Skumle, søte, vakre, interessante og humoristiske figurer ser ut til å være laget av ulike materialer – fra tre til keramikk.
– Alt er laget i betong, mye med selvlagde former, forklarer Hildegunn Ovesen Graven fra Berg i Sømna.

For to år siden fant den både fingernemme og tålmodige figurskaperen ut at hun hadde lyst til å lage figurer i betong.
– Det er et veldig spennende materiale å jobbe med, for det er så anvendelig. Jeg kjøpte først noen former, men fant ut at det var mulig å lage dem selv med latex, forklarer hun. 

Et romantisk tablå med kvinne og mann ser ut til å være støpt i bronse og en rampete frosk kunne være laget av ute i hage-vennlig og vanlig materiale, som plast.
– Siden figurene er i betong er de fine å ha både inne og ute, jeg har mange i hagen, for jeg liker å lage små overraskelser, sier hun og viser frem noen smarte og solide pynteanretninger med blomster.
– Dette er noe jeg kun gjør på hobbybasis, men i løpet av tiden jeg har drevet med dette, har jeg hatt kontakt med veldig mange som også holder på med samme syssel!

Hildegunn Ovesen Graven lager egne former selv, det vil si, hun sitter ikke og spikker eller dreier en form, men med stor tålmodighet pensler og pensler og pensler en figur hun allerede har i hus, eller faktisk utenfor svigermors hus.
– Hun hadde en fin figur av en rev i plast, som var litt hullete og sliten. Jeg fikk dyttet den i hop og laget en form. Når man så  har støpt i betong, er det fint å beholde figuren helt naturlig i hagen, men jeg valgte å male den, som jeg gjør med mang av de andre figurene. Reven ble ferdig og jeg snudde meg for å gjøre annet arbeid, da jeg snudde meg tilbake skvatt jeg skikkelig, for et øyeblikk trodde jeg det var et dyr i huset, ler hun. 

Og hvorfor hun har kontakt med mange andre som har samme hobby?
– Etter hvert begynte jeg å lage former til andre. Det tar rundt 14 dager å lage en enkelt form, men det går an å jobbe på flere på samme tid. Det har blitt laget mange former i løpet av tiden jeg har holdt på med dette, sier hun.
Vi møter henne på en hyggelig messe og svært mange er innom og kikker på artige drager, på stilfulle figurer, på engler og på tøffe blomsteranordninger.
– Hvordan jeg laget disse runde kulene? Jeg laget form av en gammel kuppel-lampe, og så var jeg i gang. Hva min favoritt er? Det må være dette trollet. Han er så styggfin at han er jeg mest glad i! 

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre

En gammel kuppel fra ei lampe kan brukes for å lage en latexform som fylles med betong og gir slike flotte figurer til bruk for blomster og annen pynt.