Opplevelsesbruket på Toft

0
778
Utstillingen viser alt fra gamle gjenstander til denne lokalproduserte fremstillingen av merder.

Trodde du at Norsk Havbrukssenter på Toft i Brønnøy kun har utendørs omvisning daglig etter lunsj? Da bør du ta deg en tur dit en søndag, når familier kikker på rognkjeksen Paula i det innendørs akvariet, og avslutter den lille opplevelsesrunden med to-retters middag og en skikkelig kopp kaffe.

Daglig leder i Norsk Havbrukssenter Visning, Marte Laugen, bekrefter at det lokale besøket har tatt seg kraftig opp.
– Folk har begynt å oppdage søndagsmiddagen vår, og at vi daglig har lunsjservering. Ikke alle vet at vi har mulighet til å holde ulike typer selskap, samlinger og konferanser her, men vi ser også oppgang på det området, sier Laugen, som er en av ni ansatte ved senteret.

Men tilbake til Paula, som altså egentlig er en leppefisk til bruk i Havbrukssenteret, som har store merder med fisk et steinkast unna hovedhuset med restaurant, utstilling og liten gavebutikk. Paula holder til i det 4000 liter store saltvannsakvariet, som er plassert på siden av det 1000 liter store ferskvannsakvariet med naturlig nok andre typer fisk i.
Det er søndag og flere familier setter seg i den lille kinosalen og ser film om oppdrett, lærer historien om Toft, ser på gamle gjenstander og tar seg en tusletur rundt og kikker på akvariene.
– Vi ser at ungene ikke blir lei av å kikke på fiskene, og dersom man kommer hit for å spise, er det gratis å se utstillingen. Personlig synes jeg tidslinjen er spesielt artig. Se her er fotografier av de gamle bygningene på Toft, da dette var et mottak av fisk, produksjonslokaler og butikk. Ringen er nesten sluttet, men tilbudet er noe ganske annet i dag, sier Laugen.

I gavebutikken møter vi en liten glad fyr, som har krøpet ned i båten med puter som ser ut som laks. Laugen forklarer tålmodig at det egentlig ikke er meningen å bade i putebåten, og den lille klatrer fornøyd ut etter opplevelsen.
– Vi har litt av hvert her, men butikken skal endres. Målet er å ha produkter relatert til havbruksnæringen. Det betyr at for eksempel disse sjøvottene, som er produsert lokalt, vil være å finne i butikken, sier Laugen.
Fristende kaker står i kafeen, og kaffemaskinen brygger nok en kopp kaffe.
– Vår kokk Mario Ortega hater snarveier og elsker mat, så vi skal har i løpet av året hjemmelagete kaker i ulike varianter, sier hun.

Senteret har stengt på lørdager, men alle andre dager er det mulig å få omvisning på havbruket. Å få se mating av laksen og hvordan de hopper i merdene.
– De turistene som kommer hit vintertid vil nettopp oppleve kulden, mørket, hvordan vi jobber her når det blåser. For lokalbefolkningen er det gjerne sånn at de tar en kikk på anlegget, og så kommer de tilbake med gjester neste sommer. Det synes vi også er veldig kjekt, sier Laugen.

Hun deler en liten historie fra sist sommer, da en gruppe utenlandske gjester skulle spise lunsj etter omvisning.
– De spurte om vi kunne dekke på til en til. Vi var overrasket over at de plutselig hadde fått med seg en gjest til, men da viste det seg at de var så fornøyd med vår guide, at de insisterte på at hun skulle spise lunsj i lag med dem. Guiden måtte gjøre om på avtaler for å få det til, men for en utrolig positiv tilbakemelding!

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind