14 C
Brønnøysund
lørdag, august 13, 2022
spot_img
HjemNæringsliv- Oi! Sånn har jeg ikke sett før!

– Oi! Sånn har jeg ikke sett før!

-

Pia Fjell fra Bergen og Håkon Drevland fra Mosjøen kikker inn i modningsskapet for kjøtt.
– Dette var spennende! Alt som stråler kvalitet gjør oss glade, sier de i en butikk der mann fra Brønnøy får ros.

Tobias Bjørnø får forespørsel om egenprodusert lapskaus.

Vi treffer to gourmeter på Bunnpris-butikken som bærer samme navn og som vi finner på Sjøsiden i Mosjøen. De to er på jakt etter noen skikkelige råvarer i ei tid der butikker gjerne fjerner ut ferskvaredisken for effektivitetens skyld. Eller lar disken stå, bare hiver ut fisk og kjøtt nylig kjøpt fra bonde og fisker til fordel for wraps, mangedagers ferdigpåsmurte bagetter og innpakka, saltsalte hamburgere.
– Jeg er fra dette stedet og har lenge savnet ferskvaredisk i byen. Det har vi ikke hatt på snart ti år, siden Domus la ned, sier Håkon Drevland.

Håkon Drevland og Pia Fjell lot seg imponere av et modningsskap for kjøtt. – Så gøy at dette finnes i butikk nå, sier de to.

Sammen med Pia Fjell studerer han modningsskapet for kjøtt og de to har fått med seg at det også modnes ost i butikken.
– Jeg har ikke sett denne typen skap før, men vi er veldig glade i god mat, og kvalitet gjør oss glade, sier hun.
– Større utvalg var noe vi trengte, tilføyer Drevland, og studerer hyllene ivrig videre.

Mange ulike typer drikke. Vi fant Vega-øl for å nevne en lokal produsent.

To som bare er innom for å kjøpe øl er ikke like overstrømmende, for «drikke er drikke», men atter andre tar seg tid til å studere kraftig nedkjølte disker med fiskevarer vi knapt har sett i distriktet før; Piggvar, kamskjell og kongekrabbe, for å nevne noe.
– Om vi har fersk fisk? Vi var så heldige å få kontakt med Dybos Fisk i Brønnøysund. Vi må få lov til å gi ros til driveren, Odd Terje Dybos som tar i mot sms og som stiller med varer dagen etterpå. Selv søndag kan han ta imot bestilling og leverer til mandag morgen. Helt genialt, sier lederen for ferskvareteamet, Hege Tørrissen.

Hege Tørrissen med kjøttklubber særlig karer synes er festlige å legge på grillen.

Ros har midtinorge.no alltid plass til, for om det er noe som kan mangle i en travel hverdag er det godordene om hvor mye bra vi har i dette geografiske området, både når det gjelder stå-på-folk og råvarer.
– Folk synes 40 dager modnet kjøtt, med nøtteaktig smak fra skap med riktig temperatur og luftfuktighet, er spennende å prøve. Av annet populært i kjøttdisken har særlig tomahawken fått bein å gå på, forklarer Tørrisen om entrecoten, med nettopp bein på.
– Og ja, det har vært så stort trykk her at vi i løpet av kort tid solgte 70 kilo salt uer, helt vilt synes jeg!

I dag er det sjeldent å finne ferskvaredisker i lokale butikker.

Mange etterspør ferske kaker, og allerede er tre ansatte i ferskvaredisken blitt til fem, og snart seks.
– Vi håper vi får til å også lage kaker, for vi ønsker å produsere mest mulig selv. Per nå lager vi blant annet lammelår, lapskaus og gryter her, men vi kommer til å teste ut og variere, vi kommer til å se hva som er populært, sier Tørrisen.

Midtinorges utsendte har aldri prøvd å tilberede t-bone steak eller piggvar før, så da tenker vi som Pippi Langstrømpe; Det må vi da få til. Vi puster dypt inn og bruker resten av månedens matbudsjett, for ja, det koster mer for mat levert av fisker enn mat på boks. Nysgjerrige kjøper vi også med oss et øl brygget i nabobyen, som kremmersmart nok har fått navnet Gourmet-øl.

Mekket hjemme på kjøkkenet. Det fungerte det!

En del rotgrønnsakkutting, steking, brasing, sausmekking og inniovngrilling senere står maten på bordet. Neppe Hellstrøm, tenker vi og tar noen jafs forrett fisk og hovedrett kjøtt med lokalt brygget øl til. Nå, ja. Lokale produsenter skal jammen få en varm tanke fra oss også!

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Piggvar, egenkomponert litt for syrlig saus og rotgrønnsaker stekt i ovn.