14 C
Brønnøysund
lørdag, august 13, 2022
spot_img
HjemKulturOpplevelsesskattekisten Nevernes Havn - med turoverraskelse

Opplevelsesskattekisten Nevernes Havn – med turoverraskelse

-

Nevernes Havn i Brønnøy er sommeren 2021 et overflødighetshorn av visuelle opplevelser, kystkultur, turspenning og den 25. juli også familiedag.
– Nå skal vi straks få CoCoZip på scenen, folk skal få kose seg med musikk, sa Aage Oxholm.

Tove Oxholm foran del av den store samlingen av gjenstander på Nevernes Havn.

Vi møtte ham også dagen før, da Tove Oxholm sto og solgte kaffe og sjokoladekakebiter vi hørte fornøyd mumling om fra et par som tok en liten kaffepause; Det i en liten kafe laget i samlingen av gjenstander som radioer, plater, bøker og ski.
– Vi har enkel servering her på vanlige åpne dager, men på familiedagen har vi med oss UL Samhold. Vi er veldig glade for samarbeidet med dem, sa Tove Oxholm, som sammen med ektemannen Aage Oxholm i snart to tiår har tatt imot besøkende på sommertid på dette flerbrukssenteret i Velfjord i Brønnøy.

En gammel butikk er gjengitt inne, kremmere i boder sørger for mat ute.

Vi går inn i hovedbygget, hvor vi får forståelse for hvordan de mange små butikkene så ut langs kysten, vi går opp trappene og får se veggteppene til Magdalena Bürgin-Borch, inne i den store salen er fotografiene til Kåre Kivijärvi, som omtales som trollmannen fra nord. Hans kunstfotografier fra nord i sort-hvitt gir assosiasjoner til hvordan livet var på Nevernes noen år tilbake, da fiskerne kom hjem, kanskje med fangst, kanskje ikke.

En runde i husrekka på kaikanten gir så mye å se på og oppleve, at vi forstår de som kommer tilbake hit gang på gang på gang. Vi stopper ved kunst av Magne Furuholmen og Kjell Nupen, vi blir imponerte av gamle båter, gjenstander og brannvernutstyr fra tiår tilbake.

– Jeg skal bare se inn en gang til, det sto noe om Lomsdal-Visten, hører vi om nasjonalparken like i nærheten og vi får kommentar fra Aage Oxholm;
– Har dere sett den nye turstien vår? Der ser dere over til nasjonalparken.

Ikke lenge etterpå er vi på stien som har gitt mange fine tusleopplevelser og instagrambilder denne sommeren. Turstien passerer flere kunstutrykk, et som får oss til å skvette da vi kommer over bakketoppen. Turen slynger seg gjennom tett skog som lar sola slippe gjennom, litt motvillig, i det grønne, i det frodige.
– I all verden, hører vi når vi kommer til sluttpunktet. Et lite bygg vi kan klatre inn i og se direkte mot Lomsdal-Visten.
– Nydelig, beste overraskelse, hører vi lavt.

På tur tilbake til hovedhuset på Nevernes Havn går vi forbi Nævernes Gaard, som en gang var en fjøs, men som er renovert til det ugjenkjennelige. Oppe er det selskapslokaler, i første etasje et krigsmuseum basert på samlingen til Leif Torp. Like bortenfor er grønne gressplener med lekestativ og ikke minst minigolfen som er i flittig bruk denne sommeren. En tur innom våningshuset fra Bratåsgården viser nærhistorie, livet på gården, og gir et innblikk i hvordan folk levde i området fra 1800-tallet frem til for noen tiårsiden.

Tilbake til familiedagen, der Aage Oxholm venter på at bandet skal gå på scenen.
– Det kom så mange at jeg måtte lete frem alt av bord. Vi er så heldige å ha med oss det lokale bandet CocoZip, sier han og vi møter en gjensynsglad gjeng.
– De hørte jeg spille opp til dans første gang i 1969, og hadde jeg ikke råd til billetten, ventet jeg til dørene var åpne for alle klokka 12. Det var tider det, ler Ingunn Jensen.
– Vi gleder oss veldig, sa Margrete Steen, som er hjemme på besøk og gjerne opplever musikkhelter fra ungdomstiden.
– Jeg håper de kommer til Mosheim neste sommer, sa Rita Moe før kjente riff fylte lufta og applaus tok av.

– Dette er gøy, sa Håkon og Eirik Saltnes om aktiviteter for de yngste på familiedagen på Nevernes Havn.

Bestemt saging ga seg ikke om rockere tok oppmerksomheten til de fleste voksne.
– I dag går det an å lage båter, vi må først sage, sa Håkon og Eirik Saltnes, som var på familiedag sammen med pappa Espen Saltnes.
– Å ha slike barnevennlige aktiviteter på Nevernes Havn er et kjempefint tiltak. Her har de fått til et flott sted, sier han og følger med på ivrig saging og hamring.
– For dette skal bli en båt, forsikrer guttene.

Aage Oxholm er høyt og lavt og prater med folk, viser rundt og organiserer.
– Jeg rekker dessverre ikke å guide alle rundt, men får pratet med en del av de som er her på en så travel dag som nå. Vi er ikke ferdige med sesongen riktig ennå, vi skal holde åpent til 8.8, torsdag, lørdag og søndag, sier han.
Lyden av CoCoZip som spiller en låt av Creedence høres langt borte i veien, den avløses av en gutt som ler høyt etter å ha fått inn et kjempeslag på minigolfen.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
Merk foto i denne saken er tatt på tre besøk på Nevernes Havn, noen fra 2020. 

Minigolf er en av aktivitetene på Nevernes Havn.