Torghattfestivalen arrangeres 20. – 23. juni i Brønnøysund.
– Vi gleder oss helt vilt til å ta imot 550 deltakere, lage liv i bygatene sammen med 20 korps – blant dem italienske Funk Off – og ikke minst feire grundig at vi er 125 år i år, sier festivalsjef Rita Jonassen i BMK (Brønnøysund Musikkorps).

Det er nesten ikke mulig å forestille seg rigget som er under oppseiling før årets utgave av Torghattfestivalen. En festival som annet hvert år gjør den lille kystbyen til sentrum for ellevill spilleglede fra janitsjarkorps, hornmusikk, paradekorps, ompalag og andre samband.
– Under festivalen vil vi 40 i BMK med 70 frivillige legge ned 3300 dugnadstimer, og vi tør ikke telle hva som er lagt ned i forkant. Denne festivalen har vært planlagt i mer enn to år, for nå er det jubileum og ekstra show og moro, sier festivalsjefen.

Med motto «Korps for folk» håper BMK å møte folk der de er disse dagene i juni.
– Svært mye foregår utendørs, blant annet promenadekonserter, barnekonsert, korpsspilling i Brønnøysundet i båt, korpsspill på Torghatten, i fjæra og ikke minst i Storgata i Brønnøysund. Der vil vi feire våre 125 første år med noe helt spesielt, nemlig konsert med Funk Off, sier festivalsjef Jonassen.
For det italienske «funk marchin’ bandet» er noe for seg selv, noe det er mulig å se ved selvsyn på Youtube. De har reist verden rundt, er Umbria Jazz sine kjæledegger med funky, hoppende koreografi og dyktig spill.
– Vi har vært to ganger og spilt sammen med dem i Italia, og takket være sponsorer kommer de for første gang til Skandinavia. Hit kommer de for å feire 125 år sammen med oss i en konsert der vi også skal delta i seks- syv låter og med spill levende koreografi, sier festivalsjefen og får kommentar fra to av de andre i festivalstyret.
– Ja, vi har ligget i hardtrening, så dette må bli bra, sier Siv Anne Brandmo og Kari Kvalø.

Det innholdsrike programmet tyder på at både publikum og deltakere får musikalsk og opplevelsesmessig fantastiske dager under den 18 utgaven av festivalen.
– Om vi husker noen spesielt artige hendelser fra tidligere år? Vel, det har vært frieri under middag på samlingslokalet Tørrfiskbrygga. Vi har også hatt panikk på kjøkkenet da is smeltet for oss, og daværende matsjef måtte løpe ut og kjøpe dessert i skåler fra lokal kiosk, sier de to med smil.
– Festivalen skal ellers være litt crazy med islett av nord-norsk galskap. Tidligere år har det vært vanlig å kle seg ut som alt fra politi til landeveisrøvere og hijacke bussene med deltakere. Ett år kom BMK-hijakeren om bord i bussen, og der var en fullsatt festivalbuss utkledd som sjørøvere. Det var tidenes tur innover mot byen, sier Jonassen.

Og vel fremme i Brønnøysund blir hver av korpsene tatt imot med fanfare, sprudlevann, dikt og velkomsttale.
– Det er fast takst hver gang, for vi ønsker ikke å ha en større festival enn at alle blir tatt skikkelig imot, blir sett og vet at vi blir glade for at akkurat de kommer hit, sier festivalsjefen.
– Ja, og det gjør de, for svært mange kommer tilbake, sånn som ambassadørkorpsene våre Bodø Janitsjar og Strand Seniorbrass fra Hitra. Og hver eneste gang sier de at dette har vært den beste festivalen noensinne, sier Brandmo.
– Og artig er det at vi hver gang får med nye; i år Oslo Postorkester. De tar fly til Værnes og buss hit, tilføyer festivalsjefen.

De tre beskriver BMK som en solid vennegjeng som spiller musikk i lag, og festivalsjefen er så å si født inn i korpset.
– Jo, bestefar Ola Jonassen var dirigent i korpset i en mannsalder og pappa Per Jonassen var festivalgeneral i en årrekke. BMK har vært en selvfølgelig del av mitt liv og vil alltid være det, sier hun og minnes bretting av 600 invitasjoner og igjenklistring av ditto konvolutter før utsending til korps landet rundt.
– På ferieturer hadde vi alltid med brosjyrer om Torghattfestivalen som vi plasserte ut ved turistbrosjyrer. Det var sommerens høydepunkt. Jeg har alltid vært en korpsnerd, ler Rita Jonassen.

Hun bekrefter at de gir litt ekstra også når det gjelder bevertning og samhold med de 550 gjestende deltakerne, som tar opp all hotellkapasitet i byen de dagene festivalen arrangeres.
– Vi har vaffel og pølsebod, men også bryggepub, vestkystmiddag med havets delikatesser og bankett. Middager er kun for deltakerne, men lørdag blir det bursdagspizza i Storgata ved Hildurs Urterarium for både oss og publikum, sier hun og henter på oppfordring et fotografi som henger på veggen i BMK-brakka, som eies av korpset.
– Dette bildet er fra Storgata i 2007 da vi hadde latinotema og trakk snorer på kryss og tvers mellom bygningene for å henge opp alt fra bestemortruser til fargesterke skjorter. Det var litt av en jobb med stilasjer og greier, sier Jonassen som faktisk blir 40 år samtidig som BMK er 125 år.
– Vi gleder oss veldig til fest og til igjen å vise frem Brønnøysund som festivalby!

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre

Snart arrangeres den 18 Torghattfestivalen med musikk, sprell og moro, både for publikum og deltakere. Fra venstre Kari Kvalø, Siv Anne Brandmo og festivalgeneral Rita Jonassen, som ser veldig frem til å ta i mot 550 spillende fra hele landet – og gjester fra Italia.