Opplev «En annerledes julehistorie»

0
255

Hørespill er fantastisk, fin syssel sammen med familien både i jula og ellers i året. Nå kan du via YouTube høre god gammel årgang av lokalt hørespill som ikke handler om nisser, men som allikevel involverer en stor sekk, magi, mystiske vesener og juleglede!

Hvordan kommer noen på å lage et lokalt hørespill kalt «En annerledes julehistorie» når stedet er lille Brønnøysund? Historien går tilbake til sommeren 1998, da Fredrik Endresen og Øyvind Kvam ble enige om at en lokal juleplate ville være fin. De stiftet selskap, kjøpte nødvendig utstyr og lydmann Kvam rigget til et rom på den lokale barneskolen der Endresen er lærer.
– Vi gjorde musikkrommet om til platestudio og fikk sammen med en rekke lokale krefter som Gunnar Pedersen, Rune Brennvik og Susanne Larsen spilt inn en juleplate med 18 låter. Men så hadde vi lyst til å gjøre noe mer. Og hva med et hørespill? Vi samlet kreative mennesker og laget et litt annerledes manus, sier Endresen som utførte det digtaltekniske arbeidet.

For de hadde to ønsker; å spille på det lokale der folk som bodde i nærområdet kunne gestalte både helter og skurker, og de ønsket å finne et annet plot enn nissefars handlinger i julestria. Barna Thomas og Maria koser seg med snøballkrig når et ulykksalig feilkast gir opptakten til en spennende historie.  Vi skal ikke si så mye mer om handlingen, for selv om veldig mange har hørt «En annerledes julehistorie» er det en ny generasjon som aldri har hørt om hørespillet, ja sett bort fra de som går på Endresens skole; Brønnøysund barne- og ungdomsskole.
– Ja, der er hørespillet fast takst i ukene før jul, og det er tydelig at ungene synes det er en god historie og ikke minst at det er gøy å høre min stemme, sier Endresen.
Han spiller «Hjelperen» som blir viktig for handlingen og Endresen er en av 17 personer som ga sin stemme til hørespillet, som altså er 23 år gammelt, men like spennende som før!

Hvem er dette? Lytt til hørespillet, så finner du ut om dette er helt eller skurk. Illustrasjon: Arthur Gil Larsen

Manusforfatterne Hans Olav Elsebø, Linn S. Rottem og Terje Fjell Jacobsen fikk skrevet inn en del lokale steder og navn inn i hørespillet, dog uten å være helt presise – for dette er jo fiksjon.
– I vår magiske verden går det an å gå over ei bru til Prestøya, som jo er ei lita øy du må ta båt til. Vi hadde også en vri på stedsnavn som Frøkenosen og Biskopholmen, hør gjerne selv, oppfordrer Endresen, som gir ros til instruktøren Hilde Berntsen og illustratøren Arthur Gil Larsen.
– Vi var så heldige å ha med oss det da aktive og dyktige amatørteaterlaget, og alt ble laget og mikset her på stedet, skikkelig gøy, minnes Endresen.
Artig er det også at 100 år gammel historie påvirker handlingen: For i kommunens planer var det tegnet inn en jernbanestasjon i Brønnøysund, i håp om at tog skulle nå ut i hele landet.
– Vi har med oss en jernbanemester i historien, men i og med at det mangler et tog, har han ganske annen jobb, sier Endresen.

Nå kan altså vi alle sammen få høre «En annerledes julefortelling», og det er takket være YouTube!
– Hørespillet ble gitt ut dobbel-CD-en “Julestemning” for 23 år siden, men CD brukes omtrent ikke lengre. Derfor fikk jeg linket alle episodene til en spilleliste som nå er enkelt tilgjengelig på YouTube, og der er noen av de fine illustrasjonene til Arthur Gil Larsen lagt inn.
Ved YouTube kan noen glede seg over gjenhør, en ny generasjon kan bli kjent med hørespillet, og kanskje det er noen andre der ute som har lyst til å høre en litt utradisjonell julehistorie, sier Endresen.

Tekst: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
Illustrasjoner: Arthur Gil Larsen

Her finner du hørespillet på YouTube 

Og her er listen over skuespillere:
Fortelleren – Hans Olav Elsebø
Thomas – Hege Høvik
Maria – Kristin Kristensen
Jens – Oddbjørn Larsen
Vandreren – Rune Brennvik
Hjelperen – Fredrik Endresen
Bakeren – Bjørnar Jensen
Jernbanemesteren – Iver Dreiås
Bonden – Einar Hansen
Arthurs Gule – Tor Even Karikoski Mortensen
De to steinene – Lisbeth Sande og Tone Ditlefsen
Mosefisla – Lisbeth Sande
Boka – Linn S. Rottem og Karl Brekka
Brønnøyet – Karl Brekka
Frøken Osen – Tone Ditlefsen
Legen – Torbjørn Jakobsen
Bryggesjauere – Joar Sandholm og Terje Fjell Jacobsen
Mor og far – Hilde Berntsen og Fredrik Endresen