11 C
Brønnøysund
fredag, mai 24, 2024

Råtassfotograf besøker kaffebønneentusiast – det blir det tøffe bilder av!

Trodde du at sesongen på Handelsstedet Forvik er i gang i juni?
– Jeg har gjest akkurat nå; Han tar oppdrag for National Geographic, BBC og en rekke andre mens han har syklet til Nordkapp på elektrisk sykkel i februar og mars! Nå er han her – kjempegøy!

Det sier eier og driver Hanne Arntzen, som akkurat er ferdig med et videointervju om hvordan det er å drive bedrift på handelssted fra 1792 i Vevelstad i Nordland. Dette intervjuet og mere til kan denne fredagen bli sendt live på den nasjonale fjernsynskanalen i landet fotografen og syklisten er fra; Kroatia.
– Jeg benyttet anledningen til å etterlyse kokk og servitører for sommersesongen. Det hadde vært flott å få på plass hjelp til den eksplosive og korte sesongen vi har her, sier Arntzen, og går for å regulere temperaturen på kaffemaskinen, som snart skal bli filmet og fotografert fra alle vinkler.

Handelsstedet Forvik en sen ettermiddag i mars

Syklet verden rundt på el-sykkel

Gjesten heter Hrvoje Jurić og er på sin tredje norgestur til Nordkapp. Han har forsert mer enn 2000 kilometer, gjennom snøstormer og nærkontakt med trailere langs veien.
– I en vindrosse holdt det på å være slutten for meg, for en sjåfør så meg ikke, men vi klarte oss, sier han.
– Vi?
– Jeg har med to følgesvenner som akkurat nå sover: Ena og Max, de to border colliene mine, som alltid er med meg på tur.
Denne ekstremturen lar seg gjøre fordi Jurić er tester for sykkelmerket Giant – de sågar spesiallaget sykkel for ham da han forserte 29 000 kilometer jorda rundt – med start via Sibir og hele landsbyen hjemme i feiringen da han kom tilbake.
– Det lille stedet jeg kommer fra er fint – der dyrker vi vin og produserer pølser. Men jeg har ikke så veldig mye tid til å være der akkurat nå, ler kroaten – som faktisk har solgt huset sitt for å forfølge drømmen: Å sykle og oppleve verden – samtidig som han lager journalistiske saker og skriver bøker.

Hrvoje Jurić vil gjerne fotografere prosessen der kaffe lages – og aller helst hvordan den brennes på det lille kaffebrenneriet på helgelandskysten.

Viser frem handelsstedet

Hanne Arntzen kan altså få skjermtid på kroatisk fjernsyn, men hun kan også havne i en BBC-sending, for gjestens ekstremsykkeltur til Nordkapp i disse dager får oppmerksomhet også fra fjernsynsgiganten på de britiske øyer.
– Det er artig å høre hvordan folk reagerer på at Hrvoje Jurić sykler i ekstremvinteren – han har jo opplevd flere og tyve grader minus. BBC har sett film og bilder fra ham og lurte på hva teamet som følger ham heter. Det er bare Hrvoje selv, sier Arntzen.
– Ja, jeg plasserer kamera og sykler forbi. Enkelte ganger blir det 6-7 ganger for å få et bilde som fungerer, ler Jurić og følger med Arntzen bort til kaffebrenneren som bærer navnet Giesen.
– Ja, nå brennes påskekaffen. Dette er bønner fra Peru, fra et økologisk bærekraftig sted der små gårder i samarbeid lager kaffe, forklarer hun.

Nærbilder av brente kaffebønner må sikres.

Intervju på Vik i Sømna

Hrvoje Jurić  kommer fra en liten landsby kalt Vrbika i Kroatia. Familien håpet visstnok at han skulle bli økonom, men en dag lånte han brorens sykkel og tok av gårde. Frihetsfølelsen skulle bestemme hva han skulle gjøre resten av livet, for som han sier: Jeg har valgt bort familie, for livsstilen med å bo i teltbil og reise verden rundt er ikke forenelig med noen som må vente hjemme.
– Men flere ganger i uka har jeg kontakt med broren min og hans sønner hjemme i landsbyen. De er hyggelig selskap på turen – for det kan bli veldig ensomt. Samtidig er det å møte folk hele vitsen med opplevelsen. Uansett hvor jeg drar finnes det folk med en historie – og den deler jeg. Nå er jeg på tur til Vik i Sømna kommune, der jeg skal intervjue et ektepar som hjelper rusmisbrukere og andre som har behov for støtte, sier mannen som har vært reisende fulltid siden 2011.
– Jeg opplevde at begge foreldrene mine gikk bort, kun like over 50 år gamle. Det var en stor sorg, og faren min mistet vi like før jeg skulle til Norge første gang. Det skulle vise seg at turen var god terapi. Å sykle etapper ga meg tid til å tenke i en atmosfære jeg liker. Her i Norge føler jeg meg bra, forklarer han.

Musikk i reiselivsører

Rundt 35 dager brukte han på turen til Nordkapp, og planene videre er å jobbe med en dokumentarfilm sammen med en kompis – og han tenker å gi ut fotobok med mye stoff fra Kroatia og Norge.
– Det er musikk i våre ører at du viser frem Helgeland i Kroatia – og kanskje for BBC! Vi håper på enda mer besøk i årene fremover, sier Hanne Arntzen, som nå er ferdig med å vise kaffebrenneprosessen. Hun har tatt gjesten gjennom temperaturmålinger – sjekk av bønner og ikke minst selve brenningen som gir dunst av kaffeduft som siver gjennom hele rommet og Forvik.
– Etter dette skal jeg planlegge neste tur, som også blir på elsykkel og til Island. Det ser jeg veldig frem til, sier Hrvoje Jurić og føyer til:
– Har kanskje midtinorge.no lyst til å låne noen bilder fra turen jeg har vært på nå? Jeg bruker å dele!

Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

– Hvordan fant du overnattingsstedet her på Handelsstedet Forvik, spør daglig leder Hanne Arntzen. – Det var tilfeldig at jeg kom et sted jeg kunne ha laget en egen film om: Jeg bare lette etter et sted å overnatte nær ferja, sier Hrvoje Jurić.

Related Articles

- Annonse -spot_img

Siste