– Jaaaaaaa!
Rootsfestivalen 2018 har vært en opplevelsesreise i musikk, folkeliv, fest og moro. Og her er noen av de 200 vi har å takke for folkefesten; De frivillige.
Bli også med en tur backstage. 

– Dette er en uunnværlig gjeng, sier frivilligansvarlig Ann Kristin Lorentsen.
– Og det er jo selvsagt! Hadde det ikke vært for de frivillige kunne vi ikke hatt en festival. Det er de Rootsen er tuftet på, sier hun og forklarer at de i år på et gitt tidspunkt i år trodde de hadde for få dugnadsfolk med på laget.
– Men de dukket opp etter hvert. Vi måtte faktisk si nei til en del, forklarer hun.

Vi sitter i teltet der alle frivilliges mor, Aud Ansnes har full kontroll på mat og drikke til de mange som kommer innom for en pustepause og en matbit. Hun har, i likhet med mange her, deltatt i årevis, og bekrefter at dette er fint å være med på.
– Vi er så mange som jobber i lag, og vi kjenner oppgavene våre etter år i dugnadsgjengen. En del sier at dette burde vært betalt, men … skal vi få til noe sånt nytter det ikke å tenke lønnet arbeid, sier hun og forklarer en av de yngste hjelperne at det er fint å rydde opp etter seg.

En av de som har en liten pause heter Bjørn-Thore Eilertsen og kommer fra Bangsund i Trøndelag.
– Hva jeg gjør her? Jeg storkoser meg i vaktlaget. Nå er jeg på tur for å stå scenevakt, sier mannen som en gang i året tar turen til Brønnøysund, for å jobbe frivillig.
– Hvorfor? Det er en herlig gjeng. Jeg storkoser meg, og kommer tilbake, ja det er vel på tiende året, sier han.
At det kan være utfordrende å være vakt kan alle som er festivaldeltaker oppleve, for enkelte koser seg litt for mye skummende drikke, og får lyst til å sprette rundt på passe utidig måte, men Eilertsen blir observert småpratende og smilende med en av de som må roe litt ned og kose seg litt mer forsiktig.

En av de som ikke kan ha noen slinger i valsen, eller mer presist slyngler i teltet, er artistansvarlig Eirik Junge Eliassen, som må ha stålkontroll på hvem som får tilgang backstage.
– Vil du ta bilder av band? Neppe, sier han, og legger til at det kan være artister som kan finne på å si ja hvis han spør.
– Men Bob Geldof er det bare å glemme. Enkelte artister har det i sin kontrakt at de skal slippe forstyrrelser, forklarer han, og får tillatelse til å la oss fotografere Mother’s Finest på scenen. Det amerikanske funkbandet med verdens tøffeste dame som frontfigur.
Men tilbake til de som jobber opp mot artistene. Enkelte kjører til flyplassen og henter og bringer, andre som Camilla Orvik og Andre Eidem sørger for at artistene får mat og drikke etter ønske og behov.
– Min jobb? Det er å være hyggelig og servere. Det er stort sett det det går i, smiler Eidem.

Ved inngangen sitter Barbro Johannsen og fester nok et armbånd på en festdeltakers arm,  og på dagtid møter vi de unge hjelperne først ved slush- og brusbaren og så ved utgangen.
– Dette er artig, sier Mia Caroline Solberg-Saltnes og Jakob Ferdinand Orvik som henter fem brus til en gjest.
– Hvorfor jeg hjelper til på Rootsen? Det er så koselig at jeg droppet resten av ferien for å være med i dugnadsgjengen. Folk i Brønnøysund er veldig stolte av Rootsfestivalen. Vi gleder oss allerede til neste år, sier Marie Helen Rødli (på foto med bånd).

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind