Fjellsøya barnehage inntok prestegårdsplenen i Brønnøysund lørdag formiddag før advent, og skapte glede for de som hadde lyst til å hilse på firbente brekende, godslige skapninger eller å ta en kopp gløgg.
– Koselig å være på Jul i Sørbyen, sa ansatte fra venstre Kari Husbyaune, Malin Olaussen, Lene Lindrupsen, Javad Hassani og Tor Even Brennvik.

Fjellsøya Barnehage holder til på Plantefeltet på Nordhus, det vil si at Brønnøysundbrua må passeres på tur mot Torget, og så finner du det fint beliggende stedet som bruker rett og slett idylliske områder som tumleplass. For dette er en barnehage som tar med ungene ut i naturen, gjerne hele dagen, og som har høns og kaniner som stelles daglig, og som har besøk av sau vi får treffe.
– Vi har et lotteri her der vi loddet ut egg fra hønsene, lotteriet var så populært at eggene allerede er borte, sier Tor Even Brennvik.

To barn tusler rundt inne i en liten innhegning der tre sauer som ser ut til å være av typen villsau tålmodig lar seg klappe. Jentene takker og går videre, og passerer noen som sitter på høy med myke skinn på.
– Sauene heter faktisk Elsa og Anna og, hva var det nå den siste het igjen, kommer ikke på det, ler Brennvik, om sau med Frost-navn barn liker godt.
Han, i likhet med de andre jobber for Fjellsøya Barnehage AS som siden oppstart i 2010 har fått på plass hovedhus, grillhus og ei tømmerhytte som benyttes flittig av de rundt 40 barna som holder til der på dagtid. De har gapahuk i skogen rundt barnehage og ikke minst går de til gården Fjellsøya, som ligger i fin avstand for turer.

Ei dame får en kopp gløgg brygget i ei stor gryte; søt drikke som gir god duft på hele prestegårdsplenen.
– Oi, sånn skulle det ha vært her hver søndag. At noe hyggelig skjedde på denne plassen her, kommenteres det og de barnehageansatte får spørsmål om hva det er de selger for noe i små poser.
– Det der er noe ungene har laget selv. Det er kongler for å tenne på i ovnen; altså tennkongler, forklarer Malin Olaussen og viser frem fangst de små har gjort i skogområde.

Latteren sitter løst blant medarbeiderne i barnehagen. Noe som tydeligvis er tilfelle ellers også, for på nettsidene deres har de lagt ut gullkorn uttalt av de små, som «Jente på fire ser på den voksne og spør «koffør har du rynke under øyan?». «Jo», svarer den voksne, «førr e begyn å bi gammel», hvorpå den lille spør «Gjør det vondt?».
Ei på samme alder forklarte ansatt om hvorfor grisen er så varm. «Jau, før grisen e full av pølsa, og pølsa e alltid glovarm».
– Vi er her for å støtte opp om Jul i Sørbyen, for det er et fint tiltak, og sørger samtidig for å reklamere for barnehagen vår, der vi vil at ungene skal trives, sier Tor Even Brennvik.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre