Johanna Nikoline Nilsen Aasberg løfter forsiktig den ene takplaten opp og fester den. Snart er et nennsomt pyntet pepperkakebyggverk ferdig for utstilling du kan se i butikken til Elgr Design i Brønnøysund.

Den 8. og 9. desember kan du få julestemning på forsamlingslokalet i sørlig del av byen. Da arrangerer Jul i Sørbyen julemesse med mange utstillere.

Tar du turen dit kan du samtidig få se bygget som sto ferdig for ei uke siden, hvis du går bort til lokalene til Elgr Design og kikker i vinduet.
– Vi deltok også i fjor, da Sørbyen Vel ba om bidrag til en pepperkakeby. Vi bestemte oss for å lage en bygning fra Brønnøysund og gjorde det skikkelig. Vi dro på kommunen og fikk kopier av originale tegninger til bygget vi ønsket å lage, forklarer Nilsen Aasberg.

Bygget hun snakker om er den gamle folkeskolen i hjertet av Brønnøysund, på folkemunne kalt tårnskola på grunn av spirene på toppen av bygget.
– Vi bygger alt, sett bort fra spirene. De er for kompliserte. Men bygningen er veldig fin, selv om den i dag ikke blir tatt så godt vare på som den skulle, sier hun og viser frem kopier av bygget som ble tegnet i 1919 og sto klar noen år etterpå.
– Vi laget en modell i papp med målene 50 X 30 centimeter og en høyde på 36 centimeter. Vi valgte å kjøpe pepperkakedeigen, for enn så gode våre egne pepperkaker er, klarte vi ikke å få riktig konsistens på deigen, og så satte vi i gang, forklarer Nilsen Aasberg.

Hun hadde god hjelp av pappa Terje Nilsen med å få tak i tegninger og lage kopi av bygget og mamma Oddhild Aasberg bidro blant annet med å lage vegger og tak.
– Hun kjevlet og kjevlet, både i år og i fjor. Men i år har vi lært mange knep, så vi har mer enn halvert tiden vi bruker på å lage det. Det tok ei og ei halv uke nå, sier Nilsen Aasberg og deler gjerne andre knep hun har lært etter to byggverk.
– Når huset skal settes sammen er det smart å ha en skikkelig kakesprøyte. Smeltet sukker er bra, men bedre er å smelte smørbukk, for den blir ikke så varm og er mye enklere å forme. Den stivner raskt, men er enkel å varme i mikroen, forklarer hun.

Også når det gjelder snøen på toppen av huset, det vil si melisblanding, har Nilsen Aasberg jobbet seg frem til riktig miks.
– Det er lurt å bruke eggehvite i stedet for vann, og tar tre desiliter melis for hver eggehvite, dette piskes stivt og med riktig sprøyte er det enkelt å forme fine dekorasjoner, sier hun.
Og fine er dekorasjonene. Pyntete vegger, polkagrisstenger som dekor og praktisk støtte og ikke minst nydelige glassvinduer.
– Vinduene er laget av drops og vanlige funket ikke helt. Da mamma var på Kielferja tidligere i år, ringte jeg og sa at hun måtte handle drops på taxfree-butikk, det vil si engelske fruktdrops. Hvordan de lages? Enkelt. Vi legger kakedeig på bakeplate, skjærer hull for vinduer, knuser drops og steker. Når veggene er stekt er vinduene på plass, sier hun.

Hva slags tilbakemelding får en særdeles avansert pepperkakebaker etter pepperkakebyutstilling?
– Det kom mange hyggelige tilbakemeldinger i fjor, og forhåpentligvis synes folk huset er fint i år også. Det er veldig stas å få ferdig et sånt hus, sier Nilsen Aaasberg med smil.
Og en liten kuriosa. Tegningene fra 1919 viser at bygget er snudd feil vei under bygging for snart 100 år siden. Inngangspartiet skulle være mot øst, slik som inngangspartiet på prestegården er…

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind

Johanna Nikoline Nilsen Aasberg gjør ferdig pepperkakehuset du kan se i Jul i Sørbyen i Brønnøysund.