16 C
Brønnøysund
onsdag, juli 24, 2024

Overraskelser i julebugnende butikk

Et par mannlige besøkende på Etcetera i Herøy studerer et skap midt inne i den julepyntede, bugnende butikken.
De passerer et par med en aldeles nydelig blomsterbukett. Den har eier Tommy Eide akkurat laget, til glede for far på farsdagen. 

Eide (på foto over) lager raskt et par nye oppsatser og buketter mens han bekrefter det de to karene pratet om; at de så møbler av den uvanlige typen.
– Jo, jeg har ulike typer møbler, skap og saker du ikke finner andre steder i Norge. Det er blant annet fra en dansk leverandør. Det er derfor det gjerne kommer folk helt fra Oslo hit og handler, og det er jo fint, sier han.

Etcetera er åpnet for julesesongen i fargesprakende, blomsterspekket, juleskue et par lokale gjester beskriver slik.
– Her er det unikt. Tenk å ha et sånt tilbud i nærområdet vårt. Du finner ikke lignende. Ikke i Norge i alle fall, sier Wenche Sæthre Jørgensen (til venstre på foto under) og Elisabeth Neergaard Blix, som koser seg med en kopp kaffe sammen med familien sin.
– Det spesielle med dette stedet er at også mennene i familien synes dette stedet er flott, faktisk koser alle generasjoner seg her, sier Sæthre Jørgensen.

De nevner at Eide nylig vant et nytt mesterskap innen blomsterdekorering; Nordnorsk mesterskap, og han er flere ganger norsk mester.
– Så kreativ, tilføyer Neergaard Blix.
Men om du finner stilig julestæsj, blomster, lys og pynt i den 350 kvadratmeter store butikken, er det ikke en eneste nisse plassert ut blant ting og tang.

Det eneste sporet av den rause, rødkledte vi kan se er noen som figurerer på julekuler hengt blant hundrevis av andre kuler i taket.
– Pynten i taket? Den er laget for å inspirere, vise andre hva man kan gjøre til jul. Og her i butikken er det julenissefri. Ikke fordi jeg ikke liker nisser, men jeg ønsker ikke å ha det alle får tak i over alt. Men jeg har lett etter ønsket design på nisser, det har jeg ikke funnet ennå, sier han.

Medarbeider Sigve Moe Bjartnes (foto over) kommer bort og lurer på om vi har lyst til å smake lakris omgitt av bringebær og sjokolade. En kombo som høres merkelig ut, men som viser seg å være nydelig. Tommy Eide nikker.
– Her skal det også være som en godtebutikk. Det skal være snacks! Jeg ønsker å lage en opplevelse for folk. Selvsagt driver jeg butikk for å tjene penger, slik alle andre med butikk gjør, men jeg ønsker å overraske og jeg ender alltid opp med å gjøre mer enn jeg har tenkt, sier Eide.

Vi går opp trapper i et skue det er helt umulig å beskrive, og foto vil aldri kunne gjengi stemning, behagelig musikk, lukter, mumlende glade lyder og blide smil.
– Hva vi gjør her? Er på besøk hos familie, men må selvsagt innom. Jeg ser ikke bort i fra at det blir kjøpt noen julegaver her i dag, sier Johannes Flakken fra Høylandet i Trøndelag.

– Kom og se, sier en liten gutt.
– Det ligger en helt ekte katt her og sover, sier han.
– Jeg har hørt at katten heter Spinnvill, sier ei besøkende, om den avslappede, blide skapningen. Om det stemmer fant vi aldri ut, men katten så ut til å føle seg hjemme i lokalene.

– Alle trives her, sier ei dame med armene fulle av noe som kanskje blir gaver under treet 24. desember.
– Hvorfor har du butikk her på Herøy, spør en besøkende Tommy Eide, som har flyttet seg fra disken der han bandt blomster og står nå i kassen.
– Hvorfor ikke, sier han.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre

Related Articles

- Annonse -spot_img

Siste