Nyhetsbildet i uke 16

Avisene i Trøndelag, som Adressa, Trønder-Avisa og Namdalsavisa har over tid meldt om tøffe tider for Namsskogan familiepark, der 85 prosent av de ansatte sa opp i løpet av ni måneder. Parken er et eldorado for de som er glade i uteaktiviteter, vil oppleve bjørn, elg og ulv på nært hold, og som trives i de naturskjønne omgivelsene parken ligger i. Problemet for familieparken har i følge avisene vært millionunderskudd og konflikter mellom ansatte. Denne uken meldte Namdalsavisa at bedriften nå skal gjenreise roa og at det skal ryddes opp.

Flere aviser har meldt tall fra Samordna opptak denne uken, blant annet opplyser Helgelands Blad at helsefag er mest populært å søke på. Namdalsavisa har sett på søkningen til Nord universitet – som ligger i vår region. Til Nord er det fem prosents økning fra 2017 til 2018 og det er grunnskolelærerutdanningen som øker mest.
Rundt 5500 har Nord universitet som sitt førstevalg.
Populære fag er sykepleier, vernepleier og det nye faget prehospitalt arbeid. Havbruksdrift, ledelse, naturforvaltning, husdyrvelferd og dyrepleie er også ønskete fag.

Helgelands Blad opplyser at Helgelandssykehuset i Sandnessjøen har vunnet årets første forbedringspris fra Helse Nord.
«Prisen på 200 000 kroner får de for å ha utviklet et system som sikrer kvaliteten når de sykeste pasientene mottas», står det.
Helse Nord skriver i sin pressemelding at dette bidrar til økt kvalitet, trygghet og respekt for pasienten.

I samme avis finner vi nyheten at Vefsn kommune er Nordlands mest åpne kommune. Noe en undersøkelse fra Pressens offentlighetsutvalg viser.
Variasjonen er stor helgelandskommunene i mellom, med Sømna og Vevelstad med dårligst score. Andre kommuner som har mye å følge opp etter offentlighetsloven er Herøy, Leirfjord og Brønnøy.

Nordland fylkeskommune vurderer å utvide hurtigbåttilbudet mellom Brønnøysund og Sandnessjøen, melder Helgelendingen.
«Gjennom vår dialog med Widerøe har vi blitt kjent med at det fra 13. august kuttes det begrensede flytilbudet som finnes mellom Sandnessjøen og Brønnøysund. I den forbindelse vil fylkesrådet vurdere å utvide hurtigbåttilbudet på strekningen», står det.

Samme avis opplyser at Helgeland Kraft AS har budsjettsprekk i sitt prosjekt i Tosbotn i Brønnøy. «Det opprinnelige budsjettet var på 750 millioner kroner. Siste prognose viser en overskridelse på 81 millioner».
Årsaken til overskridelsene er ifølge avisen ras, skifte av entreprenør og vanskelig arbeidsforhold. Administrerende direktør Ove Brattbakk opplyste på eiermøte at vanskelig fjell har representert en skikkelig utfordring for kraftlaget, som har hovedkontor i Mosjøen.

 

Tekst: Arne Sæthre