Åse Marte Einvold Aakerøy fra Brønnøysund og Kim Daniel Iversen fra Salsbruket i Nærøy reiser rundt i Europa, og kommer hjem en gang på sommeren i 2019!
– Akkurat nå er vi 1212 meter over havet, sier de to!  (Følg dem via midtinorge.no)

Audiografen Einvold Aakerøy og faglæreren Iversen bor til daglig i Tromsø, men reiste midt i Norge før, praktisk talt, oppkjøring til opplevelsesreisen de har lagt ut på.
– Vi planla backpacking i Asia, men etter planlegging og budsjettering endret vi kurs og lette etter gammel bil å fikse opp. Vi drømte om en klassisk Volkswagen-buss fra 70- 80 tallet, som lenge har hatt status som roadtrip-kjøretøy, og vi var riktig så heldige. En kar på Ringvassøya nær Tromsø ville selge sin bil til eventyrlystne folk… noe som passet perfekt for oss.

Utstyrt med bil som måtte pusses opp, kjørte de to hjemover til Kim Daniel Iversens familie på Salsbruket. Der stilte begges familier opp med reisetips, råd, mye støtte og ikke minst praktisk hjelp.
– Vi startet jobbingen med bilen i juli i år og holdt på til ut september. En fin og lærerik prosess som startet med mekanisk oppgradering, montering av lys, USB-uttak for lading av mobil, 230 volts uttak for strøm, kjøleboks, musikkanlegg og vask med vannkran, forklarer han. 

Det ble også installert solcellepanel på toppen av taket for høsting av energi, og Åse Marte Einvold Aakerøys mamma sponset primus for kokkelering.
– Siden vi bor mange mil hjemmefra var det fint at familiene våre var engasjerte i dette. Mødrene våre laget mat og broren min sørget for gode rabatter via butikken han driver. Alle monner drar, sier hun. For turen koster sine kroner.
– Vi har budsjettert med rundt 10 000 kroner i måneden, men skulle noe alvorlig skje med bilen, som vi ikke kan fikse med ekstrautstyr vi har med, eller blir vi leie, avslutter vi før. Det viktigste er at vi har fått ferdig bilen, vi har kommet oss på tur, og nå har vi permisjon fra jobb og opplever noe nytt hver dag, sier de to.

Alle i familien og venner var positive til at de to skulle legge ut på en ferd som varer enten til august 2019, eller til pengene tar slutt, men enkelte var litt bekymret over hvordan dette ville gå. Takket være sosiale medier – som gjør at man enkelt kan kommunisere og få hjelp over landegrensene, og Iversens interesse for foto, føler nok mange større trygghet, og at de samtidig deltar litt på turen.
– Jeg likte godt å  fotografere også før vi flyttet til Tromsø, men merket endring da vi begynte å ta turer i nærområdet, gjerne på høst og vintertid. Turene har gjerne gått på toppen av et fjell på Kvaløya utenfor byen.

Med hodelykter klatret vi opp, satte oss ned på egnet sted, spiste litt mat og drakk noe varmt. Alt i mørket. Vi har nytt nordlyset som har danset rundt oss. Stunder som dette vekket min interesse for foto, og i dag har jeg ekstrajobb som eiendomsfotograf, sier Iversen, som både fotograferer og filmer med drone på turen.

I skrivende stund er de to på 1212 meter over havet i Tatra-fjellene nært byen Zakopane i Polen.
– Aller først besøkte vi venner i Trondheim og Kristiansund. Vi dro videre til Sverige der vi rakk å teste vinterkvaliteten på bilen, og ble helt sikre på at det var lurt å komme seg raskt sørover til venner i Oslo, før vi kjørte til Polen. Bilen foretrekker helt klart sommerføre med snøfrie veier, sier Åse Marte Einvold Aakerøy.
De to har allerede rukket å besøke vennen Bartek i Czestochowa og har opplevd Krakow og saltgruvene i Wieliczka.
– Nå går turen videre inn i Tsjekkia, Tyskland, Frankrike, Spania og Portugal. Sør Spania blir vårt oppholdssted den kaldeste tiden av året, og vi vurderer også å besøke Marokko før turen går videre østover, sier Iversen.

At de to har turerfaring er det ikke tvil om. De har teltet i Midt-Norge, sportsklatret på Torghatten, liker hyttekos på Torgnes i Brønnøy, teltturer i nasjonalparken Lomsdal-Visten, fiske på sjøen og fjellvandring i både Trøndelag og Helgeland.
– Den siste lengre turen vi var på før opplevelsesreisen vi nå er på, var fra Salsbruket til Trones. Det er en avstand på 50 kilometer og vi brukte fire dager på turen. Om den var tøff? Vel, ja, det var en krevende men koselig tur, der vi hadde med mine besteforeldre på 81 og 75, i tillegg til tre andre familiemedlemmer. Vi kan trygt si at det var en sliten, men fornøyd gjeng, som ankom Trones, etter flere dager på tur, sier Iversen.

Og den som tror at det er stusslig å bo i en bil på tur, kan stole på at de to har med seg det som trengs i hverdagen, fra klær og sko til alle værtyper til porta potti av åpenbare hygieniske årsaker.
– Vi har med oss tørrmat, pynt og bilder av venner og familie. Vi har med oss bøker og strikketøy for å roe ned, vi har med ukulele for stemningen, og vi har med oss noen DBS-sykler fra tidlig 1970-tall for å kunne bevege oss rundt i områdene vi besøker, og utforske det som finnes. Jeg har med et polaroidkamera for å kunne ta øyeblikksbilder og bevare dem underveis, og Kim Daniel har med fotosekken med kamera og drone. Vi har også med laptopen for å kunne kommunisere med alle hjemme, sier Einvold Aakerøy.

Å være på nett er også en fordel når det gjelder språk og kulturer, for det er ikke tvil om at reisende kan ha mye å lære på plassene de kommer til, og at litt hjelp kan være fint å få via oversettelsesprogrammer og googling.
– Vi ble litt bekymret da vi ankom Polen, for her var det ikke minst annen trafikkultur, og folk oppførte seg ganske så annerledes enn vi er vante til, men vi oppdaget etter kort tid at de er mer lik oss enn vi trodde. De hater mandager og de drikker øl på fredager. De har det kaldt og mørkt om natta, og de er hjelpsomme når det trengs. Det skal sies at de drikker mer vodka her enn vi gjør i Norge da, sier Iversen.

Hva de to gleder seg mest til på turen er å oppleve spektakulær natur og oppleve livet dit de kommer.
– Og vi ser frem til å se Mosel-dalen i Tyskland. Til å oppleve den franske rivieraen, algarvekysten i Portugal og solkysten i Spania. Men mest av alt gleder vi oss til å være på tur!

Alle foto : Kim Daniel Iversen – Research: May-Wenche Solvold – Tekst: Hege Sæthre Lind

Under noen glimt fra turen de er på nå: