13 C
Brønnøysund
torsdag, juli 25, 2024

Nå stiger pulsen – og turtallet!

Vårmønstringen er gjennomført for jubilanten Brønnøysund American Car Club – og nå mekkes det på en ny bil som skal loddes ut til inntekt for klubben: Ikke den fineste chevy’n i hele dalen – men den kuleste bobla i byen!

Flotte biler – årlig mønstring med biler fra nær og fjern.

Tradisjonen tro var det vårmønstring for bilelskere i Brønnøysund 1. mai og vi pratet med en håndfull av de 53 medlemmene i klubben.
– I dag er alle hobbybilene ute på hjul, vi møtes i klubbhuset for kaffe, bilprat etter å ha cruiset gjennom gatene. Nå får vi opp pulsen, sa klubbleder Roar Mortensen.

Brønnøysund 1. mai – en kald, men bilfin fornøyelse.

Camaro på tur

Han og klubbkamerat Olav Melteig tuslet bort til en av amcareierne som kjørte mange mil for å være med på dagen.
– Om vi bor i Sandnessjøen er vi med i klubben her, for vi trives så godt i lag med brønnøyværingene. Her er det samhold og her treffer vi nye folk, kjempekjekt, synes Ken-Ståle Mathisen, som står foran sin 71 Camaro.
– Dette var en brønnøybil en gang i tiden, en gammel muskelbil, sier han med glis både foran og bak seg.

En god prat med gjengen. Amcarklubben er for de motorinteresserte, uansett type farkost.

Startet klubben i 1983

Noen dager senere sitter vi i klubblokalene, som har en stilig – selvsagt amerikanskinspirert bar og storstue for treff og en mekke-hall med alt bilhjertet måtte begjære; bukk, trykkluft og verktøy for hva enn de 70 – 80 bilene i klubben kunne få bruk for.
– Tenk at det er 40 år siden vi startet opp i Skåren like utenfor Brønnøysund. Klubben har betydd veldig mye, det vi har fått til her med egne lokaler og et miljø med både voksne og unge er helt fantastisk, sier klubbleder Mortensen, og byr på kaffe mens praten går sammen med Kjell Vatnan, Geir Kato Karlsen og Torbjørn Skille.

Klubbhus med alt som trengs for den bilglade og kaffeglade.

Skal feire med bilbrum og brak!

Det mimres om 40 år med bilmekking, mønstringer og arrangementer – og det skal bli en dugelig samling for å feire hvert eneste år med gjengen:
– I august skal vi ha et treff der tar det litt lengre enn andre treff: Vi skal sette opp telt på nordsiden av klubbhuset, vi har hyret band og har invitert klubber fra nær og fjern. Det skal bli en brukbar fest med diverse aktiviteter, sier Mortensen, og lar seg gjerne lokke utpå mimring igjen;
– Ja, vi har hatt mange samlinger opp gjennom årene med elleville konkurranser; alt fra tautrekking til startmotorkasting, sier han og mener de har blitt mer bedagelige med årene. Men kjærligheten til bilene gir seg ikke.
– Det er det det handler om. Komme hit og mekke, prate skit med de andre to ganger i uka. Og innimellom har vi kafe for familie og venner. Da kommer barnebarna og får kaker, brus og is!

Lodder ut kuleste bobla i byen

For to år siden fikset klubben en 75-modell Oldsmobile som ble loddet ut til inntekt for klubben.
– Vi hadde skikkelig trekning – politiet var her og hjalp oss med det. Det som var litt spesielt var vinneren. Ikke at hun var en dame fra Mosjøen, men at hun sa følgende da hun kjøpte loddene: «Jeg vil ikke vinne bilen – bare støtte klubben», he, he. Bil ble det allikevel, sier Roar Mortensen og går over gangen til mekke-hallen der bobla står. Den som for en tid siden ble kjøpt på Rørvik og som snart blir ferdig til utlodning.
– Ja, bare vi husker hvor alle delene skal være. Vi var ti stykker som strippet ned bilen og planen var veldig god. Vi var enige om at alle deler skulle merkes, katalogiseres og legges fint til side. Sånn ser det ut, sier han og viser en vegg med esker der deler tyter fint ut.
– Får håpe alt er oppe der! Og så lodder vi ut når alt er på stell, til og med EU-godkjenning!

Det er mye arbeid før en gammel bil gliser igjen.

V8 og polstra dashboard

Rundt hjørnet har Geir Kato Karlsen kommet seg i jobbinga. Han skal transformere en  1957- mobell Cadillac til det bredeste gliset.
– Ja, den er vel 12 kvadratmeter stor denne her, som en båt, ler eieren.
– Foran er det en V8-motor, som kjører forbi alt bortsett fra bensinstasjonene, repliserer Mortensen, som legger til at det fantes banebrytende lysteknikk på bilen, men at sikkerhetsforanstaltningene var elendige.
– Bilbelter fantes ikke, bare godt polstret dashboard som kunne ta av litt ved en smell, ler han.

Polstring som sikkerhetsutstyr? Neppe, men flott skal denne bli igjen.

Klubben er for alle

Rekrutteringen i klubben er ønsket en vei – oppover. En del unge er med, og mange flere er ønsket.
– Det er lenge siden dette kun var en amcarklubb. Her tar vi mot alle med motorinteresse. Vi favner alle om de kommer hit med en amerikansk bil eller en tsjekkisk moped, sier Mortensen.

Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

En kikk inn i verksteddelen til Brønnøysund Amcar Klubb.

 

 

 

Previous article
Next article

Related Articles

- Annonse -spot_img

Siste