Drage, hyttebooking, øksekast og gledesgrøss:
– Der fikk jeg akkurat en ny hyttebooking via airbnb, jeg er jammen spent på hva de første gjestene vil mene om rustikk stil, sier Kristin Fjellsøy, som har mer nytt i Dragereiret sommeren 2021.

– Der fikk jeg akkurat min andre booking, spennende, sier Kristin Fjellsøy.

Det mest i øyenfallende av det nye du finner i Dragereiret er en tannflekkende, tresolid drage som er kreert og utformet av far Ola-Jørn Tilrem. Han også står bak designen og bygging av utleiehytta kafeen Dragereiret, utforming av metallophonen ved veien. Alt nær Dragestien med grotter og jettegryter, for å nevne noe av det du finner under Mofjellet i Brønnøy.
– Pappa syntes det ville gjøre seg med en drage her, så i løpet av vinteren er den utformet og skapt. Den er utstyrt med strøm, så det kan bli lys og lyd etter hvert, det blir spennende å se, sier hun.

Både fagkunnskap og humor ligger bak når drage er kommet på plass i Dragereiret.

Like bortenfor finner vi utleiehytta som passer fint turfarere som vil bo i naturen i vikingstil.
– Dragereiret-hytta er enkel! Vi rer opp to senger for gjestene, de finner et lite kjøkken med kokemuligheter, vedfyring og utsiktpreget uteområde. Men altså ikke elektrisitet, så akkurat nå leter jeg etter gode batteridrevne lamper, sier hun og legger til at hun også jobber med å få på plass bord og stoler på platten utenfor den lille hytta.
– Sånn at de som overnatter her kan spise frokost ute hvis de ønsker. Jeg har akkurat åpnet opp for leie via airbnb og akkurat nå fikk jeg min andre booking. Det blir veldig spennende å høre hva de sier om hytte uten dusj men med ro, utsikt og tursti med flott utsikt like ved, sier hun.

De vil nok kunne oppleve svært mye mer i sommer, for Kristin Fjellsøy skal sin andre sommersesong ha åpen kafe med lokale produkter og salg av egenproduksjon av t-skjorter, sirup og en rekke andre spiselige og ikke-spiselige saker.
– Ja, t-skjortene går unna i år som i fjor. Kafeen åpner ikke før 18. juni, men deler av året er det åpent for selskap, blåturer, sosiale lag og firmasamlinger. Nylig hadde vi 16 karer fra en lokal bedrift her. De fikk servert mat, men hadde også vikingleker med øksekast og pil og bue utenfor her. Det var høy og hjertelig stemning. Jeg måtte berge øksekast-trestabb fra å bli brent på utegrillen, ler Fjellsøy, som har flere bookinger på opplevelseskvelder.

Den som fikk kjenne på et gledesgrøss denne forsommeren var Kristin Fjellsøy selv, for hun ønsker å utvide Dragestien, et turområde med jettegryter, grotta Svarthola og utsiktspunkt mot Torghatten, Vega og Leka.
– Jeg skulle bare ta en liten sjekk, om det lot seg gjøre å forlenge stien litt, for det går allerede dyretråkk over mot neste grend i nord. Jeg fulgte litt mer utfordrende område og fant et par svære jettegryter til. Så var jeg så heldig å oppdage noe nær den ene jettegryta;  ei lang grotte som ender i en hule. Jeg ble så glad at jeg ropte høyt over funnet!

– Men jeg våget ikke klatre ned alene, så jeg fikk med meg kjentfolk for å se, og det var magisk ro der også!
Det må det en stige til for at grotten skal passe som del av tursti.
– Jeg tenker nå å merke området at ferdsel her er på eget ansvar, for den nye stien planlegges under kampesteiner innved fjellet, sier hun.

Fjellrabbene i bakgrunnen skal ifølge geologer være skapt under istiden.

Så veldig rasrisikabelt er trolig ikke stedet, for Fjellsøy hadde besøk av geologer høsten 2020. De tok en kikk på fjell og steiner.
– Siden at området var et sted bebodd av vikinger, med stor samlingsplass før tokt, tenkte jeg at de kanskje hadde opplevd steinsprang her, men geologene mener at det som er rast ned her var under istiden. Det er spor av is over terrenget her, og bekker har sildret ned her, sier hun om det nå tørre svaberget.
– Det var godt besøk her sommeren 2020 og tilbakemeldingene var mange. Felles for flere er at de finner roen her og at de synes det er utrolig at det finnes et sånt sted like ved riksveien, sier Fjellsøy.

Les gjerne mer om sti, kokegroper fra vikingtiden og Kristin Fjellsøy her

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07534

Hun satser også på utleie i sommer, Kristin Fjellsøy. Hun driver Dragereiret ved en naturskjønn sti på tursti du finner på tur mellom Brønnøysund og Horn.