Regionsansvarlig i Helgeland Reiseliv på Sør-Helgeland, Solveig Svendsen har jubeltall for sesongen 2020.
– Fra 1. mai til 11. august 2020 er det 60 prosent flere besøkende enn i 2019. Vi gleder oss over det utrolige besøket, sier hun.

Solveig Svendsen i Helgeland Reiseliv utenfor Schrødereiendommen i Brønnøysund, som huser den svært besøkte aktøren i Brønnøysund.

Svendsen har tall fra tellestasjon driftet av Brønnøy kommune. 
– Denne viser hvor mange som passerer, og antallet passeringer er 75 798 fra mai til august 2020. Det samme i fjor var 47 228. Antallet personer som har passert kan være atskillig større, for er det ei gruppe på fire, telles de en gang, forklarer hun.
Uansett er det rekordmange besøkende, og det er nordmenn som har tatt turen til det kjente besøkspunktet på Torget i Brønnøy. Til fjellet som i istiden fikk det karakteristiske utseendet.

Torghatten ved høysesong sommeren 2020. Det myldret av folk over alt.

Midtinorge.no tok tidligere i sommer turen opp og gikk gjennom «hullet i hatten». Det var menneskemylder – dog med en meters avstand, god stemning, gjentatte utbrudd fra turister om det flotte terrenget, den spennende turen opp… og så, et rop når utsikten åpenbarte seg på toppen av stien.
– Dette er bare spektakulært. Er det virkelig safe å gå gjennom, spurte en dame fra sørlig del av Norge, og fikk jublende ja fra ei gruppe på fem som kom opp trappene.
– Her går du fint opp og ned. Og utsikten fra andre siden er nydelig, var beskjeden.

På stien opp til Torghatten.

Helgeland Reiseliv får også slike tilbakemeldinger og Svendsen kan melde om rundt 20 prosents oppgang i antall besøkende på kystlige destinasjoner i selskapet.
– Det er stor forskjell på besøksantallet, men vi ser at stor del av hoteller og restauranter har oppgang. Vi har ikke eksakte tall ennå, sier hun.
Svendsen forklarer at de norske turistene er sporty. De koser seg ute, i telt, i hengekøyer og de finner gjerne litt andre besøkssteder enn turister fra utlandet.
– Vi er en friluftsnasjon, og det har vært med til å bidra til at Helgeland har vært et så stort reisemål i år, sier hun.

Majestetisk utsikt i fjell flere av våre kongelige har besøkt.

Svendsen legger til at Helgeland Reiseliv i mars, under koronastarten, som mange andre så mørkt på sesongen 2020.
– Nå skulle det bli ganske annerledes, og det vi nå bør gjøre er å legge en god strategi for å tilrettelegge enda bedre for de som kommer hit, for vi tror at enda flere vil komme hit i årene fremover, sier hun.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Torghatten. Et fjell som er stjernen i et sagn, og som i sommer fikk rekordbesøk.