Nyhetsbildet i uke 48

Det har tilsynelatende vært en rolig uke i vårt distrikt, med unntak for politi og helsevesen. Julebord og mange glade feiringer gir litt ekstra syssel for de som skal ta vare på de som spiser og drikker litt ekstra friskt.

I januar blir det svær spennende for Myken Destilleri i Rødøy kommune, som da tar med seg sine merkevarer til Berlin, skriver Helgelands Blad. Der arrangeres verdens største matmesse; Internationale Grüne Woche og Myken Destilleri er invitert til å presentere sin whisky og gin på messen der noen få utvalgte nordnorske bedrifter fronter mat- og reisekultur fra vår region. Kroglia Kulturgård fra Grønnfjelldal i Rana vil også delta sammen med 1700 utstillere og drøyt 100 000 ulike produkter.

I samme avis leser vi stor glede på lensmannskontoret i Sandnessjøen; for der vil de fortsatt få lov til å utstede pass etter nye passregler gjennomføres i Norge. «Dette er gledelig, både av hensyn til arbeidsplassene, og ikke minst, av hensyn til publikum», sier lensmann Tom Giertsen til avisa. Han forklarer at de har jobbet godt opp mot myndighetene før beslutningen ble tatt, og har forklart at det er innbyggere i et stort distrikt som benytter seg av anledningen til å få pass i Sandnessjøen.

Det produseres i nord, og fra Mosjøen sendes snart et gigantisk kjøleanlegg til Elfenbenskysten, nærmere bestemt til et produksjonsskip. Det er Mosjøen Kulde og klimaservice som har oppdraget med å lage to moduler med 500 kilowatt kjøleeffekt, som settes sammen til en seksjon. Oppdraget har en verdi på 10 millioner kroner og skal i følge Helgelendingen være ferdig i disse dager. Bedriften har brukt mange tusen timer på å bygge anlegget, og kunden har vært og sett på leveransen. Det vil ta rundt to måneder å frakte delene, så skal alt monteres før anlegget er klart til bruk mot neste sommer.

Fru Haugans hotell i Mosjøen har kjøpt Lyngengården Eiendom AS fra Norlandia Eiendom. I Helgelendingen leser vi at dette kjøpet gir Fru Haugans muligheten til å drive hotell og konferansevirksomhet i lokalene også i fremtiden. De regner ikke med å fylle to hotell med gjester og konferansedeltakere hele året, men regner med at sommeren gir fullt belegg.
Overtagelsen skjer i februar 2019.

I Ytringen leser vi at Nærøy har en ny verdensmester. Håkon Fjær Solbakk fra Nærøystein vant denne uken gull i kokke-OL sammen med landslagskameratene i kategorien kaldmat. Dette var i Culinary Olympics i Erfurt i Tyskland. Han var også med på å vinne gull for to år siden.
Solbakk jobber til daglig på restauranten Nordøst i Trondheim, der han er kjøkkensjef.

I Namdalsavisa står det at Irene Sørå har skapt et nytt produkt; Nærøysundkofta. Noe som skal ha gitt enorm respons i sosiale medier og gitt salg av mønster til hele landet. Sørå er fra Ottersøy i Nærøy.

Vi tar med en gladsak fra Sandnessjøen og Helgelands Blad. Fødeavdelingen på Helgelandssykehuset har rekordstort antall fødsler, godt arbeidsmiljø og gode tilbakemeldinger fra brukerne sine.
Det som gir de gode tilbakemeldingene er blant annet omsorgen det er vanskelig å gi på større sykehus og her er det mulig å få overnatte på suite og ikke dele rom med en flokk andre.
I 2017 ble 285 barn født på sykehuset i Sandnessjøen, i år blir antallet trolig mellom 315 og 320 nye helgelendinger. Den forrige rekorden er fra 2006, da tallet kom opp i 307. Det er kun Bodø som har flere fødsler i Nordland. Godt jobbet av Helgelandssykehuset, og ikke minst de mange mødrene…

Tekst: Arne Sæthre