Høstens trolig største folketreff sør på Helgeland blir trolig Sømnanessa fra 21. til 23. oktober.
– Vi fyller opp hallen med næringsdrivende og kremmere, så langt 35 utstillere, og så skal vi kjøre på med underholdning, som Hans Rotmo med band og ikke minst vår egen vaffelkonsert!

Denne damen traff vi på Sømnamessa 2021: Marianne Sormul i Heimlaga AS.

Vi sitter i den lille, koselige stua på Sandvåg i Sømna, der messearrangørene Sømna Hornmusikk har sitt øvingslokale. Snart skal en flokk spillende møtes, men først gjennomgår styret ved leder Kirsten Hauglund, Mariann Wærstad Grude og Irene Øvregård Nordal antallet som skal sørge for en god handel – for det er jo nettopp det ei messe dreier seg om: Kjøpe og salg, men også moro!
– Det kan hende vi får med flere, men så langt blir det 35 utstillere, med siste påmeldte Mythos Tatoo som skal sørge for kroppspynt for de som kan tenke seg det. Vi har mange spennende nye med i år, blant annet Reir som driver med keramikk og pynt, vi har med oss en sportsbutikk fra Kongsmoen som skal ha med seg alt innen jakt og fritid, vi ser frem til å presentere Suelto Design fra Leirfjord, en salmaker og BCool Fashion. Bare for å nevne noen få, sier de tre.

Fra messa i 2021; Mariann Wærstad Grude og Turid Wærstad i prat med Oddrun Alstad som produserer sølvsmykker gjerne forteller noen historier om funn på antikvariat.

Som straks nevner kremmeren vi møtte på Sømnamessa i 2021, som helt bestemt erklærte at denne messa er den hyggeligste i hele Norge.
– Jeg har kommet hit siden jeg var unggutten og har solgt mange tusen graverte kopper og glass her, sa Ståle Andersen (les mer her) i bedriften Andersen Gave og Gravering.
– Han har vært med oss fra starten i 1984 og har vært med på de fleste av de 36 tidligere messene, jeg mener han bare var hjemme det året datteren hans ble født, sier leder Hauglund med smil.

Ståle Andersen har gravert glass og solgt utstyr på nesten hver eneste av de så langt 36 sømnamessene. Nå stiller han på messe nummer 37.

For det er ikke tvil om at Sømna hornmusikk gleder seg til årets store vare- og underholdningsmesse, som hvert år trekker rundt 3000 besøkende til Sømnahallen i Vik.
– Du lurer kanskje på hvordan vi klarer å arrangere et så stort rigg, for vi er jo ikke så mange i hornmusikken; men vi har hjelp. Nå snart arrangerer Sømna Mannskor sin høstkonsert, og da er vi med og lager mat og serverer drikke. De returnerer tjenesten når Sømnamessa arrangeres, forklarer Øvregård Nordal.

Sømnamessa har alltid vaffelkonsert ved Sømna Hornmusikk søndager. Her er noen av de som øver og ser frem til messe: Bak fra venstre er Irene Øvregård Nordal, leder Kirsten Hauglund og Mariann Wærstad Grude. Foran fra venstre er Berit Busch, Edvin Inge Olsen og Arne Gunnar Davidsen.

Hun hilser blidt på ei som kommer inn og gjør seg klar for øving, for snart skal vaffelkonserten øves inn.
– Vi skal som vanlig ha mye underholdning, og søndag har vi vår tradisjonelle konsert. Før det kan folk få oppleve blant annet Alvilde Tilrem og Olga Innerhåjen. Førstnevnte har helt spesielle bånd til hornmusikken, for hun var bare to år gammel da mammaen hennes var dirigenten vår. Olga Innerhåjen skal trimme lattermusklene for alias Viggo Pareli Eriksen er en Youtube-kjendis som er frisk i frasparkene, sier Wærstad Grude, som ser frem til å ha med seg de evigtrofaste aktørene i trekkspillklubben og ikke minst Hans Rotmo med band.

Snart suser noen forbi som skal øve: Kaffekoppen må være med!

Så går det altså an, på den sørligste delen av Helgeland, å få oppleve alt fra middag ved Godmatlaget til salg av lokalt laget mat.
– Det som er artig er de mange gode tilbakemeldingene vi får både fra næringsliv og de besøkende. Det er artig at de som har butikker og næring rundt Sømnahallen holder åpent ekstra de dagene, sånn at folk får sett hvor mye vi har å by på her; alt fra moteshow og snurrepiperiauksjon til konkurranse innen redesign; altså søm. Under forrige sykonkurranse fikk vi sett tøffe produkter laget av sågar skoleelever. Vi håper på stor oppslutning der i år, redesign er tøft, sier de tre.

Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Listen fylles opp av utstillere og kremmere: – Vi har med oss mange spennende nye i år og gleder oss til mye; redesign blir gøy og vaffelkonserten er alltid noe vi ser frem til, sier fra venstre Mariann Wærstad Grude, Kirsten Hauglund og Irene Øvregård Nordal i Sømna Hornmusikk.