Sying er så populært at gruppen «Vi sygale» har 27 000 medlemmer på Facebook!
– Jeg er en av de sygale og den 14. – 16. blir det sytreff her på Vik i Sømna. Helt frem til 7. september tar jeg i mot påmelding, sier Marianne Rasmussen.

For to år siden ble hun en av de som prater om symaskinen sin som om det er en nær venn, og som rett og slett samler på all slags nydelige, frekke, spennende, fargeglade og spesielle stoffer til å skape kreasjoner av.
– Treffet her i Sømna er åpent for alle; fra de som kun har sydd med nål og tråd før, til de som har kjøpt seg en Rolls Royce av en symaskin for å sy for salg eller til glede for familien og venner. Den eneste forutsetningen er at du melder deg på, for her blir det godt om plass, men forberedelser må gjøres, sier Rasmussen, som har leid stort lokale i Sømnahallen for happeningen.

Det som skjedde sommeren 2016 var at Rasmussen kom over en annonse med salg av en gammel Elna Overlock, en maskin syekspertene nok vil nikke gjenkjennende til.
– Jeg hadde vært på ferie i Bulgaria og fant annonsen fra Mindland og en tretråds Elna Overlock. Det ble handel og jeg startet med å sy t-skjorter til mannen min, og etter hvert kjoler til min datter og meg selv, og for ett år siden, barnetøy til det lille barnebarnet vårt Erik. Jeg fortsatte og syr all slags mulige plagg, og i sommer fikk jeg meg et nytt vidunder; En Coverstitch. Den syr sømmene like fint som på klær som du finner i butikkene. Det gjør det ekstra artig å holde på med dette, sier hun tydelig glad, og viser frem nye t-skjorter med herlig påskrift.
– Ja denne har en liten historie. Lille Erik fikk ei t-skjorte det sto «sponset av morfar» på, for vi ville gi ham ei artig skjorte. Da måtte jeg jo i tillegg lage t-skjorte til morfar der det står «sponset av kjerringa», ler Rasmussen.

For det er ikke bare sying den driftige damen holder på med. Her finner du også vinylmaskin som digitalt lager merking til klær med nøyaktig den meldingen eller den illustrasjonen du ønsker.
– Jeg skal ha med vinylkutteren på sytreffet, og jeg har investert i en varmepresse som jeg presser trykket på plagget med. Det er utrolig enkelt, sier hun og viser frem produkter hun tenker å selge på den lokale messa Dalbotndagan i Sømna i september.
– Jeg har en del ting til barn, vinposer og noe helt nytt jeg tester interessen for; sminkepads som kan vaskes i maskin og brukes på nytt og på nytt. Et lite forsøk på å tenke miljøvennlig, sier hun.  

Men tilbake til sytreffet den 14. til 16. september og det hun kaller goodiebags, noe som kan oversettes med en liten – eller stor – oppmerksomhet til den som skal delta på noe.
– Det er ikke mange sybutikker i nærheten å spørre etter sponsing, derfor har jeg tatt kontakt med bedrifter rundt omkring i Norge. Fra noen har vi fått rabattkoder, sånn at vi kan handle stoff rimeligere til treffet, mens andre har sendt oss saker jeg nå pakker i goodiebagen. Som bedriften som sendte meg 12 meter tøy av bunter på en meter med et lite mønster vi kan sy noe av, og en webadresse der vi kan legge ut bilder av ferdige produkter hvis vi har lyst. Kjempestas, sier Rasmussen, som ennå har plass til flere på treffet.
– Vi har med oss ekstra symaskiner, så om du ennå ikke har investert, er det fortsatt mulig å delta og å låne maskin. Poenget med treffet er nettopp å møtes, men også å hjelpe hverandre, dele, lære nye teknikker og ha det gøy, sier hun.

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind 

Marianne Rasmussen fra Sømna ser frem til sytreff den 14. – 16. september.