Frk. Lovise Kafè og Konditori holder til i sentrum av Sandnessjøen og er kjent for hjemmebakte kaker – for å nevne noe.
– Denne uken har vi ny meny, og ja, vi merker at utesesongen er i gang, sier Hilde Theimann Olsen.

Hun driver spisestedet sammen med Ine Eirin Davidsen og de to har ni ansatte med på laget i det tradisjonelle bevertningsbygget i kystbyen i Helgeland. De har drevet stedet siden april 2019.
– Kort historikk; Vi valgte navnet på grunn av den aller første personen som hadde servering og hotelldrift i denne bygningen. Hun het Frøken Lovise Georgsen og drev her mellom 1904 og 1908, sier Theimann Olsen, som på grunn av matglede åpnet stedet.
– Ine er konditor og jeg er hobbybaker. Det ble bedrift av det, sier hun.

En kakemons vil nok kjenne ekte glede i møtet med disken inne i lokalene, som er holdt i en stil Frøken Lovise nok ville sette pris på, og som gir både et stilig og lunt preg.
– Ja, her har de ekte «blautkak», sier en kunde, som også kommenterer pynten. Like ved er en type «suksesskake» vi ikke har sett før.
– Den har jeg smakt før. God krem. Skikkelig smak av mandler, sier kunden, som bestiller seg både lunsjrett og kake.

Og selv om lunsj- og varmrettmenyen er skiftet ut, er kakene i disk.
– Vi har påsmurt lunsj og mye tradisjonsmiddager som saltkjøtt, klubb, rødsei og fiskekaker ellers i året, men nå har vi byttet ut varmrettene med ny meny. Den er som ellers så kortreist som mulig, som reker fra båten «Lyngvær», som stanser på kaia her nede, forklarer Theimann Olsen.
De har laget sin nye meny på ingredienser som kvalkjøtt og torsketunger, men også mer.
– Vi har laget en helgelandstallerken med blant annet lammekjøtt fra Hugla. Vi gleder oss til responsen på den, sier hun.

Med noen få unntak baker medarbeiderne på Frk. Lovise alt som serveres over disken.
– Det er kakene vi brenner for, og frem til coronatiden solgte vi mye brød og rundstykker, så vi får se om vi får mulighet til å ta det opp igjen. Men når vi produserer nesten alt selv, ser vi at fem faste medarbeidere i uka og fem til seks lørdager og på ekstravakter ikke blir nok, sier hun, og sikter til å følge opp både matlaging og alle gjestene inne og ute.
– Vi er heldige å ha med oss Ine sin mamma på lag. Hun har godkjent kjøkken og lager lefse for oss!

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Frk. Lovise Kafe og Konditori er midt i sentrum av Sandnessjøen. – Det har vært mange gode kaker å få kjøpe i denne byen, sier en gjest.