25 C
Brønnøysund
tirsdag, juni 28, 2022
spot_img
HjemOpplevelserOpptur på opptur på opptur

Opptur på opptur på opptur

-

I 30 år har Fjelltrimmen oppfordret til topptur og gitt mulighet til å registrere at du har nådd stort eller lite fjell i Brønnøy og kommunene rundt.
– Vi har hatt en enorm økning i antallet som tar fjelltur og registrerer seg i år: Hele 43 prosent flere, sier Kjell Iver Johansen som legger til nytt turmål i 2022.

Vår som sommer og høst: Mange tar turer i fjellet midt i Norge. Her er Lillemor Hestvik på Floaksla i Vega tidligere i år.

For antallet som hadde registrert seg per 9. september i 2020 var 10942, antallet på samme dag i år var 15657. Da vi vet at mange går på turer uten å skrive seg inn i bøker, eller bruke Fjelltrimmens registreringsløsninger på nett og app, kan vi på nytt slå fast at fjellturer er populær syssel midt i Norge.
– Det har vært stor aktivitet helt fra i vår, sier Johansen, som ikke uventet kan se at været spiller inn når det gjelder valg av turdag.

For at folk går i fjellet fridag som helg kan midtinorge.no bekrefte. Vi har tatt ti toppturer og traff folk om det var midt på dagen, kveld eller natt da det var lys sommertid. Faktisk eneste tur uten å skimte andre var da England møtte Tyskland på Wembley i åttedelsfinalen i Europamesterskapet i juni.
– Aktiviteten er stor og det er en del slitasje på fjellene, så vi har oppfordret folk til å bruke alle turmulighetene, sier Kjell Iver Johansen. For mange har lyst til å nå alle de 53 fjelltoppene som er registrert.

Fra Hilstadfjellet sommeren 2021.

Johnsen opplyser at mange etterlyser fjelltrimturer som er familievennlige, som også passer for små barn.
– Vi skal se hva vi får til, vi sjekker ut ulike løsninger. Det som er helt sikkert er at vi har et nytt turmål i 2022; Sæternibba på 519 meter ble lagt inn på sidene våre i august og vil være med i fjelltrimmen 2022. Vi oppdaget fjellnavnet ved en tilfeldighet på Statens kartverk sine sider, det er et grensefjell mellom Brønnøy og Sømna og det kan blant annet nås fra Sæterfjellet, sier han.
For når du har nådd en tind kan det hende du har lyst til å gå mer oppe på fjellet, ikke gå rett ned igjen og da er Sæterfjellet på 599 meter en fin utfordring da det er to kilometers kupert tur til Sæternibba. Andre velger kortere vei.
– Vårt nye turmål kan blant annet nås fra Vedal i Brønnøy, legger han til.

Sesongen er på ingen måte over, for fjellturer er helårssyssel. Om vinteren finner folk frem truger, sko med ispigger og hodelykt. En av Fjelltrimmens bidragsytere er Hildgard Reitan og han er ute på topptur nesten hver dag. Den 9. september var det Bjørufjellet i Sømna som var målet.
– Det har vært enorm trafikk på fjelltoppene i år, og jeg har blitt kjent med mange nye folk. Og om at folk er blide på tur? Jeg treffer aldri noen som ikke er i godt humør, sier han.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

 

Les gjerne tidligere sak med Hilgard Reitan
Her kan du lese mer om tilretteleggingsarbeidet som gjøres