10 C
Brønnøysund
fredag, juni 6, 2025

Nær mat

På reise er maten ofte opplevelsen. Det å smake kortreiste, gode retter og ditto drikke er gjerne et av høydepunktene på turen og gir lyst til å prøve noe nytt på tallerkenen selv. Men er det enkelt å finne noe til inspirasjon på Helgeland? Vi lot Lokalmatbutikken i Brønnøysund få utfordringen, som de tok på strak arm.

Vel hjemme fra reise med spennende retter på tallerkenen går mange lett tilbake i pizza-og tacosporet. Enkelte er kjempeflinke til å finne på noe nytt, og bruker nettet til inspirasjon. Andre drømmer om å ta et kurs i matlaging, og vil gjerne finne retter med nær mat å servere.
– Lokal mat til inspirasjon? Det skal vi gjøre et forsøk på, sier daglig leder Johnny Lorentzen ved Lokalmatbutikken. Han sender utfordringen videre til medarbeider Arnhild Nilsen.

Hun viser veien til originale bord i butikken og kafeen, som ligger midt i Storgata i Brønnøysund; Grønne dører har fått glass på toppen, og står fint til resten av interiøret, som gir følelsen av å gå inn i norsk natur. En gjest smiler forsiktig, før hun rusler bort for å kjøpe seg et kakestykke i disken, der hjemmebakt har plass.
– Her, sier Nilsen, med et smil, og setter et fat på bordet.
– Vi er ikke ukjente med å ta lignende utfordringer, for vi har catering, og lager en del koldtbord. Da bruker vi helst lokale råvarer, sier hun.

Fisk, kjøtt, noe syrlig og noe søtt. Det visuelle frister, og bør gjøre selv den mest ihugne tacoelsker klar for å prøve noe nytt på lørdagskvelden.
– Her har vi blant annet selvlaget elgburger med chillisaus. Her er fiskeburger med sennepsdressing, også som elgburgeren med hjemmebakt brød. Der er en eggesalat vi produserer selv, forklarer Nilsen.
Fra Brønnøy kommer varmrøkt røye fra Hongset, og stikkelsbær- og solbærsyltetøy fra Sylteren. På tallerkenen er også salami og elgmorr fra Aakervik i Namsos.
– Dette er en Eggen blåmuggost fra Røros. Den er god med det søtsyrlige syltetøyet på toppen, smiler Nilsen.

Vi takker så mye for kikken, og noterer oss å kjøpe noen fine små skåler å dandere på fat. Det gjør det enklere å holde syltetøyet unna den gode eggerøra.
Nilsen må skynde seg tilbake til kjøkkenet. Hun heller sjokoladefondant i 11 skåler og gjør klar pærecoulis som skal serveres ved siden.
Mer til inspirasjon…

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind

Elgburger med hjemmebakt brød og syltetøy fra Sylteren er noe av godsakene på denne tallerkenen til inspirasjon.
Previous article
Next article

Related Articles

Arrengementer

2025 juni

Uke 3

man 26
tir 27
ons 28
tor 29
fre 30
lør 31
søn 1
man 2
tir 3
ons 4
tor 5
fre 6
lør 7
søn 8
man 9
tir 10
ons 11
tor 12
fre 13
lør 14
søn 15
man 16
tir 17
ons 18
tor 19
fre 20
lør 21
søn 22
man 23
tir 24
ons 25
tor 26
fre 27
lør 28
søn 29
man 30
tir 1
ons 2
tor 3
fre 4
lør 5
søn 6
  • Ingen hendelser

  • Ingen hendelser

  • Ingen hendelser

  • Ingen hendelser

  • Ingen hendelser

  • 05juli
    Start from: 5. juli 2025 - 11:00
    End at: 6. juli 2025 - 16:00

    Sommermarked på Kulturskaperiet29 days

    Bjøruveien 19, 8920 Sømna, Norge
    • Sømna Kulturskaperi
  • 06juli
    Start from: 5. juli 2025 - 11:00
    End at: 6. juli 2025 - 16:00

    Sommermarked på Kulturskaperiet30 days

    Bjøruveien 19, 8920 Sømna, Norge
    • Sømna Kulturskaperi

Siste