På Stortinget

0
1019

Vi kommer ut av Stortingssalen og underdirektør Tore Skjerpen fra Skatteetaten snur seg mot stortingsrepresentant Margunn Ebbesen og sier.
– Vi trenger sånne folkevalgte som deg. Som besøker næringslivet, som lytter til folk!
 Det nikkes i ei gruppe med gjester som garantert har ulike politiske ståsteder.

En time tidligere står vi i inngangspartiet til Stortinget der gruppen er ferdig med en grundig sikkerhetskontroll og blir ønsket velkommen av Margunn Ebbesen fra Brønnøysund, som sitter i næringskomiteen og er inne i sin andre stortingsperiode for Nordland Høyre.

Hun er vår førsterepresentant der lover lages, der vedtak gjøres og der gode og grundige diskusjoner ligger til grunn for bestemmelser som angår oss alle.
– Blir du noen gang nervøs når du går opp på talestolen i Stortinget, spør en av de ni i gruppa Skjerpen har med seg på besøk til Ebbesen.
– Jeg kjenner det fortsatt ja. Jeg har ærefrykt for oppgaven; å gå opp dit og fremføre noe som er viktig for oss gir en spent følelse, sier hun og tar oss med videre på rundturen der midtinorge.no får være med innenfor murene på Stortinget, der vi ikke bare får vite historiske fakta og hilse på Stortingspresidenten, men også får vite hvem som har laget de to løvene i stein som vokter vår nasjonale forsamling.
– Hvorfor det heter Løvebakken? En straffange på Akershus hugget ut disse granittløvene, og ja, vi skulle ha hatt en egen guidet tur om kunsten her. Den er omfattende, sier Ebbesen.  

Hun sitter i næringskomiteen og startet sin arbeidsdag klokken 8:00 denne tirsdagen i desember. Da var første post gruppestyremøte, så komitemøte, så en arbeidslunsj med forberedelser til budsjettdebatten i neste uke, før hun guidet de ni gjestene og avsluttet dagen med næringslivsmøte, votering og intet mindre enn benkemøte med nordnorske aktører ilag med de andre stortingsrepresentantene fra Nord-Norge.
– Jo, det er lange dager. Oftest fra klokken 8:00 – 20.00. Men det er viktig å være med på det som skjer her, og heller ta fri når jeg er hjemme i Brønnøysund, sier hun og medgir at jo; e-posten leses hele tiden. Selv på Helgeland der familien og mange venner bor og der naturen innbyr til kajakkpadling, fjellturer og båtturer i skjærgården.  

Men tilbake til rundturen som startet ved en fremstilling av Stortinget i legoklosser.
– Denne ble laget til 150 årsjubileet for Stortinget i 2016. Det er ikke alle som vet at det fremre taket er kommet til i de senere årene. Først red de inn her vi nå står med hester, og på den tiden møttes Stortinget hvert tredje år. Da var det ikke egne kontorer for alle de 169 stortingsrepresentantene, og det var heller ikke egne hybler for de som er vara og besøker Stortinget, forklarer Ebbesen.

Vi går opp trapper og kjenner duften av Märtha-liljer ved et kunstverk med mening.
– Her må jeg alltid stoppe når jeg har gjester, for dette betyr noe for oss som bor ved kysten.  Det dere ser her er et minnesmerke for de falne under flere kriger som er gitt i gave av kystfolket.  Her står det alltid friske liljer, sier Ebbesen og leder an til historisk sal, der gjestene kan lære mer om hvordan vi fikk en grunnlov som bygger på maktfordelingsprinsippet og der de får se hvordan Stortinget kunne ha sett ut dersom en annen arkitekt hadde vunnet anbudet. Hun blir avbrutt av ivrige spørsmål.
– Hvor lang tid tok det å bygge Stortinget?
– Det tok fem år, og kostet 240 000 riksdaler. Jeg vet ikke hvor mange som var med og satte opp bygget, sier Ebbesen, som like etter har vist vei til Eidsvollsgalleriet. Der vi får se malerier av de som i 1814 ga oss grunnloven og her benytter mange anledningen til å ta bilder som et minne av turen.
– Ja, dette rommet skal om noen dager brukes til å ta i mot Fredspris-vinnerne, og da kan vi som er representanter komme inn og hilse på. Det er både en interessant og høytidelig anledning, forklarer Ebbesen.

Hun tar oss med til Det blå rommet, der kongefamilien venter før de går inn og åpner Stortinget hver oktober, vi får besøke Lagtingssalen, der det er harde stoler- akkurat som der de folkevalgte sitter i Stortingssalen og hun viser oss malerier av kvinnene som har skapt historie ved å kreve sin plass ved mennene som først fikk stemmerett og bestemmelsesrett.
– Nå tar vi turen opp i Stortingssalen. Der er det nå interpellasjoner i justiskomiteen. Husk at dere ikke kan forstyrre salen, vi må være helt stille på galleriet, sier hun og åpner døren inn til området der kun gjester får komme. På andre siden av salen ser vi en vakt sitte ved galleriet som er åpent for alle som vil besøke Stortinget.

Tor Mikkel Vara holder et engasjert innlegg om kriminalpleie, der han krever kort tid fra anmeldelse til straffevurdering og utmåling. Vi lytter, ser en ny representant gå opp på talerstolen før vi går ut av salen og blir stående i en korridor og prate.
Det er der underdirektør Skjerpen utbryter at Ebbesen er godt synlig som politiker.
– Du deler i sosiale medier, du viser oss hva du holder på med og ja, du gjør en skikkelig jobb der ute, sier han. Og andre i gruppen følger på med spørsmål om det ikke er vanskelig å huske at hun skal representere oss alle.
– Nei, jeg er her på vegne av de folkevalgte i Nordland. Jeg har flere roller, men jeg glemmer ikke hvorfor jeg sitter her, svarer hun og går engasjert inn i en kjapp diskusjon om omprioriteringer som hennes regjering har gjort – fra regionale utviklingsmidler til samferdsel.
– Utviklingsmidlene som var tenkt til å skape nye arbeidsplasser må brukes på beste måte – akkurat nå er det å sørge for at de som bor og driver næring i nord får bedre logistikkmuligheter, sier hun. Det er nettopp slike innspill hun sier hun får fra næringslivet når hun besøker bedriftene i Nordland, og viser til E6 Helgeland som ett eksempel.

Rundturen er ferdig, men ikke før vi får hilst på Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen, som har med seg ingen ringere enn den danske skuespilleren Sofie Gråbøl, som er prisbelønt og i Norge kjent fra krimserien Forbrytelsen. Skuespilleren er gjest og lærer mer om den norske forfatningen.
– Vi tar et lite bilde sammen, sier Ebbesen, og bekrefter at hun er flink til å dele. For det er tydelig stas å få gjester.
– Det vi får høre fra våre gjester er at vi er heldige som bor i Norge. At det er spesielt at norske politikere er så lett tilgjengelig for befolkningen, men det er jo for dere vi er her, sier Ebbesen og vinker farvel til en gruppe besøkende som erklærer seg svært fornøyde med rundtur og mye mer kjennskap til historie og livet til norske toppolitikere.

Midtinorge får bli med på Ebbesens kontor, før hun går ut i Spikersuppa og møter næringslivsfolket bak Jul i Vinterland. På døra henger Bodø Glimt-skjerf og på hyllene er bilder av Torghatten, av Mofjellet og av familien.
– Hvordan det er å være folkevalgt? Det er ganske tøft, for vi har så mange roller og vi engasjeres i så mange viktige saker, sier hun og forklarer hva hun akkurat nå jobber med, i tillegg til budsjett og de daglige oppfølgingene og møtene.
– Jeg jobber med å få beholde Altinn i Brønnøysund, for å få den beste løsningen for storflyplass i regionen og for å beholde beste løsning for de lokale sykehusene. Jeg prøver å følge opp alt og er på privaten glad for at facetime og snapchat finnes. Det er der jeg rekker å se vennene mine, ler hun.

Vi går ut fra Stortinget –  etter at Ebbesen har hilst på en rekke kjente, og vi går hver til vårt ved en av granittløvene som taust og tålmodig våker.

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind