Mario Ortega Quiroga i Korn Matverksted AS har hatt åpne dører på spisestedet i Brønnøysund fra før jul 2024, men det er først nå i påsketider at røyken praktisk talt har lagt seg.
– Vi visste at det kom til å bli et kjempetrøkk, så stort at vi må få nye lokaler for baking. Og nå kommer større meny og levering av lunsj!

Han lemper varer og han løfter på plass flere nystekte brød. Dette stedet i Storgata skulle være til for å selge korn; mer bestemt flere sorter surdeigsbrød. Så stor forespørsel på bakeriet skulle det bli, at de måtte tenke nytt med en gang.
– Forespørselen på bakeriet stoppet utviklingen på konseptet, for brød krever mye logistikk og plass, sier han.
For til nå har det duftet brød i lokalene, men det har også vært kanelsnurrer, kjeks og vaffel, samt en rekke lunsjretter og is med tilbehør. På kvelden er det pizza og gjerne øl på bordene.
– Men snart får vi større meny, for vi lytter etter hva folk mener og ønsker seg, sier han etter å ha hentet seg en kopp kaffe og klatret opp på en høy stol ved ditto bord.
– Disse høye bordene skal ut, akkurat nå skrus nye lavere bord sammen. Vi tenkte at dette var en grei løsning, å ha en egen sone med slike bord, men dette passer ikke for alle, sier han.

Får eget lokale for baking – og mer blir det
Som vi godt kan forstå har det vært en kaotisk start, for som Mario forklarer; utgiftene går jo i vei, så de var nødt til å starte opp før de egentlig var klare selv.
– Vi måtte rett og slett åpne før det ble for sent, og hastig start gjorde at det tok litt tid før vi fikk ønsket kvalitet på alt. Blant annet testet vi ut en rekke lunsjretter som folk ønsket seg. For vi har lyttet til folk, og utvider derfor menyen allerede i neste uke. Det vi ser nå er at vi har sånn etterspørsel etter bakevarer, og ønsker å lage mer, at vi i disse dager skaffer oss eget lokale for å bake i. Det betyr at vi kan satse på kaker og mer av alt, som makroner og sjokolade fra Midt-Norge, sier han.

Satser på kaffe
Og det er ikke bare kjøledisk for kaker som skal inn i lokalene, snart kommer noe som i alle fall har vært etterspurt, nemlig en kaffemaskin av den større typen.
– Vi satser på mye lokalt og regionalt innen drikke, vi måtte svelge kamelen og ta inn kjente brussorter, men vi har lokale varianter og kjøper kaffe fra kaffebrenneriet på Forvik, sier han.
Kaffen skal bli enda bedre og flere drikker, som kakao kan bli laget her.
– Nå skal det komme på plass, så det kjennes egentlig ut som det er først nå vi starter opp, sier Mario og ler.

Og på lunsjutlevering og mer pizza
Et nisjemarked for Korn skal vise seg å være rettet mot bedrifter nær sentrum, som ønsker å kjøpe lunsj.
– Nytt nå er at vi i tillegg til take away på lunsj og pizza, tenker å levere lunsj på avtale. Pizza-utlevering kommer ikke ennå, men det skal sies at vi har tiårsplaner, så hva som kommer etter hvert, vi tenker på mye forskjellig.
Det har forresten tatt tid å bli fornøyd med pizzaen vi lager her, men vi knekte koden i februar, også innen logistikk, forklarer han.
Og når vi lurer på hva som ble løsningen er det en tredagers fermentering på surdeig.
– Vi får tilbakemelding om at det virkelig reflekteres på smaken, sier han.

Takker for tilbakemeldinger
Det er alltid spennende å åpne en ny bedrift, og ikke alle opplever stort trykk fra første dag som Korn.
– Folk her har vært flinke til å bruke oss, og ikke minst flinke til å gi tilbakemeldinger. Det håper jeg at de fortsetter med, vi er jo ikke ferdige med opplæringen av oss selv, sier mannen som også er medeier i restauranten Svang og derved deres nye satsning Småsvang som kommer på flyplassen like over påske.
– Ja, det har vært mye som har skjedd, det har vært hektisk fase og krevende å henge med, og vi vet at ikke alle har oppdaget oss ennå, så vi har enda mer jobb å gjøre der.

Dette har overrasket Mario
Han har med seg et fast team på fem personer, får snart på plass flere til travel sommersesong og ønsker seg servitører.
– Vi har smarte QR-koder folk bestiller fra, eller kommer til disk, men jeg ønsker meg bordservering og bedre service, sier han og svarer på hva som har overrasket ham mest fra oppstarten for fire måneder siden.
– Jeg visste at håndverket brød var en mangel her, men ikke at etterspørselen skulle være så stor. Det var rett og slett et hull i markedet for håndverk- og lokalmat, så egentlig vokste vi ut av lokalet allerede den første uken. Vi gleder oss enormt til å flytte bakeriet ut av lokalet, og vi har ambisjon om å være størst og best på håndverksbrød og konditori lokalt innen utgangen av 2025. Vi ser også store forandringer innen pizzaen vi lager fremover, så dette blir bra, sier han.
Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
