Det summer rundt 12 bord på Kred en vindstille torsdagskveld i januar. Blanke ark med linjer, penner, glass med te eller øl og kopper med kaffe er på bordene, sågar et par hamburgere og søtpotetfritter er å se.
– Velkommen, til både nye og vante quizdeltakere, sier quizmaster Stein Brekk etter å ha dempet musikken.

De sitter klare til dyst og har laget navn for sitt team som kan avsløre bosted; Velfjordlaget,
hvor de jobber; BA beklager eller noe som passer årtiden perfekt; Polvotten.
– Reglene ja. Vi kjører to omganger med to gange 20 spørsmål, og noen delspørsmål. Vi starter første runde med fem spørsmål om siste tids hendelse og så blir det en vill og uhemmet blanding som dere svarer på og leverer opp hit for gjennomgang og status før vi begynner på runde to, sier quizmasteren, som lover quiz hele våren, kanskje helt til første uke i juni.

Han er en av eierne av puben, restauranten og multihuset Kred i Storgata i Brønnøysund og er kjent for blant annet disse quizkveldene som foregår i en miks av god rock og små andre musikalske godbiter blandet med en herlig småprat som kan innbefatte alt fra hjertelig og oppriktig mening om den såkalte lederen i de forente statene i vest, til hvor unyttig et fjellmuseum da egentlig må kunne være.
– Vi tar nå et spørsmål om hvor Norsk fjellsenter, altså hvor du finner museum om norske fjell i Norge.
Merkelig museum. Her er det i alle fall neppe utstilt noe i ekte størrelse, sier han til glis og latter fra de rundt 50 quizerne, som består av vante gjester og besøkende på jakt etter ei stund der skuldrene enten kan senkes eller heves. For enkelte er dette nemlig alvor, for allmennkunnskap er noe man gjerne vil ha på plass og får bruk for flere ganger denne kvelden; blant annet hva som regnes som verdens største elvesystem og hva slags by som ligger ved øya Jomfruland.

Men spørsmålene denne første runden i 2019 er av den litt krevende typen, noe Brekk bekrefter et par ganger i løpet av kvelden.
– Dette spørsmålet har dere neppe svaret på, sånn på direkten. Da vil jeg si dere er spesielt interesserte, sier quizmasteren og spør hvilket år Tekst TV kom på lufta i Norge, om det var i 1981, 1983 eller 1985.
– Det er ikke så lenge siden jeg leste at åtte prosent av NRK-brukerne fortsatt leste Tekst TV, hehe, lurer på om de ikke hadde funnet internett, sier han og går videre til nok en hard quiznøtt;
– Dette er for så vidt også et emne de fleste ikke går og tar master i; Hvilken tresort er fyrstikker laget av, sier han til ivrig diskusjon rundt bordene.

R.E.M.s Discoverer fader ut og vi avslutter snart første runde, med et spørsmål av den enklere typen, for dette fikk oppmerksomhet i media.
– Vi skal til Fretex, faktisk, der de fikk eksklusive dresser før jul. Hvem var det som donerte disse dressene, spør han og følger i neste runde på med blant annet spørsmål om hvem som har skrevet Den gamle mannen og havet, hvor de først fikk ølboksen på markedet og hva motstykket til sverdsiden er.
Mer fet musikk, flere kjøper seg flat eller skummende drikke og kvelden nærmer seg slutten. Poengene er summert opp og vinneren blir kåret etter gjennomgang av poengene.
– Tjukkaste slekta vant med 40 poeng. Kom opp og få premie. Og så skal vi trekke noen ekstrapremier, sier han og lar spenningen fortsette noen minutter til…

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind