5 C
Brønnøysund
søndag, oktober 17, 2021
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
HjemNyhetsbildeNyhetsbildet i uke 7 og 8

Nyhetsbildet i uke 7 og 8

-

Vi følger stadig hotellsituasjonen i Sandnessjøen der gjester i en tid har funnet stengte dører grunnet konkurs. Ifølge Helgelands Blad selges Søstre-gården og Hotell-kysten gården av Helgeland Sparebank for 190 millioner kroner, noe som er nær 100 millioner kroner lavere enn byggekostnadene. Det skal være kommet inn bud, men selger anser så langt prisen å være for lav. Vi håper situasjonen løser seg raskt, for kystbyen midt på Helgeland har sterkt behov for overnatting for de mange besøkende.
Avisen melder også at offisiell åpning av Aasta Hansteen-feltet må utsettes 8. mars på grunn av hotellsituasjonen og flere store arrangementer er avlyst på grunn av manglende åpne hotell.

Samme avis melder at det nå er kommet inn 13 000 underskrifter for å beholde sykehus i Sandnessjøen, der 5000 personer fra Sør-Helgeland har engasjert seg og gitt sin signatur. Det skal fortsatt være flere lister ute, så det totale antallet personer som protesterer mot sykehusplanene er svært stort.

Nok en sak fra Helgelands Blad omhandler havbruk og viser at laksegiganten Nova Sea hadde like god avkastning i 2018 som 2017, nemlig rundt en milliard kroner. Dersom aksjeeierne får samme utbetaling for 2018 som året før, kan de forvente seg rundt 650 millioner kroner på deling. Det er MoWi, tidligere Marine Harvest, som eier 48 prosent av Nova Sea. De driver også slakteriet som er i Herøy kommune.

I Mosjøen hylles årlig næringsaktørene ved utdeling av Gullhanen, og det var ifølge Helgelendingen Fru Haugans hotell som vant prisen i 2019. Prisen gis til en bedrift som har markert seg positivt i regionen og vinnerne erklærte at det var både artig og oppløftende å få denne prisen. Det historiske hotellet, som ligger like ved Vefsna vant foran Widerøe Internett, Norgesvinduet, Helgelendingen og Nygård.

Og det er ikke tvil om at haner er populære i den vakre helgelandsbyen Mosjøen, for nå lanserer kunstneren Stig Einar Edvardsen ideen om en 7,5 meter høy statue av en hane i rundkjøringen på E6 ved Dolstad kirke.

Nygårds trevarefabrikk AS, som er Norges femte største norskeide kjøkkenprodusent, nevnes i nok en artikkel i Helgelendingen. Familiebedriften med 21 ansatte i Mosjøen, samt ti butikker spredt fra Trondheim til Bodø produserer rundt 600 kjøkken og 100 bad årlig, og feiret 70-års jubileum i 2017.

Fra Brønnøysunds Avis henter vi en nyhet som er skuffende for oss som håper på befolkningsvekst i vårt distrikt; Det blir stadig færre innbyggere på sørlig del av Helgeland. 288 personer flyttet til distriktet, men 309 flyttet ut. I Brønnøy er antallet innbyggere nå rundt 7800.  Den eneste kommunen i sørlig del av regionen med flere innbyggere er Vega, som har nettoinnflytting på 13 personer.
I Ytringen ser vi at det kun er Vikna som får flere innbyggere i Namdals-regionen.

I Namdalsavisa leser vi at prosjektet Lakseveg nord, som omhandler forbedret vei fra Flerengsstrand til Gartland skal gi en fremtidsrettet og trygg veiløsning i Namdalen. Denne skal utredes nå og planlegges startet opp i 2022. Fylkeskommunen har gitt en million kroner til en forstudie, og vi håper at god infrastruktur blir resultatet av arbeidet.

Tekst: Arne Sæthre