Navnet på nyvinningen i Storgata i Brønnøysund er Den andre puben.
– Dette er en internasjonal pub vi ønsker oss fin og rolig stemning i, sier eierne Steffen Widding og Cristian Tanase.
Det er et døgn etter åpning av puben den 23. mai. Gjengen som står bak Den andre puben har tatt i mot så mange gratulasjoner at de vet ikke antallet, og de har denne lørdagen etter åpningsdagen servert ut all kake og nesten alle de ukrainske wrapene kjøkkenet hadde.
– Det er mer burger igjen. Den er av malt kjøtt, hører vi det forklares til en kunde, som gjerne vil ha noe øl til maten.
– Kanskje du har lyst til å prøve en sider, spør Benedicte Nilsdatter Hartviksen, som opplevde så pågang på den ikke så søte sideren, at de gikk tomme første kveld.
– Men vi klarte å få kjøpt inn litt til. Det blir fint når vi får den på tapp, sier hun.

Spesiallaget
Ved bardisken får vi prat med to eiere av puben, som naturlig nok er slitne etter en innspurt de naturlig nok beskriver som altoppslukende.
– Jeg la ned 21 timer på rappen her om dagen. Vi har fått malt her, fått inn spesiallagete bord og benker. Vi har fått på plass inventar, bygget om kjøkken, fått inn varer og ikke minst, lært opp nye folk. Til sammen her på og Otaku er vi vel en 14 – 15 personer i sving fremover, sier Steffen Widding.
Full fart på begge stedene
For tospannet har drevet spisestedet og puben Otaku på Havnesenteret, men det tar slutt i oktober når en leiekontrakt er ferdig. Da blir det ikke flere japanske retter, street food eller boba tea sør på senteret.
– Vi er stolte av Otaku, men etter nær fem år kjente vi behovet for å kunne ha andre åpningstider og å få mer plass. Dette stedet, hvor kafeen og spisestedet Goma holdt til før, passer for oss. Og så regner jeg med en svett sommer, for det blir mye å håndtere; å holde full fart på begge stedene, men det er målet, sier Widding.

Internasjonalt og ikke så kortreist
Makker Cristian Tanase viser rundt i baren, som er bygget om for Den andre puben sitt bruk. Her får vi vite at det ikke blir servert sprit og drinker – at 20 prosent holder godt for et sted midt i gata.
– Vi ønsker en internasjonal stil og har drikkevarer fra ulike steder i verden, som Japan, Tyrkia og Kina, kort sagt her er det ikke kortreist. Vi kjører mye økologisk vin og skal ha både vin og sider på tap. Vi kommer ikke til å kjøre tunge viner med masse taniner, rød vin laget av gamle menn for gamle menn, ler Tanase.
Han henter på oppfordring frem noen flasker som kanskje ikke er kjent for alle.
– Frisk smak er noe vi ønsker. At vin skal bli populært igjen, sier han.
En kikk bak disken viser at selv brusen er av en type som ikke er vanlig lokalt; akkurat denne er importert fra Tyskland.
På bardisken ligger menyen, som Widding forklarer skal utvikles.
– Ikke alt er på plass ennå og det kommer til å bli utprøvinger underveis. Det vi satser mest på nå er burgeren, men vi har med oss en ukrainsk dame som har utviklet wrappen vi serverer, sier han.
Vi går rundt hjørnet, til det som allerede har fått navnet Lennon-hjørnet. Der sitter Aina Karijord, som har fått bestilt seg en slik wrap.
– Vi hørte at det var ukrainsk mat her og ville prøve. Den var spicy ja. God, men spicy, sier hun og legger til at det er spennende å se liv i lokalene igjen. Og det før rushet av turister setter inn, det vil si hurtigruteturistene er stadig på jakt etter opplevelser, så det kan hende de finner veien inn.
– De vi tror vi vil få en del besøk av er offshore-folkene. De har brukt Otaku mye, og noen har allerede vært og kikket innom. De store bordene her er tilpasset dem, for de liker å sitte i lag i grupper, forklarer Steffen Widding.

På veggene skal det komme mer dekor. Enn så lenge ser vi en kul plakat og et gjensyn vi ikke trodde vi skulle få: Kunstverket laget av Benedicte Nilsdatter Hartviksen: De fire Beatles-karene laget i kork og malt til gjenkjennelse.
– Ja, jeg har fått både klemmer og bifallsutsagn for at de er tilbake, og det er stas å se dem på veggen igjen, sier medarbeideren som er med til Den andre puben fra Otaku.
– Vi har med flere trofaste medarbeidere og det er viktig for oss å ha et team som jobber godt i lag, sier Steffen.
– Jeg tror jeg er deres største fans, sier Benedicte med smil, og legger til at den første åpningsdagen var knall.
– Det var topp stemning, masse gode tilbakemeldinger, også på musikken, som ikke skal være repeterende eller topp 40, sier hun.
– Vi skal prøve å få til en fin miks, vi skal ha alt mulig fra punk rock og country til hip hop og tyggegummi pop, sier Steffen.

En rolig plass
På veggen er det gjort klart for å kunne kjøre streaming via prosjektor, men det kommer på plass etter hvert.
– Som sagt blir det en del prøving og testing fremover, men vi ser ikke for oss quiz eller ren kafèdrift, selv om vi skal ha dagens hjemmelagede kake. Den gikk vi jammen tidlig fro for i dag, sier Steffen, og nikker når vi spør om det er barnemeny; og det er det jammen i enkel pubstil: Enten fries eller hot dog.
– En del er spente på prisnivået her. Vi velger på ingen måte å legge nivået på drikke som på Aker Brygge i Oslo. Alt skal være tilpasset det vi prøver å få til her: En rolig plass som passer for alle, sier Steffen.
Og navnet: Den andre puben. Hva kommer det av?
– Det er jo det andre stedet vi åpner, og ja, det kan spille på flere ting. Vi håper å finne oss til rette blant de andre pubene i byen. Vi ser på dem som gode kollegaer, legger han til.
Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
