Den gamle låven ved Didrikhuset på Laukholmen i Brønnøysund er tidligere renovert. Vinduer gir lys til utstillingen Inger-Hilde Nyrud åpnet på låveloftet lørdag 2. august og i første etasje kan du oppleve stua til Petra.
– Jeg vil ha åpent flere ganger i høst, sier hun.

Nyrud har vært aktiv kunster i mer enn 30 år og har hatt utstillinger i inn- og utland, les gjerne mer om henne i tidligere sak, og nå velger hun å gjøre noe nytt.
– Jeg ønsker å vise hvordan arbeidet mitt ser ut underveis i prosessen, sier hun foran et stort bilde som er i aller første fase.

Kunstner Inger-Hilde Nyrud åpner opp for å vise hvordan arbeidene hennes ser ut underveis i prosessen. – Det gir meg inspirasjon å prate med andre, sier hun.

– Jeg jobber her abstrakt, forklarer hun, og vender seg mot bilder som er ferdige og til salg. Malerier som gjerne viser det samme vi står ved nå; den klassiske nordlandsgården med små bygninger som i dagens samfunn kan tas vare på – og bli til noe helt annet.
–  Her er det plass til veggskulpturene mine og her er det rom til å ta med flere, sier hun.

Hildurlåven er navnet på den fiffig renoverte bygningen og den er oppkalt etter Nyruds mamma.
– Hun støttet meg alltid, og nå har jeg med meg andre fine kreative damer. Mine døtre Maria og Martine stiller ut sammen med meg og mitt søskenbarn Eva-Marie Pleym fra Måløy har fått plass i Petrarommet nede. Lill Kristiansen fra Vega sine såper stilles også ut, tilføyer hun.

Fra venstre er Martine N. Husevåg, Inger-Hilde Nyrud og Maria N. Husevåg.

Noe som kan gi undring, for hvordan passer såper inn i en verden av billedsterke uttrykk, vegg- og glasskunst.
– Hennes såper passer godt inn i min kunst. Jeg ble inspirert da mamma fikk laget et stort glassfat av våre barnetegninger, og har nå stilt ut for første gang. Jeg har laget såpekopper, nettopp inspirert av det vi har tegnet, sier Martine Nyrud Husevåg, om små glass det er lett å se for seg mange slags bruk av.

Såpe i forgrunnen og kunst i glass laget inspirert av barnetegninger.

Det myldret av besøkende allerede en halvtime etter åpning lørdag og mange tok trappen ned i rommet til Petra, som bodde på gården og passet ærfugl.
– Dette var på 1960-tallet. Hun vevde og var også kreativ, forklarer Nyrud.
Vi finner materialbildene til Pleum, spennende uttrykk i stein, og vi finner fotografikken til datteren Maria Nyrud Husevåg, like overfor flere av Nyruds fortellende bilder.
– Jeg har jobbet med foto i noen år og jobber gjerne med to bilder lagt oppå hverandre. Jeg ser hvilke farger og former som passer i lag og mikser bildene, forklarer hun om digitale prosesser som gir spennende uttrykk.
– Jeg er særlig inspirert av engler, sier hun.

Maria N. Husevåg foran sin fotografikk.

I et annet hjørne av Petrarommet har Inger-Hilde Nyrud laget en liten brukthandel.
– Didrik Didriksen eide gården og overlot den til oss. Vi har tatt vare på huset, gjenstander og ting, men selger nå noe av bøker her, tilføyer hun.
Gammelt treverk, fotokunst, malerier og materialbilder fra Måløy er med på å gi en helt spesiell stemning i rommet. En fin en.

Det er tydelig at det er trivsel på den tidligere renoverte låven og nå åpent for å ta en kikk. Nyrud bekrefter at det også er utstilling på Hildurlåven helga 8. og 9. august.

Hun slår så av en prat med Torild Karlsen.
– Det er første gang jeg er på utstilling her og jeg gledet meg sånn til å få se dette. Jeg synes det var en fantastisk opplevelse å komme hit. Å se et sted med sjel. At gamle hus og møbler blir tatt vare på, i tillegg til all denne kunsten, sier Karlsen.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

På Laukholmen i Brønnøy finner du en kunstlåve.