Superlativene hagler like intenst som vannet buldrer forbi den familieeide restauranten – som juli 2019 skulle få mer oppmerksomhet enn de hadde regnet med.
– Dette er vakkert, vi liker vannlyden og blir her i natt! 

Det sier Henk Clarys fra Ossenricht i Holland, som dagen før hadde det han kaller «heavy walk» i fjellene i Brønnøy.
– Vi har også vært nord i Norge for to år siden, men har ikke før vært her. Vi blir natta over, for det blir fint å høre lyden av fossen, sier Clarys.
Han sitter like foran bobilen sin på parkeringsplassen på Laksforsen, som helt siden 1830-tallet har hatt entusiastiske besøkende. På den tiden engelske lakselorder som lærte lokalbefolkningen sportsfiske av laks, i følge Helgeland Museum. 

Men de som denne varme sommerdagen besøker Laksforsen synes ikke å i det hele tatt være opptatt av fiske, men overnatting, synet av fossen – som fotograferes opp og i mente, og ikke minst en matbit inne hos familien Forsmo, som har drevet restaurant og butikk like ved fossen i hele 30 år.
«Menyen her består av oppskrifter vi har arvet fra våre bestemødre og oldemødre», står det på døra, og vi tar en liten test av oksesmåsteik, for som Sør-Helgelendinger kjenner vi veldig godt til laks, og enn så fristende tallerkenene med fisk ser ut, vil vi prøve tradisjonsretten.
– Å du godeste, sier medbrakt sjåfør. Alt er som det skal være! Kjøttet, sausen, gulrøttene, potetene. Det er virkelig grunn til å stoppe her kun for maten.

Det gjorde altså ikke VG og NRK som i sommer besøkte Larsforsen på grunn av angivelig varmerekord på 35,6 grader, som Meteorologisk institutt underkjente på grunn av for tett vegetasjon nær temperatursensoren. Eier av Laksforsen restaurant og gavebutikk, Gudmund Forsmo har fått mange kommentarer etter de hete dagene i juli.
– Det var så trist at ikke rekorden ble godkjent og særlig de nordfra kommenterer dette, at vi skulle ha hatt en rekord i Nordland og gjerne her i Grane, sier han.
For det var heftige dager da VGTV var på stedet en hel dag og svettet seg gjennom prat med sportsfiskere ved historiske Villa Laksfors i håp om eller frykt for at Nesbyen lengre sør mistet sin rekordrekke over år.
– Vi ble fotefulgt noen timer i mer enn 30 grader ja, men det var bare artig det! Vel. Om vi ikke vant rekorden vant vi i alle fall media, ler Forsmo og viser frem plagget som har vært mest populært solgt over disk i sommer: Regnjakke!

Ved elva står en tysk familie. Sønnen fotograferer nede ved vannet og far står oppe på parkeringsplassen og kommenterer synet av naturkrefter i dundrende og fossende spill.
– Wonderful! Dette er så vakkert! Han snur seg og går bort til familien sin, men er like etterpå tilbake og ser mer. Lenge.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre

En tysk familie, for første gang i Norge, fotograferte ivrig Laksforsen.