Nyhetsbildet i uke 44

Det er store utbygginger innen kraft i Hattfjelldal kommune. Denne uken fikk MIP Miljøkraft AS konsesjon til bygging av nytt kraftverk, melder Helgelendingen.
Dette er den tredje vannkraftkonsesjonen kommunen får i år, og betyr mer fornybar kraftproduksjon og bidrar til stor verdiskaping i regionen. Området vil fortsatt være tilpasset reindrift, miljø og andre allmenne interesser.

Samme avis har nok en kraftnyhet, denne gangen om Helgeland Kraft. Den lokale strømleverandøren har kjøpt Storuman Energi AB i Sverige. Selskapet er et tradingselskap innen kraft og har 40 000 kunder i nabolandet. Kjøpet er ennå ikke formelt godkjent i styret i Helgeland Kraft Strøm, som er datterselskap som Storuman Energi skal inngå i.

Mye av næringslivet i nord går godt, og sterkt resultat meldes fra Nova Sea på Lovund, skriver Helgelands Blad. Lakseprodusenten har et driftsresultat for perioden juli til september i år på rundt 340 millioner kroner, noe som tilsvarer 24 kroner per kilo laks.

Nok en gladnyhet fra samme avis: I sommer og høst har Øyvind Vaktskjold på båten «Idefiks» fisket kongsnegl på Helgeland. Det lille rovdyret kalt buhund lever av skjell og er alminnelig langs hele kysten. Denne uken passerte Vaktskjold fangst på 100 tonn og feiret med kakefest. Fangsten leveres til Seløy Fisk på Herøy. Leines Utvikling vurderer å tilby videreforedling av kongsnegl, og markedet for ferdig produkt er Asia.

I følge Ytringen har Moen Marin AS levert en ny katamaran. Den har fått navnet «Cornelia» og er satt i drift ved Osland havbrukslokaliteter, som skal være et av landets første oppdrettere med start i 1963. Oppdrettsselskapet utvider nå flåten med et NabCat 1350-fartøy fra Moen Marin AS. Dette er den første båten Moen Marin leverer til den vestlandske aktøren.

Helgeland Sparebank har denne uka sendt ut pressemelding om status. Banken har et resultat før skatt på hele 219 millioner kroner per 30. september i år. I følge administrerende direktør Hanne Norgaard er det høyere vekst i næringssegmentet. Årsaken til dette mener hun er optimisme, høy aktivitet og investeringsvilje i næringslivet på Helgeland.

I Mosjøen kan det bli en egen matsentral for overskuddsvarer fra butikkene. I følge Helgelendingen kan dette bli et tilbud der trengende personer i Vefsn kan få lov til å hente matvarer. Det er Vefsn kommune og frivillige organisasjoner som kan tenke seg til å organisere denne matdistribusjonen. Allerede finnes det tilbud for folk som har det tøft i regi av Frelsesarmeen, der de hver tirsdag tilbyr et varmt måltid mat.

En gladsak fra Helgelands Blad har vi plass til avslutningsvis. Norsk Maritimt Museum lager nå en modell av Lovundbåten i skala 1:5 som etter hvert skal bli fullskalamodell med originalmaterialer gravd på Lovund de seneste årene. Denne skal stilles ut i et nytt museum på stedet, som trolig skal stå klart innen 2022.
Privatpersoner har stått i spissen for å finansiere prosjektet. Båten ble funnet under gruskjøring i 1976 og er mellom 5-700 år gammel. Båten er bygget i eik og er rundt 12 meter lang og har 12 bord på hver side.

Tekst: Arne Sæthre