Nær mat, nær Brønnøysundet

0
629

Vi lokkes inn av skriften på den røde bryggeveggen i sentrum av Brønnøysund: Cygan lover tradisjonsmat som hvalbiff og stekt sei. Ute koser folk seg med drikke, inne er flere i samme ærend som oss; middag!

Akkurat denne solrike dagen var det ledige plasser ute på Cygan, som ligger rett ved gjestehavna i Brønnøysund.

Janne Lise Åsvang Karlsen er kokk av yrke og blir med midtinorge.no på mattest i det som er kjent som Sjøstua av lokalbefolkningen. Hun leser menyen nøye.
– Dagens! En positiv greie – at de har dagens. Det gjør det mulig å utnytte råvarer på bedre måte og gjør at det er kjekt å komme tilbake, for det blir større variasjon, mener hun, og erklærer at det blir biffsnadder i dag.
– Her er det norsk tradisjonsmat, og biffsnadder er blitt en klassiker, smiler hun og kikker ut på livet i Brønnøysundet, som denne dagen yrer av mindre båter.

Smørstekt torsk

Jeg går for dagens torsk, som har følge av melne poteter, stekt løk, grønn, godt tilberedt brokkoli og smørsaus.
– Mye torsk, sier jeg og smaker fisk som smaker ferskt og godt.
– Dette er nesten som det lages på kjøkkenet hjemme. Ujålete. Nært. Vante smaker, sier jeg.
Det er en dugelig porsjon, som inntas for det meste i blid taushet, mens passende nok, en fiskebåt tøffer forbi.  

Biffsnadder slik den lages på Cygan i Brønnøytsund

Biffsnadderet kokken på andre siden av bordet spiser er ikke nødvendigvis så mye mer langreist enn torsken.
– Og her er kjøttet stekt på skikkelig vis. Ikke kokt, ikke svidd, slik det kan være i denne typen middag som grenser mot kosemat, sier hun.
Hun smaker på frisk salat, løk og erklærer at det er akkurat passe mengde dressing.
– Ofte flyter biffnadder over i fett. Det gjør det ikke her. Bernaisen er god og salaten har den tradisjonelle løken og paprikaen som passer så godt til biffen. Soppen er godt stekt, mener hun og nikker fornøyd.

Janne Lise Åsvang Karlsen tar en mattest.

 

Vi diskuterer menyen og jeg angrer litt på at jeg ikke prøvde hvalkjøttet, som det reklameres for også ute på veggen.
– Hvalkjøtt, i likhet med løvsteik i gyros er, eller kanskje mer korrekt, bør vel ikke være hverdagsmat, men her tilbys det både som lunsj og middag. Det kan vel fungere, sier kokken, som i likhet med meg gjerne skulle sett noen dessertsorter på menyen.
– Vafler frister ikke etter stor porsjon middag. Da kunne noen enkle puddinger eller isretter ha gjort seg, mener jeg.

Brønnøysundet sett fra Cygan.

En oppmerksom servitør står ved bordet og lurer på om vi vil ha kaffe.
– Den er med til middagen, sier hun.
Flere båter går gjennom sundet. En seilbåt sakker ned og svinger inn i gjestehavna.
– Og der kommer flere som skal ha litt kald drikke i uteavdelingen, det ser ikke ut som de har det vondt i sola, synes jeg. 

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Janne Lise Åsvang Karlsen er vår faste mattester. Her på Cygan i Brønnøysund, hvor utsikten er formidabel.