppe som denne.
– Vår største glede med vårt arbeid er å se hvor mange det er som daglig og ukentlig bruker BILs anlegg. Gjennom en lang fotballsesong er det også mange tilreisende. De kommer fra Bodø til Bindal og besøker og er brukere av våre anlegg. Det seneste året har vært spesielt for oss, for da har det blitt brukt ekstra mye tid på fotballhallen. Det har tatt tid å innrede kjøkken, kafe, møterom, speakerbu, toaletter og lagerfasiliteter. Vi har hele tiden forholdt oss til idrettslagets økonomi og prioriteringer i dette arbeidet, og med så mange års kjennskap til dette har vi kunnet vite behovet og prioritere. BIL-styret bestemmer. Vi tar det praktiske! Og nå gleder vi oss på storarrangement!

Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Ressursgruppa består av 12 stykker, her er noen; fra venstre Eirik Stokkvold, Arnor Laumann, Skjønnulf Stangnes, leder Ole Inge Jenssen og Brynjar Einvik. Med er også Kalle Laumann, Øystein Saltnes, Asbjørn Laugen, Jan Arne Johansen, Flisa Nilsen, Ole Olsen, Brynjar Einvik og Arnfinn Jensen.