Skapende nettverk på prestegården

0
752

Du kan snart se utstilling hos et nytt, dynamisk initiativ på Vik i Sømna;
– Vi er sju stykker som skal teste ut et nettverk innen kunst og kultur, sier Kathrine Haugen og går løs på hvilke farger som vil stå best til maleri og tegninger som skal opp på veggene.

Haugen diskuterer med kunsthåndverker Torill Bertelsen og kunstner Monika Helgesen, som begge skal ha bilder hengende på veggene i sommer.
– En grågrønn fargetone vil stå mye bedre til bildene enn den gule som er nå, er samstemt oppfatning, og Haugen erklærer at hun starter maleprosessen snarest i huset de får leie av Opplysningsvesenet fond. I tre måneder – for å finne ut om nettverket er levedyktig.
– Jeg har tro på et slikt samarbeid, sier Helgesen, og går og henter to av sine oljemaleri i bilen som er parkert i oppkjørselen.

Monika Helgesen maler klassisk figurativt og tar oppdrag.

For når syv mennesker med skapende yrker møtes og jobber i lag, kan styrker deles og noe nytt og spennende vokse frem. I juli vil du kunne få se noe av det kreative, som allerede skapt av nettverksdeltakerne, i ei utstilling.
– Kunsthåndverk i tre, tegninger, oljemalerier og akvareller blir å oppleve her i sommer. Vi gleder oss over rammene her, for prestegården er et lite smykke vi setter pris på å få låne, sier Haugen.
I tillegg deltar Cezary «Charek» Szewczyk (maler og teaterinstruktør), Sissel Haugen (manusforfatter), Olav Søla (fotograf og filmskaper) og Eirik Nicolaisen (restaurerer og bygningsverner) i nettverket.

Kathrine Haugen balanserer møbler opp i andre etasjer og får god hjelp. Hun skal ha kontor i prestegårdens andre etasje.

Kathrine Haugen får god hjelp av samboeren sin i arbeidet med å bære opp møbler til kontoret hun skal sitte og skrive i de neste ukene. Hun er manusforfatter i NRK-seriene Kalle og Molo, og Himmelblå. Hun har skrevet manus til svensk film og produserte selv ungdomsfilmene Til siste hinder og Skvis etter å ha skrevet manus. Hun kommer ned trappene og tar en liten prat ute på prestegården i det, ja, velsignede finværet.
– Det har gått syv år og jeg går inn i nytt arbeid med gjennomarbeidet tilnærming. Jeg har funnet ut hva som er meningen i det å være filmforteller for meg, og jeg har skrevet mye gjennom disse årene. Jeg har en stor bank av karakterer som er utviklet, og grunnrisset til en ny serie er klar, sier Haugen.

Kathrine Haugen er fra Sømna og er godt kjent med prestegården fra oppveksten. – Å ha et nettverk her passer veldig fint, sier hun og ser over på hovedbygningen.

 Hun har som mål at også denne serien skal gå på NRK i beste sendetid og gjerne strømmes av hele familien.
–  Jeg har vært gjennom dette arbeidet før og vet at det er mulig. Jeg føler meg trygg, for om det å skape serier kan fremstå som mystisk, er det som andre produksjoner. Det jeg har lært mye om, er at jeg ikke trenger å ha ansvar for alt selv, men kan samarbeide med andre om å skape, sier hun.

Torill Bertelsen har utviklet egen teknikk innen kunstverk i tre. Disse kan du etter planen få studere nærmere senere i sommer.

Torill Bertelsen har hengt opp bilder og arbeider i tre. Hun er klar for å plukke ned disse for maling av veggene.
– Vi lar spikrene henge, sier møbeldesigneren og kunsthåndverkeren bosatt i Sømna. Hun har utsmykninger i alt fra Brønnøysundregistrene til fylkestingsalen i Tromsø.
– Kathrine Haugen har ønsket å knytte til seg profesjonelle kunstnere til sin fremtidige produksjon og det er artig å være med på dette nye initiativet, sier hun.

Torill Bertelsen har tegnet dette bildet: – Her kommer alt lys innenfra og det er faktisk en tegning som viser en av de andre i nettverket, sier hun.

Bertelsen står ved egenproduserte kunsthåndverk i tre i en teknikk kalt intarsia; en tresort felt ned i en annen.
– Jeg har utviklet egen teknikk og bruker ulike typer heltre. Jeg tar vare på hver minste bit av tremateriale til senere bruk, så her kan du se hegg, kirsebærtre og syrnet ask, for å nevne noen tresorter, sier hun.
En tegning viser ektemannen i profil, en katt i sort-hvitt har grønne øyne.
– Jeg legger ofte litt fargeblyant i bildene, sier hun.

Monika Helgesen foran noen av sine malerier. Her diskuteres farger på vegg, for enkelte farger står bedre til bilder enn andre.

Monika Helgesen, bosatt i Bindal, kaller seg for kitschmaler og er kursholder. Ved siden av å male lager hun litografier og tegninger i ulike uttrykk. Hun gjør oppdrag på bestilling, så det er faktisk mulig å få skapt ditt eget maleri.
– Olje på lerret er mitt uttrykk og jeg maler klassisk figurativt. Jeg prøver å finne et tidløst uttrykk, sier hun og løfter på et maleri som bekrefter ordene.
– Jeg er med i dette samarbeidsnettverket av flere årsaker. Vi som kunstnere jobber veldig alene. Vi står alene med kontor, med regnskap; tidkrevende ting det ville være fint å finne en felles løsning på. Vi står mye sterkere når vi jobber tverrfaglig og søker på midler i samarbeid. Vi kan også finne spennende vinkler på felles prosjekt, sier hun. Løfter opp et bilde og prøver det på veggen i et mindre rom i prestegården.
– Kom inn hit og test veggene her. Vi har sett for oss dine malerier her i hovedrommet, sier Haugen.

Kathrine Haugen får en hjelpende hånd.

Haugen gleder seg til samarbeidet og mener at 2020 er helt riktig tidspunkt for denne satsingen.
– I gjennomsnitt er vi syv timer daglig i den virtuelle verdenen. Vi har aldri sett så mye på skjerm. Da er det vits i å samle et miljø for å skape, for alt er en utpost i dag. Eller mer riktig; Alt er sentralt. Selv prestegården på Vik, sier hun.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Et nytt kreativt nettverk er i gang i den gamle prestegården på Vik i Sømna. Fra venstre er Monika Helgesen, Kathrine Haugen og Torill Bertelsen.