Risensnauseren Fiona venter rolig ved eier Bente Maasø, bortenfor kikker valpen Kairo interessert på mens de mer erfarne hundene får instrukser. Brønnøy Hundeklubb har bane like ved naturskjønne Svarthopen i Brønnøysund og her er det livlig og lydig.

Lydighetstrening står på programmet denne sensommerkvelden og Line Lund Hansen viser ved hjelp av springer spanielen Ekko, hvordan en hund skal komme i utgangsstilling.
– Følg hunden rundt. Gi den godbiten, sier hun og forklarer like etterpå hva utgangsstilling er.
– Det betyr komme i fot, stå riktig, sier Lund Hansen, som like før måtte gi tapt for naturkreftene.
– To av tispene er i løpetid, og det får Ekko ferten av. Da er det ikke like enkelt å instruere, forklarer hun.

En fin collie er på tur ut fra banen, for eier Monika Drevland Nilsen har tre stykker med seg, og alle må få øve litt.
– Jeg har vært med i klubben siden oppstarten i 2006 og har satt pris på å møte folk som har samme interesse som meg. Her er det rom for alle; de som har hatt hund hele livet, eller nettopp har fått hund. Her er folk som tar med hunder på konkurranser, vurderer det, eller aldri kunne tenke seg å konkurrere, sier Drevland Nilsen, som selv har hatt kursing og tar med hundene på rallylydighet på ulike steder i landet. (Les mer på mondrenicollies.com).
– Rallylydighet er en morsom sport hvor det skal være positivt samspill med hunden, tilføyer hun, og henter collien Aria i bilen.

Per i dag er 90 personer medlemmer i Brønnøy Hundeklubb og felles for dem er at de har en eller flere hunder.
– Vi ønsker flere hunder og hundeeiere velkommen, sier styremedlem Bente Maasø og forklarer at de er del av Norsk Kennel Klub, som er hundeeiernes organisasjon i Norge.
– Vi har aktiviteter her flere kvelder i uka. Vi er i gang med sosiale treff mandager og lydighetstrening tirsdager. Etter planen blir det også agility-trening onsdager og trening for småhunder torsdager. Vi har også en flink trener som nylig har gjennomført tre valpekurs, og det kan bli flere, sier Maasø.

Valpen Kairo kikker fortsatt på de andre hundene, lager noen forsiktige lyder, men finner igjen lekekameraten Denniz. De to ruller rundt i en lykkelig føyk som oser en blanding av pels og hundegodteri.

Like bortenfor er den hvite samojeden Lykke på tre år, og eieren har slett ikke lang fartstid i klubben.
– Vi var innom her på trening i går og meldte oss inn i klubben i dag, sier Marthe Venås Berg, og gir Lykke en velfortjent godbit etter endt økt.

Tekst og foto. Hege Celine Sæthre

Treårige Lykke, av rasen samojed, er helt ny i Brønnøy Hundeklubb.