Ivar Laukholm (Se foto under i sak sammen med fru Lena Laukholm) takket alle som deltok på den tiende kulinariske kraftanstrengelsen i Brønnøysund, og det var rekordmange!
– Takk til alle 1900 gjester som kom og spiste på årets Helgelandsbuffet, skriver han. 

Laukholm fikk svært mange takk fra de som hadde tatt turen innom på samfunnshuset i Brønnøysund, og tok seg tid til kjappe prater med de takknemlige.
– Hvordan klarer dere å lage så mye mat? og – Skjønner folk her hvor stort dette er? var spørsmål han måtte besvare, med smil.
– Vi har med oss flinke folk, sa han og henviste til alle elevene fra Brønnøysund-skolene som deltok, og ikke minst Norske kokkers landsforening Sør-Helgeland.
Og nå er det omtrent ett år til neste buffet, og arbeidet med forberedelser er i gang!
Se noen glimt fra de som sto på for å lage buffeten, og les gjerne vår mattest. 

 

Artikkel fra 1. november 2018:

Rigger til Norges største restaurant – for tiende gang

Kokkenes Mesterlaug Sør-Helgeland og dyktige elever gjør det igjen! Nå gjøres samfunnshuset i Brønnøysund om til en stilfull restaurant for tiende gang.
– Til Helgelandsbuffetten lager vi 250 retter av fem tonn mat og forventer rundt 1500 spisende gjester helga 3. og 4. november, sier arrangementsgeneral Ivar Laukholm.

Dagen før dagen er det særdeles god stemning på kjøkkenet til Brønnøysund videregående skole. Siril Andersen fra Sømna er en av 30 elever fra restaurant og matfag/kokk og servitørfag som bidrar på det kulinariske kjempeløftet. Hun skreller epler med stor presisjon, like ved kokk Roar Tyssøy, som knekker haugevis med egg for å lage 50 liter karamellpudding.
– Min jobb på Helgelandsbuffeten? Jeg skal stå og presentere maten for gjestene. Jeg er med for tredje gang og dette er kjempeartig, sier eleven, og gyver løs på nok et eple.
– Ja, elevene står på, og særlig artig er det når de ved skoleslutt sier dagen har gått kjempefort, for de har jobbet så godt i lag, sier faglærer Nils Petter Hartvigsen.

Han har med seg rundt 30 kokker i lauget, derav rundt 20 tidligere elever.
– Kokkene kommer hit fra hele landet for å bidra, sier han med nikk til Daniel G. Vold (foto), som ellers jobber på Hurtigruta.
– Jeg er fra Bodø og reiste ens ærend hit for å delta. Både for å jobbe og for å ete, erklærer han og løfter et smalahove med tydelig matforventning.
Thomas Eidsaunet er en av de andre som bidrar under det store matløftet.
– Om jeg er kokk til daglig? Nei, ikke nå lenger, nå er jeg konsulent i eget selskap heime i Mosjøen, men dette må jeg få med meg. Dette er en fin rekrutteringsplattform for yngre kokker og dette er beste muligheten for lauget vårt å profilere seg, sier han.

De har fylt alle kjølerommene på skolen, på samfunnshuset og venter på to kjølehengere og en kjølebil.
– Det er en massiv logistikk, og skal vi se planen for i dag.. vi lager kompotter, tilslørte bondepiker, marsipankuler, suksessterter, smørkrem til cupcakes, puddinger av typen karamell og sjokolade, panna cotta, geleshots, ostekaker, konfektkaker og red velvet. Ja, og så skulle vi rekke å skrelle 150 kilo poteter, sier Hartvigsen.
– Det er nesten militær matproduksjon, bare litt bedre mat, sier Eidsaunet og forklarer at det er mye lokalmat.
– Men mer smaken av Norge enn smaken av Helgeland, repliserer Hartvigsen.

På samfunnshuset et 90 stykker i arbeid med å forberede buffeten. Her snus det fullstendig om på interiøret.
– Vi er 90 stykker i arbeid akkurat nå, men i løpet av kvelden blir det på det meste 140, sier Ivar Laukholm.
Han gleder seg stort, og sier det er følelsesladet å tenke på at de har fått til å samle så mange for å matglede folk i ti år.
– Å engasjere unge folk til å bidra i noe så stort er veldig fint. Og for å sette en målestokk på hvor mange som støtter opp for å få til et sånt arrangement; Vi har til sammen 100 sponsorer fra hele Norge. Det er noe vi setter umåtelig pris på!

Foto: Raymond A. Hagen – Tekst: Hege Sæthre Lind

Kokk Roar Tyssøy, knekker haugevis med egg for å lage 50 liter karamellpudding.

Les gjerne sak fra fjorårets Helgelandsbuffet