Vi er i Trollskogen, som minner mistenkelig om BMK-brakka i Brønnøysund, og Putti Plutti Pott er borte – også nå under øving til den landsdekkende populære førjulsmusikalen.

Musikalen om Putti Plutti Pott og Julenissens skjegg spilles i de største konsertsalene over hele landet før jul, men også i den lille kystbyen Brønnøysund.
– Det er et privilegium å være med på dette for 11 året på rad, sier regissør Ann Kristin Johnsen, som har hatt med seg blant andre to av hovedrolleinnhaverne i like mange år, nemlig nissemor og nissefar.
– Hvorfor jeg er med? Dette er kjempeartig. Jeg er veldig glad i musikk og sang og dette gir energi, det er fantastisk å være med, sier nissemor, som til vanlig går under navnet Vera Warholm.

Vi får lov til å overvære noen scener som tyder på at årets utgave blir særlig energisk.
– Jo, vi har med oss ny onkel Per og han er en friskus, sier Johnsen om Steffen Franco Hollup, som ser forbausende varm ut i trøya på øving.
– Da jeg fikk spørsmålet om å bli med ble jeg kjempeglad og sa ja, for dette er kjempeartig. Gjengen som står bak og ungene har overrasket meg, for de er så proffe. Min versjon av karakteren onkel Per blir litt annerledes, kom gjerne og se, sier han om forestillingene på samfunnshuset i Brønnøysund den 8. og 9. desember.

Det kastes imaginære snøballer og onkel Per blir bestemt behandlet av en gjeng smånisser. Det synges, det danses, det øves, og innimellom er det ei rekke med unger som ikke er helt synkronisert.
– Du må litt bakover her, forklarer regissør Johnsen og får hjelp av instruktør  Siri Valan Høyholm og Mina Frøshaug (som var aller første som spilte Putti Plutti Pott), og som i dag bidrar og stepper inn på ulikt vis under øving.
– Hun er flink supervikar som tar alle rollene, sier Johnsen med smil og tydelig glede over å ha med seg etter hvert svært erfarne musikalskuespillere.
– Jeg føler meg så heldig som får lov til å bidra i dette. Ungegruppa er helt fantastisk, de viser sånn entusiasme over å synge og spille, sier regissøren.

Hun beskriver to intense måneder med øving og lokalene som eies av Brønnøysund Musikkorps er tydelig godt egnet med kjøkken, spise- og avdeling med sofaer og bord og stort rom med plass til ellevill leting etter skjegget. Og for den som ikke kjenner handlingen i musikalen basert på Per Asplins bok og plate fra 1969 får nåkortversjonen:
Vi treffer den lille nissen Putti Plutti Pott som har selveste julenissen som bestefar, og som presterer å miste skjegget til nissen og starter en storstilt leteaksjon. Han får med seg onkel Per og menneskebarna Petter og Karoline, og setter hele Nisseland på hodet før det hele ender… ja hvordan det ender skal vi ikke si noe om.
– Nå skal vi ta overgangen. Kan noen hente reinsdyrene, spør regissør Ann Kristin Johnsen og øvingen fortsetter med full intensitet.

 Så da er det bare å si det med onkel Per sine ord
– Vil du være med så heng på med meg – juleeventyret venter på deg!

Hovedfoto og billedserie: Raymond A. Hagen – Tekst og foto i sak: Hege Sæthre Lind