Vi møter noen svært glade tømrere i Syltern Bygg AS på byggeplass med noe som så langt er uvanlig midt i Norge.
– Dette tømmerhuset har merkede deler… dette er rett og slett lego for viderekomne, sier Torstein Hansen.

Vi er på et naturskjønt sted i Brønnøy, nær Nordhus, der en herremann setter opp tømmerhus og der tømrerne får oppfølging av Frank Indgjerd fra Til-Huset.
– Vi er i opplæringsfase der vi forklarer hvordan dette skal gjøres. Dette er første huset av denne typen fra Finnlamelli som settes opp her i distriktet, men vi har flere interessenter, sier han fornøyd.

Som en riktig god selger, og tydeligvis fagmann på å sette opp hus, prater Indgjerd rivende raskt, og gir en hel rekke detaljer om de finske tømmerhusene som nå spres ut over midtre del av Norge, men som også finnes en rekke andre steder.
– Dette er det sjette huset vi setter opp, men disse finnes også noen andre steder i Norge, og de selger faktisk mange til Island og Japan. Vi har sett til og med barnehager av tømmer, for det kjekke med disse produktene er miljøvennligheten, sier Indgjerd.
– Tømmeret «puster», det er helt riktig, bifaller Hansen, som klatrer ned fra et stilas for å slå av en prat, blant annet om at man slipper balansert ventilasjon i et slikt hus.

Det er naturlig nok merkingen av hver eneste del av lamelltømmeret gjør det enklere for tømrerne, og tilbake oppe i stilaset høres det et begeistret utrop fra tømrer Hansen;
– Det er så nøyaktig skåret ut at det er helt på millimeterne i hjørnene. Noe sånt har jeg aldri sett før, sier han.
Indgjerd ler og nikker.
– Det er kjekt å dra på jobb og drive med import av hus og hytter når vi opplever sånt. Vi opplever også at folk kommer til oss og er litt skeptiske og kjenner på tømmeret. Det trenger de ikke å være, for dette er maskinlaftet limtre, sier Indgjerd og lesser på med store kataloger midtinorge.no kan ta med seg videre og lese på.
Der står det på første side herlig selvskryt; «Tømmeret er sterkt og pålitelig, akkurat som det finske sinnelaget»

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind

Grunnflaten er på rundt 180 kvadratmeter og huset blir på halvannen etasje.